2011. szeptember 20., kedd

Kutatás: eljárt az idő a cd-k felett?

Az elektronikai termékek fogynak a legjobban az online piacon, a kategórián belül a telefonok és a PDA-k a legnépszerűbbek – derült ki a KutatóCentrum E-Shopping Electronics Reportjából. Visszaesett ugyanakkor a CD-k, DVD-k és MP3 lejátszók netes kereskedelme.
Az online vásárlók körében a tavalyi évhez hasonlóan az elektronikai termékek a legnépszerűbbek – mutatott rá a KutatóCentrum által évente készített E-Shopping Electronics Report. Az online vásárlók 47 százaléka vett az elmúlt 12 hónapban valamilyen elektronikai cikket az interneten keresztül. Ez az arány a megelőző évhez képest nem változott, ugyanakkor annak köszönhetően, hogy az online vásárlók száma jelentős növekedést könyvelhetett el, a kategórián belül is nőtt a vásárlók száma. A jövőben ráadásul bővülés várható ezen a területen: a netes vásárlást tervezők több mint fele gondolja úgy, hogy az elkövetkező 1 évben valamilyen elektronikai cikket is be fog szerezni a világhálóról.
A kategória egyébként a könyveket és a ruházati cikkeket előzte meg, és a felmérés adatai szerint ez várhatóan így is marad: a netes vásárlást tervezők 42, illetve 32 százaléka rendelne könyvet vagy ruhát a világhálóról a következő egy évben.

„A tavalyi évhez képest a legnagyobb visszaesés a CD-k és DVD-k online piacán jelentkezett. Ennek leginkább az lehet az oka, hogy egyre népszerűbb az online zenehallgatás és a filmek letöltése, a nagy kapacitású hordozható memóriák megjelenésével pedig kezd kimenni a divatból az optikai tárolók használata” – jegyezte meg Györfi Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere.

Routert és mikrosütőt is a neten keresünk
Az elektronikai termékeken belül a telefonok és PDA-k (31%), a számítógépek és a hozzájuk rendelt alkatrészek (29%), valamint a háztartási gépek (24%) a legnépszerűbbek.

„A kategórián belül tavaly még az MP3, MP4 és MP5 lejátszók foglalták el a harmadik helyet 20 százalékkal, azonban idén már csupán az elektronikai cikket online vásárlók 13 százaléka keresett ilyen termékeket, és ezzel visszacsúsztak az ötödik helyre. Ez többek között az okostelefonok terjedésének köszönhető, amelyek egyre inkább átveszik az egyéb eszközök – így például a zenelejátszók, GPS-ek vagy fényképezőgépek – szerepét” – mondta el a KutatóCentrum szakembere.

Az elsősorban számítástechnikai és műszaki cikkeket, valamint háztartási cikkeket összegyűjtő árösszehasonlító oldal, a Depo.hu adatai alapján az is látható, hogy az egyes termékcsoportokon belül melyek a legnépszerűbb termékek. A 2011 nyári adatok szerint a számítógépes kiegészítők közül például a legtöbben routert és merevlemezt kerestek a neten, míg a háztartási eszközökön belül a top3 termék a mosó- és szárítógép, a hűtő és a mikrohullámú sütő volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...