2012. január 23., hétfő

SOPA-tják a filemegosztókat, PIPA lett a fél világ

Korábbi két írásomban hosszasan taglaltam a fájlmegosztás lehetőségeit, a felfutóban és leáldozóban lévő oldalak rövid rendszerezésével. Az utóbbi időben igencsak felgyorsultak az események, mondhatni háború indult az illegális tartalmakat vastagon terítő sharing site-ok ellen Amerika vezetésével. Az index.hu cikkei alapján nézzük summázva mi is történt pontosan!
Dióhéjban: Az amerikai kongresszus sürgős munkához látott. Két tervezetet is elkezdtek kidolgozni. A beszédes nevű SOPA (Stop Online Piracy Act) jogszabály-tervezet a kalózkodás ellen lépne fel, míg a PIPA-ra (Protect Intellectual Property Act) keresztelt törvénytervezet az intellektuális tulajdon védelmét célozza meg. Az időzítés kicsit váratlan - hiszen már több, mint egy évtizede virágzik a film és zenekalózkodás a világhálón - , de már lógott a levegőben, hogy valahogy igyekeznek gátat szabni az ipari jellegű fusizásnak. A tárgyalások végül megtorpantak, mivel igen heves ellenállás mutatkozott az online szolgáltatók és a felhasználók részéről. Erődemonstráció gyanánt a jogvédők lekapcsolták az egyik legnépszerűbb megosztót, a Megaupload-ot és vezetőit őrizetbe vették. Erre a hekkerek összehangolt támadással reagáltak: az Anonymus fedőnevű csoport feltört pár oldalt és az amerikai kongresszusnak is üzent videón. A törvénytervezetek elleni tiltakozás napján leállt a Wikipedia angol nyelvű, valamint több ezer más internetes cég összes szolgáltatása, a Google pedig 7 millió felhasználó támogatását szerezte meg a petíciójához. Ennek ellenére az amerikai jogvédő szervezetek serénykedése révén néhány - az Államokban bejegyezett - oldalt utolért a vég. Az alábbi táblázatban az index.hu információi alapján láthatjátok, milyen mozgások történtek a megosztók "piacán".
4shared: tömeges törlések
FileJungle (a FileServe tulajdona): több fájlt letöröltek, blokkolva van több amerikai címről
FilePost: több, illegális tartalmat feltöltő fiókot zároltak
FileServe: tömeges törlés, bezárták a partnerprogramot
FileSonic (a Fileserve tulajdona): megszüntették a fájlmegosztást
MediaFire: fájlokat és hozzáféréseket törölnek
MegaUpload, MegaVideo: bezárta az FBI
UploadStation (a FileServe tulajdona): tömeges törlés, amerikai címek blokkolva
Uploaded: amerikai címek blokkolva
VideoBB, VideoZer, Wupload: mind bezárták a partnerprogramot
Forrás: index.hu
Mi marad a csóró user-eknek?
Jogos a kérdés! Úgy tűnik Amerikában nagyban zajlik a keresztes háború, viszont Európában úgy tűnik minden csordogál a megszokott medrében. A korábban már hajmeresztő átalakításokon átment és gondolatban már eltemetett Rapidshare él is virul, lévén svájci bejegyzésű a cég. További népszerű oldalak is üzemelnek még (Sendspace, Hotfile, Zippyshare), de előrevetül az a kép, hogy ez is csak ideig-óráig lesz így. Sokak szerint marad a torrent, illetve a tehetősebbeknek a privát ftp szerverek bérlése és üzemeltetés, mint lehetőség. Ismerve az internetes kreatív elméket biztos lesznek olyan szolgáltatások, platformok, ahol igazi kisebb méretben, de folytatódhat a fájlcsere.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...