2010. április 17., szombat

Beszéljünk egy kicsit a fájlmegosztásról!

Pont a minap beszélgettünk arról cimborámmal a fájlmegosztó oldalakról. Ez adta az ötletet, hogy egy kis szubjektív betekintéssel próbáljak segíteni azoknak, akik égnek a vágytól, hogy megosszák a HD-jükön lapuló gyöngyszemeket, csak kisegítő fogalmuk sincs arról, hogy hová töltsék fel. Az internet számos lehetőséget kínál, gyakolatilag a bőség zavarával kell küszködnünk, amikor fájlmegosztót választunk. Nem árt azonban egy kis körüljárást eszközölni, mivel egy-egy hasznos infó segítségével a feltöltési időn akár órákat is megspórolhatunk.
Anno 2006-ban sikerült beköttetni otthonra a netet, s ott áltam a vágytól buzogva, hogy beszerzem magamnak azokat a zenéket, amiket már régóta szerettem volna. Igen ám, csak ez nem volt olyan egyszerű. Miután bebillentyűztem a kívánt muzsika címét a keresőbe zömében fizetős oldalakat köpött ki a rendszer, illetve (akkor még) ismeretlennek tűnő site-okat linkekkel. Ekkor vette kezdetét egy tanulási folyamat, hogy mi mit is jelent, honnan éri meg tölteni stb. Azt hiszem 4 év alatt sikerült eljutni egy olyan szintre, amikor már van annyi tudás a birtokomban, hogy azt bátran megosszam az érdeklődőkkel. Nos nézzük a fontosabb fájlmegosztókat le és feltöltési szempontból.
Bár sokan utálják - én is zömében ezt használom - a Rapidshare-t, de tárhelykapacitása és elterjedtsége miatt mindenképp ezt kell előre vegyem. A tények: régebben az oldal a szabad felhasználóknak is igen jó sávszélt engedélyezett, csupán két letöltés között kellett egy, vagy másfél órát várnunk (kivéve ha dinamikus IP-nk volt, vagy olyan programunk, ami az RS rendszerének átjátszásával kikerülte a várakozási időt). Úgy néz ki a kiskapukat igen sokan keresték, ezért az RS is lépett: a fizetős felhasználóknak max sávszél, a free user-eknek pedig a lélekromboló várakozás maradt osztályrészül. Az elmúlt időszakban ezt némileg orvosolván a rapid új szervereket állított üzembe, hogy a két típus közötti szakadékot áthidalják egy kicsit. Ha valaki beszáll az RS-mókuskerékbe, jó, ha a következő dolgokkal tisztában van. Free user-ként nem túl nagy a mozgástér, a feltöltött fájlok linkje 10 letöltés ill. 60 nap letöltés nélküli időszak után az enyészetbe vesznek. A fizetős kategóriánál csak az utolsó kategória a mérvadó, illetve az, hogy a jogvédők kinyírják-e a linket vagy sem. Ilyen is sokszor előfordul, főleg mostanság (mert akkor ki venné meg az albumot jelszóval). A premium userek pontokat kapnak a linkjeik letöltése után, amit később például a hozzáférésük meghosszabbítására használhatnak (kvázi ingyenessé tehető a rendszer), de akár euróban ki is csengethetik nekünk a pontok alapján járó összeget. Az RS max 200 megát enged egyben feltölteni, így aki filmeket akar upload-olni érdemes szétdarabolnia azt. Jah és van letöltési korlát is: 5 napra max 25 giga.
A második helyre nálam a Megaupload kívánkozik. A site a free usereknek is elég széles jogosultságot biztosít, gyakorlatilag 1 gigát le lehet rántani úgy normális sebességen, hogy ne kelljen pár órát várni az adatforgalom korlátozása miatt. Ráadásul, ami szerintem a legnagyobb előnye, hogy a mega-s linkek élnek a legtovább. Jah és akár 800 megát is feltölthetünk egyben, ez nincs korlátozva.
A harmadikként érdemes megemlíteni a Zippyshare-t, amely az említett megosztók közül a legegyszerűbb felülettel rendelkezik. 100 megát bír el egyszerre, viszont cserébe gyorsan tölt fel, majd a letöltés is általában 200 kb/s körüli. Aki nem biztos a dolgában, hogy az adott muzsikát le akarja szedni van egy csuszka, ami segítségével meghallgathatja az ominózus szerzeményt. A link (letöltés nélkül), ha jól tudom 90 napig él. Emlékeim szerint itt nincs free/premium user megkülönböztetés, mindenki egy kalap alá esik. Egy baja van, hogy nem férhetünk hozzá a régebben feltöltött fájljaink linkjeihez. That's life!
Szintén kellemes alternatívát kínál a Mediafire, amely mindenki számára egyenlő hozzáférést biztosít (annyiban pontosítanám, hogy az előfizetőknek lehetőség nyílik az egyidőben történő többszálú upload-ra, mint rapidnál és megaupload-nál is). Bár időnként elég lassú, de itt is nyugtázhatjuk, hogy ezért kárpótol bennünket a linkek szavatossági ideje. Egyszerre 100 mega surran fel, pluszban egyszerűen hozzáférhetünk és újra megoszthatjuk feltöltött zenéinket, videóinkat, képeinket.
A negyedik pozícióra a 4shared-et tenném. A letöltés előtt 10-től 40 mp-ig terjedő várakozási idő van, aztán egy közepes sebességen csorog lefelé a letölteni kívánt cucc. Itt is bele tudunk kagylózni a zenébe, így megkímélhetjük magunkat a nem kívánt download-októl. Egyszerre 200 mega mehet fel, egy account 10 gigás tárhellyel rendelkezik.
Zárásnak hagytam az egyik legdinamikusabban fejlődő site-ot, a Hotfile-t. Amennyit egyszerű user-ként látok (biztos vannak olyan elemek, amikről még én sem tudok) belőle az az, hogy a rapidshare-rel hasonlít a struktúrája. Aki nem vesz account-ot annak tovább tölti le az adott fájlt, másrészt két letöltés között várnunk is kell. A feltöltött fileméret nem számít, ezt mindenképp pozitívumként. Egyre népszerűbb, szerintem idővel a RS méltó ellenfelévé válik a piacon.
Az általam legjobbnak vélt öt oldalon túl számtalan alternatíva létezik (sendspace.com, despositfiles.com, uploading.com, zshare.net, speedyshare.com) , amit mindenkinek az egyéni érdeklődésére bíznék, hogy kipróbálja-e vagy sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...