2010. április 17., szombat

2008-as év legjei

Még tavaly novemberben hirdettem egy szavazást a blogomon, amiben az év legjobb számaival és producereivel kapcsolatban vártam a listátokat. Mivel ezek elég gyér számban érkeztek, így a tervezett yearmix-et sem készítettem el. Viszont közreadom az év legjeit, legalább is a sajátjaimat...

Legjobb DJ: Markus Schulz

Azt hiszem a 2008-as esztendő dj-ként Markus Schulzé volt. A GDJB World Tour pesti állomásán valami hihetetlent produkált, emellett rádiós és live mixei is kivétel nélkül fantasztikusra sikerültek. Kiváló zeneválasztás, profi mixelés. Ehhez adalékként jön még hozzá, hogy producerként sem volt inaktív (The new world, Sia - Buttons remix, Mike Foyle - Bittersweet nightshade remix). Szerencsére Markus még abban a stádiumnál tart, amikor még a rengeteg fellépés és produceri megjelenés nem megy a minőség rovására. Remélem 2009-ben sem okoz csalódást és ismét kihozza magából a maximumot.

Legjobb producerek: Myon & Shane 54, Jay Lumen

Külön öröm a számomra, hogy az idén számomra magyar producerek kerültek ide a legjobbak közé. Myon és Shane 54 együttműködése igazán gyümölcsözőnek bizonyult. Rengeteg közös számot (köztük régebbi zenéik újraértelmezését) és remixet hoztak össze, amelyeket külföldi lemezlovasok (Above & Beyond, Armin stb) is előszeretettel pörgettek. Első magyarként felkerültek Armin ASOT 2008-ára Vampire című ópuszukkal (aminek originalja 2001-ben íródott Előd tollából). Olyan nagy neveknek remixeltek, mint Andy Moor, Armin Van Buuren, Lange, Jaytech. Hogy ezt miként lehet megfejelni az idén? Én nem tudom...
Jay Lumen gyakorlatilag a surranópályán ért fel a legjobbak közé. Vele is az a helyzet, hogy külföldön sokkal többen ismerik, mint kicsiny hazánkban. Lumnitzer Csaba munkáira olyan kiadók figyeltek fel, mint a GU, a Baroque és az Audio Therapy. Elektro elemmekkel megtűzdelt house darabjai igazi hiánycikkek, az elszíntelenedett klubszcénában. Csak így tovább Csabi!

Az év felfedezettei: Sied Van Riel, Mat Zo, Arnej

Felfedezett az idén több is akadt. Nálam az idén három feltörekvő producer is maradandót alkotott. Sied Van Riel, Mat Zo és Arnej. Előbbi remixelt Blank & Jonesnak (Where you belong) Offer Nissimnek (For your love), kiadott jópár saját felvételt (Riel people know, Rush, Closer to you,Contrasts). Mat Zo (Matan Zohar) sem tétlenkedett. Az ő nevéhez fűződött a No hassle, a Faint of heart, Silver Lining, amik szintén nagy dobások voltak. Arnej (Arney Secerkadic) az idén iszonyat termékeny volt. Alteregóin (8 Wonders, Arney S) rengeteg isteni zenét hozott ki, emellett remixerként se volt rest (Lost luggage, Bali, Meteorical stb.)

Az év livesetje: Booka Shade live @ Balaton Sound

A srácok isten nagyot zenéltek Zamárdiban, szerintem az összes többi fellépőt kenterbe verték performance-ukkal. Mind zeneileg, mind vizuálisan óriási élményt adtak a tomboló tömegnek. Hogy mit játszottak? Lélekkel teli!, energiától fortyogó elektro és techno keverékét, ami mindenkit magával ragadott. Remélem hamarosan újra találkozunk a fiúkkal a line up-ban.

Az év albuma: Schiller - Sehnsucht

Christopher von Deylen némileg meghasonlott a trance-től, így jónéhány trancerhez hasonlóan (Shah, ATB, Blank & Jones) a chill out szekciót erősítette. Ez érződik 2008-as szerzői albumán, a Sehnsuchton. Profin összerakott munka, igazi felemelő zenékkel. A közreműködő vendégzenészek listája is impozáns (Xavier Naido, Despina Vandi, Klaus Schulze, Jael, September). Az énekesek közötti stílusbeli különbség pedig kifejezetten izgalmassá, változatossá teszi az anyagot.

Az év mixalbuma: Armin Van Buuren - A State of Trance 2008

Rendszeresen az év kiemelt megjelenései közé tartozik Armin Van Buuren ASOT válogatása. Nem volt ez másképp az idén sem. Az első cd főleg a baleári, illetve lassabb, progresszívebb munkákat gyűjti össze, míg a második lemez a klubosabb dolgokra koncentrál. Ez a kettősség hozza magával, hogy nem laposodik el a válogatás. Bár a megjelenés előtt a tracklistát vizsgálva nem ért meglepetést senkit sem, a slágerek jó helyen, jó időben vannak elsütve. God job

Az év trackje: Andy Moor ft Carrie Skipper - So much more

Andy Beardmoore és Carrie Skipper kooperációja a So much more valami hihetetlenül jóra sikerült. Dallamvilágban Andy korábbi munkái tükröződnek belőle vissza, a felépítés és a bassline sem sokat változott, mégis különleges darabról van szó. Carrie vokálja mélyen megérint, noha tényleg semmi cirádázás, vagy lírai mondanivaló nincs benne. Számomra inkább hallgatnivaló zene, mint táncolós. Mellesleg ezt a típust jobban kedvelem.

Az év introja: Markus Schulz - The new world (Intro mix)
Markus New Worldje nekem egy kicsit Tiesto - Adagio for strings-ére emlékeztetett (amit már előtte Willam Orbit is átdolgozott, illetve Ferry Corsten is remixelt). Talán éppen ezért tetszett jobban a komótosabb, epikusabb intro mix, mert nem mások munkáit juttatja eszembe.

Az év remixe: Armin Van Buuren ft Jacquline Govert - Never say never (Myon & Shane 54 remix)

Bár hivatalosan csak február/március környékén jönnek ki Armin Imagine albumának remixgyűjteménye már az ASOT révén jónéhány átdolgozást már hallani lehetett. Az egyik adásban felcsendült a Never say never Myon & Shane 54 változata, amely magasan az év legjobb átirata lett. Az eredetiből tényleg csak a legjobb hozzátevőket hagyták meg Márióék, s saját hangzásvilágukkal megspékelve egy igazán főidős databot retyintettek. Respect.

Az év mashup-ja: AVB vs Jochen Miller - In and out of connection
Először az ASOT 2008-on hallottam, ahol nemes egyszerűséggel csak AVB - In and out of love Richard Durand remixként volt feltüntetve, noha a dallam Jochen Miller - Lost connection-jéből lett kölcsönözve. A mash up-ot Markus is elsütötte pesti fellépésén, ahol nagy óváció fogadta azt. Szerintem az év legjobb keresztezése volt.


Az év party-ja: Balaton Sound Festival, Zamárdi

Nem járok túl sok partira, mivel nem szeretem a heringezést. Persze enélkül nincs is igazi bulizás, így a Balaton Soundon belevetettem magam a bulizós tömegbe. No nem szó szerint. Próbáltam minél több fellépést végighallgatni/táncolni. Maga a rendezvény tényleg igazán multikulturális élmény, a fellépők sora igazán változatos. Volt James Holden, David Guetta, Booka Shade, Armin Van Buuren, Mylo, Nicola Conte, Fatboy Slim stb...2009-ben már lehet fellépőket is kérni, kiváncsi vagyok ki jön el/kit tudnak megfizetni a szervezők. Egy biztos a jegyek tovább drágulnak, ami így a gazdasági válság kellős közepén már most jól lesz, ha minden érdeklődő el kezd gyűjtögetni a belépőre.

Az év rádióműsora: Dj Shah - Music for balearic people

Roger Shah is beállt a rádióműsorom van típusú dj-k közé. Ez azonban nem jelenti azt, hogy koncepciója tucatműsorrá teszi a MFBP-t. Sőt. A két órás műsor elején főleg flamenco gitár orientált darabok csendülnek föl, míg a második óra az upliftingről szól. Ezzel együtt lájtos is meg pörgős is egyszerre. Bár tény, hogy koncepcióban a GDJB, TATW és az ASOT már jobban bejáratódott, én Shah bácsi műsorát is megkedveltem, s úgy érzem a show az idén még színvonalasabb lesz.

és...

Az év legrosszabb zenéje: Killers - Human (minden remixével együtt)

A rock zenekarok számainak elektronikus átültetései elég felemásak szoktak lenni. A remixer mindig gondban van ilyenkor, hiszen nem tudja, mi az amit meghagyjon az eredetiből és mi az amit kivegyen. Ez esetben a remixerek a megtűrés mellett döntöttek, rosszul. Nekem sem a Ferry Corsten, sem az Armin remix nem jött át, túl sablonos, gitárorientált átiratok. Mellesleg a vokál is szörnyű. No komment.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...