2011. december 3., szombat

"A vonatok ajtajait kérjük csukják be!"

Ugye ismerős ez a kiragadott rész a különböző vasútállomásokon gyakran megforduló sorstársaknak? Nos, igen a vonatok, mint közlekedési eszközök nemcsak a sztrájkokkal, késésekkel, balkáni körülményekkel kapcsolatban szolgáltathatnak témát, hanem a mi blogunk szempontjából zenei vonalon is. A sors fintora, hogy a buszon utazva jutott eszembe, hogy elkészítsem eme rövid szösszenetet.
A kreatív hangulatban lévő producerek a samplingelés révén elméletileg nem rettennek vissza attól, hogy a hétköznapi élet hangjait is hadrendbe állítsák a motoros fűrésztől kezdve (Coldcut 'Timber Timber', Armand Van Helden 'Necessary Evil') a vízcsobogáson (Nalin & Kane 'Beachball', Orinoko 'Island') át. Azért valljuk meg nem mindegyik zörej szól pattentul egy-egy zenében, aminek viszont megvan a saját ritmikája az szépen elegyedni tud a pumpáló 4/4-ekkel. A vonatok is ezért adhattak ötletet néhány producernek. A teljesség igénye nélkül pár darabot szeretnék nektek bemutatni. Hogy melyikben lett a legügyesebben elsuvasztva a MÁV-feeling, azt rátok bízom!
A gyűjtésem szerint (bár ugye nem elektronikus témában született szintén pár train ópusz: 'Runaway Train', 'Long Train Running') időrendi szempontból a spanyol Kadoc formáció (David Penn-el a fedélzeten) mozdult rá elsőként a témára 1995-ben. A 'Night Train'-t azt hiszem senkinek sem kell bemutatni, a velünk egykorúak számára ez az ópusz mélyen ott pihen az emlékek között. Ma füllel hallgatva elég vicces és monoton, de akkoriban megahit-nek számított.Még ugyanebben az esztendőben az Electroliners formációt is megihlette a gőzös. A 'Loose Cabose' főleg a Ghetto Train verzióban üt nagyot. Ez egyébként egy breakbeat alapokon nyugvó acid techno darab, amit Carl Cox apánk előszeretettel tolt a szettjeiben. Underground gyöngyszem, melyben a vonat legalább 150-el suhan el!Egy évvel később a diszkó vonat téma hozta lázba a hallgatókat. A történethez hozzátartozik, hogy a holland diszkó négyes Dance Reaction 'Disco Train'-jének eredetije már 1981-ben megjelent, viszont elektronikus köntöst csak 15 évvel később kapott. Valljuk meg enyhén Kadoc szagú ez az átirat (amúgy a Klubbheads követte el a remixet), de egynek ez is megtette!1998-ban ketten is vonatoztak. Elsőként Robbie Tronco 'Fright Train'-je hard dance alapkon húzott le egy újabb bőrt a sínfalókról. A kb. két hangból álló dallam elég irritáló sokáig hallgatva, a folyamatos felpörgetés és vonatdudálás nem különben!Másodikként a német Viva berkeiben ismert Paffendorf formációt is megcsapta a vonat füstje. A pályaudvari konferálással és gőzmozdony loop-pal nyitó 'Smile' szintén egy nagyon gyenge kópia volt, ráadásul az egyfolytában odaszúrt 'mosolyogj' felszólításra akaratlanul is ökölbe szorult az ember keze.Mindenképp meg kell említenem a zakatoló ritmikát remekül hasznosító ős Kraftwerk klasszikust, a 'Trans Euro Express'-t 1977-ből, ami amolyan prototípusnak is tekinthető a vonatos témakörben.A végére tartogattam egy gyöngyszemet, amit az amerikai Dj Skull követett el. A 'Frate Train' nem egy túl ismert track, a vájtfülűeknek az 1995-ös 'Bells Of Reformation' című Mayday dupláról lehet ismerős.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...