2012. március 20., kedd

Sinners & Saints: Íme a hónap ászai és gázai VIII.

Az ászok és a gázok ismét egymásnak feszülnek a havi áttekintésünkben. Valami erősen bűzlik Belgiumban: M.I.K.E. a saját virtuális bronzszobrát igyekszik lebontani a német konjunktúra harcos Andrew Bennett segítségével.
Ellensúlyként határainkon belül keressük a jó hír forrását: több újonnan alapított magyar digitális kiadó is felbukkant - Deep Dive Recordings, Reelaux Digital, Mesheland - az e-zenei piacon, minőségi felhozatallal kecsegtetve hallgatóikat.

Sinners (gázok)

Szobordöntés rohamléptekben
Nem mehetünk el szó nélkül amellett, ahogyan sokunk fiatalkori ikonja, megannyi szívbe markoló trance hímnusz szerzője vesszőfutást rendez aprólékosan és profin felépített karrierjének a rovására. A belga M.I.K.E-ról azaz Mike 'Dirk' Diericks-ről beszélek, aki hirtelen jött elmezavartól vezérelve beállt a sorba bigroom house zenéket gyártani. Az emocionális, sodró textúráiról híres producer sokáig diktálta a trendet, most ő fut utána. Valahol 1999 környékén Push álnéven jegyzett 'Universal Nation'-jével indult be igazán a karrierje (noha előtte régi "harcostársával" Yves Deruyter-rel kreatívkodtak közösen a stúdióban), majd Plastic Boy-ként, illetve saját nevén is megsüvegelendő dolgokat tárt a nagyérdemű elé. 2009 óta azonban csak árnyéka volt már önmagának, kétes közösködésekbe ment bele. Legutóbb a német Andrew Bennett oldalán bukkant fel. Ezzel nem lenne baj, csak Andrew - aki régen még tudott főidős progi himnuszokat írni - már egy ideje az aktuális house slágerhullámot igyekszik meglovagolni, több kevesebb sikerrel. A közös munka eredménye az S2 Records égisze alatt megjelent 'Leave It With Me' sajnos csak rombolni fog. Lelketlen, ötlettelen produkció. Az már csak hab a tortán, hogy M.I.K.E Maor Levi-vel is szövetségre lépett, a 'Couleurs De Soleil'-t az Anjunabeats karolta fel, s 'Record Of The Week' státuszig jutott Above & Beyond-ék rádióműsorában (a név ugyebár kötelez!). Eme ópuszt hallgatva is lejön M.I.K.E részéről nemcsak egyszeri botlásról volt szó!


Ászok

Alakulóban a hazai kiadópiac
Azt hiszem az előzőekben felkavart lelki világunkat a következő sorokat olvasva nyugvópontra küldhetjük. Az elektronikus zenei palettán akad kiadó szép számmal. Ezúttal három friss magyar vonatkozású label-t említenék meg, melyekre a jövőben illik majd odafigyelni. Elsőként itt a Dynamic Illusion-The Stain-Sundreamer által igazgatott Deep Dive Records, mely a house underground vonalát hívatott egy kicsit népszerűsíteni tech és deep vonalon, némi dub érzéssel megfűszerezve. A fiúk komolyan gondolják, amit csinálnak, ez már a letisztult külsejű honlapjukról is lejön, ahol a kiadó első négy kiadványát meg is fülelhetjük. A Proton-családhoz csatlakozott a Reelaux Digital, ami természetesen Topa Ferenc aka Reelaux munkássága köré szerveződik majd. Annyit tudok, hogy még nagy a készülődés Feriéknél, ha minden igaz egy hónap múlva startolnak. Pár napja Nomean barátom hívta fel a figyelmem a frissen alapított Mesheland label-re, ahol "electronic, IDM, dubtechno, dark techno sounding" kerül majd a figyelem középpontjába. Az első kiadványt Meshe jegyzi majd 'Polygon Bodies' címmel. Várós!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...