2011. június 6., hétfő

A fájlmegosztás napjainkban

Aki napi szinten internetezik tudja, hogy igencsak fontos a fájlmegosztó oldalak szerepe a világhálón. Korábban egy cikkemben már taglaltam az ilyen jellegű tevékenységet folytató site-ok fontosabb ismérveit, előnyeit és persze hátrányait is. Azóta elég sok víz lefolyt a Tiszán, így érdemes egy kicsit felfrissíteni az eddigi információinkat.
Nos valahol ott hagytam abba, hogy a Rapidshare lehanyatlóban volt, köszönhetően a nem túl ésszerűen átalakított bónusz pontos szisztémának, amivel egykoron oly sok embert csalogattak magukhoz. A keletkező űrt feltörekvő site-ok igyekezték megtölteni, a konstansan régebb óta pozícióját tartó Megaupload, Mediafire és Zippyshare mellett érkezett a Hotfile és később a Filesonic, mint a serpenyő, új távlatokat megnyitó, s egyben fizetős oldala. A net világában minden csoda két napig tart, ez jelen esetben is igaz volt, hiszen alig egy fél évnyi brillírozás után mindkét utóbb említett oldal ismét visszaszorulóban van, az olcsóbb és jobb szolgáltatásokkal kecsegtető 'newcomer' szolgáltatók miatt. Illetve egy valamit nem szabad elfelejteni, hogy a premium account előnyeit nemcsak azok kezdték el élvezni, akik előfizettek rá, hanem akik ügyesen hekkelték az adott oldal adatbázisát. Míg a RS-éra idején a dinamikus IP-vel való machinálás volt a menő, addigra napjainkban a premium cookie-k generálása a trend, ami révén igaz csak pár órára, - mert az oldalak üzemeltetői gyorsan selejtezik ki a talmi profilokat - a totális file univerzum nyílik meg a userek előtt.
A régiek közül egyedül a Zippy tartja a helyét, én az üzemeltetőknek azt tanácsolom, ha bevételt is akarnak látni, ideje lenne itt is megvámolni a népet. A Mediafire elvan, cserébe a legstabilabb fileaktivitási időt biztosítja, hiszen innen tényleg csak a legritkább esetben törölnek a jogvédők ilyen-olyan tartalmakat. Sajnos a Megaupload is lefelé tart a lejtőn, mivel online videotárként is szolgál, ezért a több száz megás file-ok miatt eléggé lelassult. Üde színfoltot képviselnek az úgynevezett mirror oldalak (pl.: Multiupload, Spreadmyfiles), ahol lehetőség van a direkt letöltésre is és nem kell trükközni capcha kódok beirkálásával és várakozni, hogy a zöld utat biztosító számláló lepörögjön. Emellett válogathatunk egyidejűleg 4-5 megosztó közül is, amelyről a file-ok vándoroltatását, - természetesen a saját felelősségünkre és minden jogi következményt szem előtt tartva - elindíthatjuk. Mindenképp megdicsérném a Sendspace-t, hiszen a korábban mindig 'server is on full capacity' kiírással betöltő site elég stabilan biztosít elfogadható sávszélt az egyszerű 'unknown downloader'-eknek is.
Mit hoz a jövő, kérdezhetjük? Szerintem az alappillérek maradnak, a kisebb oldalak fel és eltűnnek majd, mint eddig is. Három site-ot azért megemlítenék, amelyekről érzésem szerint fogunk még hallani eleget, ez pedig az Oron, az Easy-Share és a Filesonic édestestvére a Fileserve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...