2010. szeptember 21., kedd

A rádiókban nem kell a magyar zene

A 'borból jó a kannás' analógia is eszembe jutott egy frissen beszerzett Artisjus-statisztika kapcsán. A következőekben nem is bocsátkoznék hosszas magyarázatba, íme a szerzői jogvédő iroda legaktuálisabb adatsora ami a 'hol, mennyi és milyen zene szólt' témakörét járja körbe alaposan. Nos lássuk a szürke tényeket:
"Míg az élőzenei piacon több mint 75%-ban magyar zene hangzik el, a magyar rádiók alig 21%-ban játsszák a nemzeti repertoárt – ez derül ki az Artisjus most közzétett felméréséből, amit a jogdíjfelosztás során feldolgozott több millió elhangzási adatból készítettek. 2009-ben a magyar koncert- és fesztiválszínpadokon, rendezvényeken elhangzó zeneművek 75,5%-a volt magyar alkotás. A művek szintén több mint fele (56,5%) magyar a hangfelvétel-kiadások során értékesített példányok számát és időtartamát figyelembe véve. Míg azonban az élőzene piacán általános bővülést tapasztalhatunk, itt évről évre 20-30%-os visszaesést mutatnak az összesített számok. Az internetes zeneboltok és mobiltelefon-csengőhangok esetében a magyar zene iránti igény valamivel 50% alatt marad (47,5%). A televíziós zenei műsoridőnek 2009-ben 39%-ában szólt magyar muzsika. Ez a szám lényegében nem változott az előző évhez képest. Messze a legalacsonyabb a magyar zene aránya a rádiós sugárzásban, ráadásul folyamatos, lassú csökkenés észlelhető. 2009-ben már csak 21%-ban élvezhettük a honi repertoárt, a műsor nagy többségét elsősorban az angol-amerikai művek tették ki."
Lapszélre: Aláírom rendkívül kevés igényes magyar overground zene van a piacon, éppen ezért érné meg egy kicsit kutakodni az underground-ban. A rádióknak azonban anyagilag nem érdeke kevésbé ismert, de minőségi rétegzenékkel foglalkozni (max csak az internetes változatoknak). Pedig csak kicsit kellene körülnézni, hiszen hazánk egy igazi aranybánya számtalan tehetséges zenésszel, akik nem tudják hallatni a hangjukat, mert nem is kapják meg rá a lehetőséget. Szép, mondhatom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...