2011. április 22., péntek

Fejezetek egy kezdő, de nagyravágyó dj naplójából

Az alábbiakban bemutatott történet a fikción alapul. Viszont maga a jelenség nagyon is valós...

2010. január 1A tegnap esti buli elég jól sikerült. Eléggé szétcsesztem magam, elment 2 doboz cigi, meg fater 15 éve féltve őrizgetett whiskey-je. A szokásos újévi fogadalmak mellett egy újabbat is tettem: dj szeretnék lenni. Bár már elmúlt karácsony bepróbálkozok apánál, hátha vesz nekem egy felszerelést, hogy gyakorolhassak. Bazz, tuti irigykednek majd rám a többiek. Vigyázz világ, az első magyar szupersztár dj karrierje elindult!

2010. január 30Addig rágtam fater fülét, hogy vett nekem két Pioneer 1000-es lejátszót és egy keverőt. Persze előtte végig kellett hallgassam a nevelő jellegű dumát: „Remélem kisfiam ez nem egy múló hóbort lesz és nem feleslegesen dobtunk ki ennyi pénzt az ablakon”. A cucc kicsomagolása után alig vártam, hogy elkezdhessek „dolgozni”rajtuk. Szerencsére előző este kiírtam pár cd-t friss számokkal, szóval indulhat a mandula!

2010. február 15Már két hete szorgalmasan gyakorolgatok, s úgy érzem itt az ideje, hogy a nagyközönségnek is megmutassam a tudásom. A múltkori kétórás mixem felvettem számítógépre, meg is osztom facebook-on, hagy lájkolja a pornép. Eddig a haverokon keresztül 150 like futott be. Elsőre nem is rossz.

2010. február 27Valteréknél egy szülinapi házibuliban voltunk és én toltam a zenét. Kicsit megizzadtam, mert az enyhén homogén „közönség” nem nagyon volt vevő a zenémre. Amikor pont a legnagyobb kedvenceimet kezdtem pakolni kórusban kiabálták, hogy „játssz több slágert”. Bőszen keresgéltem a cd-s táskámban valami kommersz után, s annyira elmélyültem a kutatásban, hogy lepörgött az aktuális cd. ÁÁÁ. Gyorsan áthidalva a problémát a kövi számra léptettem a cd-t, viszont a track közepe táján, elkezdett ugrálni a hang, mintha szkreccselne valaki vele – a kis köcsög, aki a zenét feltolta a netre szarul grabbelte a cuccot, teli volt jitter-rel. Golyót neki!

2010. március 20Már majd egy hónapja, hogy nem nyúltam a lejátszókhoz, a múltkori kudarcom eléggé betette a kaput. Zenéket azért szedegetek, de most már végighallgatom őket, hogy ne kerüljek kellemetlen szituba. Muszáj aktiválnom magam, mert Sanyi haverom elintézte, hogy a helyi disco-ban két órát játszhassak. Egy kicsit azért győzködni kellett a tulajt, két heti zsebpénzem, azaz 25 ezer forintom bánta, de megérte! Fatertől majd lejmolok, neki meg se kottyan ennyi zsé.

2010. március 21Mekkora buli volt! Életem legnagyobb élménye. Csípőből végigtoltam a 120 percet, hibátlanul. A szett végén oda is jött egy srác, hogy szívesen segítene befutni, csak ahhoz pár saját szám is kéne, amivel lehetne a nevem népszerűsíteni. Le is szedtem az aktuális verziószámú Fruity Loops-ot, most ismerkedem vele. Begyűjtöttem pár loop cd-t is, abból tervezek alkotni. Tuti, hogy az első zeném house lesz, telipakolva elektró hangokkal. Ha ez a módja, hogy dj-ként is befussak, akkor állok elébe…

2010. április 22Tavaszi szünet van és én itt állok buli nélkül. Már elkészült 3 zeném, kíváncsi vagyok mit szólnak hozzá a többiek. Laci spanomnak már megmutattam, azt mondta, hogy jók lesznek, bár elég furán harapdálta a szája szélét, szerintem nem formált őszinte véleményt. Pár ismert dj-nek is körbeküldtem, de se kép se hang. Lehet, hogy nem is nekem való ez az egész?

2010. május 10Kudarc, kudarc hátán. A suliban olyan szinten romlottak a jegyeim, hogy muterom elzárta kulcsos szekrénybe a felszerelést, s azt mondta, ha a három tantárgyból, amiből bukóra állok nem javítok, el is felejthetem, hogy én leszek az éjszakai élet hercege. Szerencsére a gépen tudtam gyakorolni: Traktor Dj a barátod. Amúgy azon is gondolkoztam, hogy áttérek a laptopos zenélésre, azzal nincs annyi nyűg. Összerakom a szettet, élőben meg előadom.

2010. július 3A nyár a lehetőségek évszaka, komolyan szájszélen törölném, aki ezt állította. Tegnap egy open-air partin voltam warm up dj. Nem lehetett panasz a szettemre, viszont félidőben razziát tartottak, és mivel nem fizettem jogdíjat elvették a cd-imet és egy jókora pénzbüntetést is kilátásba helyeztek. Szerintem ez volt a hattyúdalom, ez a dj-zés nem nekem való. Próbálkoztam keményen, de nem sok sikerélményem volt, csak veszítettem rajta. Inkább elmegyek focistának…

6 megjegyzés:

 1. Nagyon komoly kritika, tükröt tartva a fiatal feltörekvő generáció előtt! Az írás leginkább a kommersz vonalra igaz, akiknek nem szól semmiféle haver, hogy hé öcsi, ez a dj-zés ám egy kőkemény biznisz dolog, és nem lehet hátszél nélkül belevágni!
  A legnagyobb beszólás: "bár elég furán harapdálta a szája szélét, szerintem nem formált őszinte véleményt."
  Ha valaki most vágna bele a dj-zésbe, minfenképpen azt ajánlanám neki, hogy ha van mixe, akkor rakja fel valami értelmes mixvote-os oldalra, és ha van elég tehetsége, akkor kap pár feed-et. De ha lehet ne slágerzenékből rakjon össze mixet, mert akkor nem a mixelésére kapja a visszaigazolásokat, hanem a zenékre! :D

  VálaszTörlés
 2. Akinek nem inge nem veszi magára. Nekem ami leginkább nem tetszik, hogy vannak, akiknek telik rá és megveszik a cuccot, esetleg a fellépési lehetőséget, nyomnak pár guriga zsét xy zsebébe és máris ünnepelt tehetségek. Nézzük meg, hogy a csóró emberkék mikor tudják ezt felmutatni? Sok év kínkeserves, alázatos munkájával. Az igazi hírnévhez nem szabad megspórolni a verejtékes szakaszt!

  VálaszTörlés
 3. Igen. Egyébként teljesen igazad van. Én csak a naiv emberi oldalát érintettem a dolognak. Persze, van egy halom ember aki fizet hogy felléphessen, és semmi affinitása nincsen a dj-zéshez. Meg más az amikor szeretetből zenélsz, és nem azért, hogy meggazdagodj, vagy hogy sztároljanak.

  VálaszTörlés
 4. Hat ezt a tipust ismerem en is sajnos . Ugy hivtuk oket , hogy KOTNYELEK . semmi kozuk nincs a zenehez , csak azert csinaljak , hogy ismertek legyenek a lanyok kozott es , hogy elmondhassak , hogy ok DJ-k ..... Eleg sok ilyen van .

  VálaszTörlés
 5. Nem röstellem bevallani, hogy 13 évesen én is menő dolognak tartottam a dj-zést, és csodálattal hallgattam a nagyobb nevek mixeit. És reméltem, hogy egyszer majd én is készíthetek pár mixet, amivel megörvendeztethetem az embereket. A zene olyan érzelmeket fejez ki,amit nem lehet szavakba önteni. Aki igazán megakarja mutatni a legbelső énjét, az nem a tucatdolgokra áll rá.....

  VálaszTörlés
 6. Arko engem is ez vezérelt. Nem is velünk lenne a baj, vagy aki hasonlóképp gondolkodik, hanem azokkal, akik üzletszerűen akarják művelni a dolgot, nem a művészi, hanem a financiális részét látják az egésznek. Ami meg üzleti az nem lehet minőségi. Persze ez úgy is lejöhet, hogy irigykedem rájuk, de nem, hiszen idővel csak az veti meg tartósan a lábát a dj-k világában, akinek van némi kurázsija a dolgokhoz.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...