2012. február 14., kedd

Work On Work Vol. 2.: Stop The Rock Many Times

A 'Work On Work' rovat második része a nyitóepizódhoz hasonlóan elég nyilvánvaló adaptációs példával rukkol elő. Maradunk ezúttal is a trance terepén. 1999-ben a viszonylag kérészéletűnek bizonyult bigbeat korszak vége felé az angol Apollo 440 (akik egyébként pont pár hete adták legújabb lemezüket 9 év hallgatás után) elkövette a bulis-bohém 'Stop The Rock'-ot. A zúzós gitár riffekkel és gurulós break betéttel vegyített darab még ma is számtalanszor csendül fel buliban, illetve a rádióban. Az eredeti darabból készült egy trance remix (a trance virágzásának zenitjén voltunk éppen), amit Colin Tevendale aka Gigolo jegyzett. Semmi köze se volt az eredetihez, talán pont emiatt működött jól a klubokban.
Két évvel később, 2001-ben a német Kai Tracid előrukkolt az energikus (de mély tartalmi mondanivalóval bíró) 'Too Many Times'-szal. Ez a darab tarolt a slágerlistákon. Igen ám, de ha tüzetesen belehallgatunk mindkét zenébe kiderül számunkra, hogy Kai ügyesen lemintázta a Gigolo által használt dallamvonalat - pár helyen azért némileg variált rajta - és az egyik szintifutamot a Binary Finary '1998'-ból ismert női hanggal helyettesítve szólaltatta meg. Persze a "nyúlás" senkit sem érdekelt, hiszen a Tracid verzió sokkal jobban szólt, ennek megfelelően nagyobb sikert is aratott. Ettől függetlenül a merítés tény, és ennek tükrében illik egy virtuális pacsit küldeni Colin-nak is.

Apollo 440 - Stop The Rock (Gigolo Remix) [1999]
Vs.
Kai Tracid - Too Many Times (Energy Mix) [2001]

2 megjegyzés:

  1. A két zene nem sokban különbözik, de a Tracid verzió - nem csak azért, mert nagy kedvencem - szerintem jobban sikerült. A fenti cikk - és vele együtt mindkét zene - jó példa arra vonatkozólag, hogy egy klassz alap trackből is lehet még jobbat csinálni!

    VálaszTörlés
  2. Maximálisan egyetértek. Kai szépen kipofozta az első gondolatot és nem mellesleg egy mély mondanivalójú szöveget is mögé pakolt.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...