2011. július 1., péntek

Könyvajánló: Zenei hálózatok

A minap pont azon morgolódtam, hogy rock-pop lexikonból, előadói portrékönyvekből tengernyi mennyiséget találni a piacon. Alig találni viszont az elektronikus tánczzenével, az azt hallgató közönséggel és az általuk létrehozott közösségekről szóló magyar nyelvű könyvet. Úgy néz ki az imám meghallgattatott odafent, hiszen volt szerencsém rálelni a 'Zenei hálózatok' című tanulmánykötetre, ami elég részletesen foglalkozik a műfajokhoz kötődő közösségi folyamatok szociológiai hátterével.
A kötet a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központja és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szociológia és Kommunikáció Tanszékének Média Oktatási és Kutató Központja által közösen rendezett „Zenei hálózatok: Zene, műfajok és közösségek az online hálózatok és az átalakuló zeneipar korában” című konferencia anyagára épül. A szerkesztők egytől-egyig elismert szakemberek. Tófalvy Tamás kultúrakutató, kommunikációs szakújságíró, szerkesztő. A BME GTK Kommunikáció és Médiatudomány mesterképzésének vendégoktatója, az egyetem Filozófia és Tudománytörténet Tanszékének PhD-hallgatója, az IASPM magyar tagozatának elnöke.
Kacsuk Zoltán kultúrakutató, szociológus. A BCE TK Szociológia és Társadalompolitika Intézetének Szociológia Doktori Iskolájának PhD-hallgatója, a BME GTK Szociológia és Kommunikáció Tanszék Média Oktatási és Kutató Központjának tanársegéde.
Vályi Gábor kultúrakutató, DJ. A BME GTK Szociológia és Kommunikáció Tanszék Média Oktatási és Kutató Központjának adjunktusa, doktori fokozatát a londoni Goldsmiths College (University of London) Szociológia Tanszékén szerezte meg.
A könyvet kinek is ajánlhatjuk jószívvel? A kultúra- és társadalomtudományok, a média, illetve a kortárs digitális kultúra és zenei műfajok, közösségek iránt érdeklődőknek. Vigyázat, a szöveg tömérdek szakkifejezést és lábjegyzetet tartalmaz, ami az átlagolvasó számára feladja a leckét, de aki sikeresen átrágja magát ezeken értékes gondolatokkal fog gazdagodni.

Zenei hálózatok - Zene, műfajok és közösségek az online hálózatok és az átalakuló zeneipar korában / Szerkesztette: Tófalvy Tamás, Kacsuk Zoltán és Vályi Gábor [Média Re:Mix Könyvek 5, L'Harmattan, 2011]
A tartalomból: I. Zene, Internet, Közösségek, II. Színterek, Történetek, Életstílusok, III. Populáris és extrém kultúrák, ideológiák, IV. Média, fogyasztás, közösség.

Ingyenesen letölhető innen!

2 megjegyzés:

  1. A Dakota – Thoughts Become Things II. is terítéken lesz hamarosan? Ha igen, kíváncsian várrom, szerintem elég színvonalasra sikeredett. :)

    VálaszTörlés
  2. Matt: a múltkori dorgáló hangnemű irásom miatt is kaptam némi savat. A Dakota albumról se tudnék sokkal pozitívabb hangnemben nyilatkozni. Így eltekintek az ajánlótól.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...