2010. április 15., csütörtök

Classics Gate – Mac Zimms

Mac Zimms 1970. január 2.-án látta meg a napvilágot Willem Jelle Faber néven. Mac az elektronikus zeneszerzés keményebb vonalának képviselője. Hard játékának minőségével csak kevesen tudnak lépést tartani. Szakmai hozzáértését mi sem bizonyítja jobban, hogy zenéit Danny Tenaglia is nagy előszeretettel játssza/játszotta. Mac mint ahogy Európa legismertebb producereinek többsége, holland származású. Neve a legismertebb kiadók listáján szerepel (Positiva, BPM Dance, 2Play, Liquid, és Spinnin). Az évek során rengeteg remixet készített már. Az egyik legnagyobb alkotása a Scott Mac 'Damager 02' számához készített remixe (ami megalapozta későbbi Scott Mac-kel való együttműködését Mac & Mac néven)! Viszont dj-nek sem akármilyen. Akik szeretik a kemény tech-es, hard-os, elektro-s vonalat, azok Zimms neve hallatán biztos, hogy most a kezüket fogják dörzsölni. Mac zenei világát nem könnyű megérteni, hiszen annyira egyedi és elvont (ez főleg a 2005 utáni muzsikáira igaz), hogy esetleg csak évek múltán értékeljük át a róla alkotott véleményünket. Csak reménykedhetünk abban, hogy egyszer majd hazánkba is ellátogat és élőben is hallhatjuk játszani. Ami megkülönbözteti Zimms-et a többi dj-től, hogy szettjeivel hatalmas hangulatot képes varázsolni. Szóval remekül ért a közönség nyelvén. A világ több részén is nagy ismertségre tett szert. Külön rajongótábora van Kanadába, az USA-ban, valamint Dél-Afrikában és Ázsiában. Leginkább a house-on belül mozog otthonosan, de egy biztos, hogy műfajilag behatárolhatatlan amit csinál. Egy teljesen egyedi stílussal rendelkezik. Bemutatásra hoztam nektek három Mac Zimms klasszikust, melyek emészthetőbb szerzemények és remélem, hogy meghallgatásuk után a blog olvasói is ugyanolyan jó véleménnyel lesznek Zimms-ről, mint jómagam.

Mac Zimms - L'Annonce des Couleurs [1997 / 2 Play]

A 'L'Annonce des Couleurs' Zimms egyetlen trance klasszikusa! Bár nagyon hajaz a house zenékre, de mégis trance szerzemény. Elég zúzda zene, de ennek ellenére nagyon mesterien felépített műremek. A közepén felcsendülő dallamos rész nagyon adja az ívet. A remixeket végigpásztázva csak gyönyörködni tudunk, hiszen sok zenész nagyság elkészítette el a maga változatát. The Mystery Remix-e hatalmasra sikerült. Az alapverziót maga mögé utasítja, és nagyon nagy zenévé teszi Mac Zimms művét (Remix by Ron Van Den Beuken!!). VDM azaz Vincent De Moor szép csendesen kezd. Halvány cinek, és egy profi szintis kiállás produkciójának legfőbb jellemzője. REMIXEK: Kai Tracid Rmx, Vincent De Moor Remix, Basic Dawn Remix, The Mystery Remix, The Freak Remix, Mac Zimms Remix.

Mac Zimms - Feel What I'm Feeling [1998 / Tripoli Trax]

Bár nincsen túlbonyolítva, kiérdemli a house classic jelzőt a 'Feel What I'm Feeling'. A magyar EDM fanok többsége a Sterbinszky féle 'Egy nyár a Flörtben' című mixalbumról ismerheti (igaz ott viszonylag hamar lekeveri Karesz). Negédes női vokálhang üti fel a fejét, miközben a pumpálós alapot hallgatjuk, közben egy basszgitár hang csempészi ide a régi idők vérbő funky életérzését. Semmi komolyságot ne keressünk benne, jól táncolható és ezáltal a dj-k is szívesen nyomatják a klubokban.
REMIXEK: Mark 'Kulak' Franklin Mix, Original Clean Club Mix, Steve Thomas Mix, Clean Version.

Mac Zimms - Born 2 porn [1999 / Bango]

Azt hiszem ez az EP sokak emlékezetébe belevésődött. Két szám is borzolta a kluberek kedélyeit, mégpedig a címadó tétel illetve a 'Build for dancing'. A 'Born to Porn' percussion-jei már előre bocsátják, hogy egy táncos darabbal lesz dolgunk. Valóban ez a helyzet, a kibontakozó egyszerű, repetitív dallam csak még tovább fokozza pörgést. Ezt a darabot Anno Levi és Budai játszotta fellépésein. A 'Build for dancing' egy ügyesen kivett funk sample (egy kicsit nekem Chili Hifly 'Is it love'-jára hajaz), majd Mac alákörített egy hihetetlenül sodró alapot valamint egy női „Music” bekiálltást. Sterby papa és a jó öreg Budai előszeretettel építette bele szettjeibe. Aki szerette az ezredforduló környéki holland pumpin house vonalat (Tim J, Joff Roach, The Freak, Silvio Ecomo) tutira elmorzsol néhány nosztalgiakönnycseppet eme darabok említésekor.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése