2011. július 20., szerda

Több ezren fesztiváloznak biztosítás nélkül

A közelmúltban egy érdekes sajtóközleményt kaptam kézhez a Generali biztosítótól. Mivel rajtam kívül gyanítom sokan csábultak el az igencsak impozáns nyári fesztivál lajstromot látva érdemes lesz nekik figyelmesen átolvasni az alábbi írást. Sokan nem is törődünk külön a balesetbiztosítással egy nagyobb kaliberű rendezvény esetén. Pedig a baleset veszélye a nagy tömegben végig fokozottan jelen van.

„Magyarországon évente több száz fesztiválon és háromezret is meghaladó, nagyrészt könnyűzenei rendezvényen várják a vendégeket. A fesztiválok népszerűsége évről évre növekszik, ezt bizonyítja, hogy az idei nyár eddigi zenés rendezvényeire rekordszámú látogató érkezett. Egy-egy közkedvelt előadó koncertjén számítani kell arra, hogy tömegesen érkeznek majd a vendégek, ezért ha szervezőként vagy akár résztvevőként hasonló jellegű rendezvényre készülünk, érdemes időben gondoskodnunk biztonságunkról.
— A fesztiválokon, nagyobb létszámú rendezvényeken szinte elkerülhetetlen, hogy az esemény egy-egy programhelyszínénél tömeg alakuljon ki. Fontos tudnunk, hogy ilyen helyzetben mindenki másként viselkedik, megváltoznak a várható reakciók, nő a balesetek veszélye. A West Balkánban történt tragédia óta fokozottan figyelnek a szervezők, hogy a helyszín megfeleljen a biztonsági előírásoknak, azonban még mindig kevés azoknak az aránya, akik emellett biztosítással is védenék vendégeiket — nyilatkozta Schaub Erika, a Generali biztosító személybiztosítási üzletágának vezetője.
A rendezvények biztosítása pedig nem követelne nagy áldozatot a szervezőktől. Egy 3000 fős, egynapos rendezvényre például már 102 ezer forintért is köthető kollektív balesetbiztosítást, ami fejenként mindössze 34 forintos költséget jelent. Emellett arra is van lehetőség, hogy az üzemeltető állandó jelleggel, a belépőjegybe építse a balesetbiztosítás díját, ami hozzájárul a látogatók biztonságához, és egy évi 50 000 látogatót fogadó intézmény már havi 20 000 forintért is megkötheti, ami látogatónként kevesebb, mint 5 forintot jelent.
— Amennyiben rendezvényen ér bennünket baleset, és az eseményre kötöttek kollektív balesetbiztosítást, azonnal keressük fel a rendezvény szervezőjét, és kérjünk baleseti jegyzőkönyvet. Gondosan őrizzük meg a jegyet, bérletet, illetve az egyéb, részvételi jogot igazoló dokumentumot. Az ellátást követően pedig a balesettel kapcsolatos orvosi, egészségügyi dokumentumokra (pl. csonttörést igazoló lelet, kórházi zárójelentés) is szükség lesz a kártérítéshez — hangsúlyozta Schaub Erika.
A rendezvényekre szóló biztosítások fedezetet nyújthatnak égési sérülésre, csonttörésre, kórházi és műtéti térítésre is, emellett a biztosítási védelem valamennyi résztvevő esetében kiterjed a maradandó egészségkárosodásra és a baleseti halálra is. A biztosítások esetében önmagában az alkoholos befolyásoltság nem kizáró oka a kártérítésnek, ha a baleset nem kifejezetten emiatt következett be.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...