2011. március 25., péntek

Honi fesztiválmustra szezon előtt

Bár hivatalosan még nincs fesztiválszezon, de a szervezés a jobb helyeken gőzerővel folyik. Alábbi cikk a teljesség igénye nélkül - hiszen a fesztivál titulust bitorló zenés rendezvényekből Tiszat és Dunát is lehetne rekeszteni - próbál körülszimatolni az idei honi fesztfelhozatallal kapcsolatban. Tekintsünk át időrendbe hol, mikor, mire készülhetünk.
Az idei fesztiválszezon első nagy dobásának - elektronikus zenei szempontból persze - a június 29-július 2-a között megrendezendő soproni Volt Fesztivál igérkezik. A Sziget-franchise-hoz tartozó rendezvény már elég nagy múlttal rendelkezik, tizenkilencedik alkalommal várják ide az alternatív és elektronikus zene szerelmeseit. A tíz-tizenötezer fő befogadására alkalmas Lővér Kempingben olyan nevek szórakoztatják majd több színpadon a nagyérdeműt, mint a My Chemical Romance, a 30 Seconds to Mars, Moby, Sum41, Pendulum, The Ting Tings, Paul Kalkbrenner, Primus, House of Pain, Monster Magnet, Dub Fx, Crookers és Joris Voorn. További infókkal kapcsolatban keressétek a rendezvény hivatalos honlapját.

Alig pihenhetjük ki a konstans bulizás okozta fáradalmakat július 7-10 között máris érkezik az ötödik alkalommal összetrombitált balatoni fergetegparti a Balaton Sound. A BS évről-évre dinamikusan fejlődik (mivel helyben egyáltalán nincs is konkurenciája - a szerk.), titkuk abban rejlik, hogy próbálják a lehető legszélesebb zenei skálán a lehető legnagyobb neveket lehozni Zamárdiba. Az idei felhozatal is iszonyat combosnak ígérkezik: itt lesz az Underworld, a Portishead, David Guetta, Tiesto, Armin Van Buuren, a Thievery Corporation, Snoop Doggy Dog, Ricardo Villalobos, Luciano, John Digweed, The Orb, Axwell, Sebastian Ingrosso, Fedde Le Grand, Mark Knight, Rusko, Gui Boratto, Dj Krush és Josh Wink is. Azt hiszem már most borítékolhatjuk, hogy a Sziget mellett az idei szezon leghangosabb sikert arató eseményéről beszélünk. Jómagam 2008 júliusában a második BS-en voltam jelen, s már akkor is elég sokszor kerített hatalmába az „olajosheringek a dobozban” feeling. A fesztivál azóta szintet ugrott a népszerűségben, így el nem tudom képzelni mi lehet majd ott.

„1999-ben, a teljes napfogyatkozást egy hipnotikus erejű ünnepléssel köszöntötték az Ozora melletti Dádpusztáról teljes szépségében látható jelenséget csodálók. Több tízezres, a világ minden tájáról érkező tömeg vette át a goa zene lüktetését és tökéletes együttlét hangulatának bölcsőjében teremtették meg az Ozora Fesztivált. Öt éves várakozás következett ez után, és mert senki nem tudta feledni azt a varázslatos napot és éjszakát 2004-ben még 'Sonar Plexus' néven ugyan de megszületett a rendhagyó és utánozhatatlan hangulatú Ozora Fesztivál. A zene lüktetése, varázsa és összehozza az embereket, közösség születik. Az ősi idők és a modern zene ölelkezik az Ozorán. A zene pedig legyen akár pszichedelikus trance, goa vagy ambient néven nevezve, nem érdekes, az Ozora elfogad mindent és mindenkit” (forrás).
Augusztus 2 és 7-e között ismét lehetőségük lesz az összeölelkezésre az ide benevezőknek. Azt hiszem a line up annyira combos, hogy zenei felhozatalában (bár nem vagyok goa/psy junkie) szerintem magasan viszi a prímet. Akkor nézzük ki is teszi tiszteletét az ozorai katlanban: Ace Ventura, Atmos, Gaudium, Green Nuns of the Revolution, Man With No Name, Protoculture, Sensient, Suntree, Union Jack, Zen Mechanics, Sensifeel, Aes Dana, Asura, Banco de Gaia, Eat Static, Jaia és a Solar Fields.

Augusztus (8-9) 10-15 között jön a fő attrakció a Sziget fesztivál. A rendezvény szervezői egy kellemes csörtét vívtak az akadékoskodó fővárosi önkormányzattal, de végül több százezer ember önfeledt szórakozását figyelembe véve engedtek a hivatalnoki nyomásnak és kicsengetik az igencsak borsos közterület-foglalási díjat. Amit én személy szerint a line up-ban évek óta kezdek észre venni, hogy az elektronikus vonal kevesebb teret kap (arra mondjuk ott a Balaton Sound), persze így is az óbudai szigeten vizitált az elmúlt három évben a Faithless, Timo Maas, Lange és Ferry Corsten is. Az idén még elég titkozatosak a szervezők a neveket illetően, eddig az alábbiak játszanak biztosan: Dizzee Rascal, Judas Priest, Motörhead, Chemical Brothers, Gotan Project, Skunk Anansie, csak, hogy az ismertebbeket említsem.
A sort az augusztus végén esedékes Szegedi Ifjúsági Napokkal folytatnám, ha tudnék konkrétumokat a szervezés jelenlegi állásáról. Ehelyett csupán egy cikket tudok linkelni, ami kicsit megkapargatja a felszínt, hogy miért ekkora a csend az idei SZIN-körül. A SZÍN egyébként az egyik legrégebbi kulturális, zenei fesztivál. A Kommunista Ifjúsági Szövetség 1967-es rendezvénye 2003-ban éledt újjá független fesztiválként, melynek népszerűsége azóta is töretlen.
Az alternatív stílusok kedvelői két helyen is jól érezhetik magukat: a júliusi Hegyalja Fesztiválon Tokajban, illetve ugyanebben a hónapban az EFOTT-on, aminek történetesen pont szülővárosom Szolnok ad otthont az idén. Lehet hát csemegézni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...