2012. április 27., péntek

Mesheland: Mese nincs! A jelszó - techno!

Folytatjuk a frissen alakult magyar zenei kiadók bemutatását. Ezúttal egy megalkuvásokat nem tűrő, a minőségi techno-ra és alműfajaira szakosodott labelről a Mesheland-ről tudhatunk meg kulisszatitkokat.
— Mindenekelőtt azt szeretném tisztázni hogy én speciel sohasem szerettem beszélni sem magamról sem arról amit csinálok, legyen az grafikai vagy zenei munka. Valahogy mindig úgy éreztem, hogy mindent, amit mondani akarok és amit tudni kell benne van abban amit alkotok. Sem több sem kevesebb. Ettől függetlenül köszönöm szépen a lehetőséget — kezdte mondandóját Meshe, a kiadó alapítója.

DZ: Honnan jött a kiadó gründolásának az ötlete? 
M: Hogy miért is alapítottam kiadót? Vicces kérdés. A legegyszerűbb válasz az, hogy azért, mert imádom a techno, dark techno, hypnotic és aszimmetrikus techno által hordozott üzenetet. A vibrálást, azt hogy beleremeg a gyomrod amikor dübörögnek a hangfalak, hogy bármilyen tudatmódosító szer nélkül képes vagy elszállni, hogy belőlem, személy szerint olyan érzéseket vált ki, amit semmi más.. Hát ezért. Szerintem alapvetően nem is kell annál több, mint hogy valamit szívből szeress, és ha ehhez társul még esetleg némi jó ízlés és szakmai hozzáértés is, akkor evidens hogy belevágsz egy ilyen projektbe. Persze nem egyszerű ez, nagyon sok munka van vele, sok energiát kell belefektetni és nem utolsó sorban hinni benne, kiállni érte és nem feladni. Köszönhetően annak, hogy ez a stílus nem egy annyira nyitott/tág szcénát foglal magába mint például a progresszív vagy a deep house / tech-house mostanság, elég nehéz utat törni magadnak. Amellett viszont látom és tudom, hogy nagyon sok olyan tehetség van, akiket meg kell hogy ismerjenek, hallania kell az embereknek milyen zenéket írnak, de ennek a zárt rendszernek köszönhetően elég nehéz “betörni” egy-egy kiadó falait. Kopogtatni persze lehet, én is tettem, de ahogy látom, a vezető kiadók alapvetően ragaszkodnak egy bizonyos “artist-körhöz” lásd CLR vagy Stroboscopic Artefacts és ritka az amikor névtelenül felfigyelnek az emberre. (Ettől függetlenül példaértékűnek tartom amiket ezek a kiadók képviselnek és elértek.) Persze ez a nagy hal- kis hal dolog azért elmondható az elektronikus zenei kiadókról általában.

DZ: Milyen célokat tűztél ki az elkövetkező időszakra magad és a label számára?
M: A céljaim egyszerűek. Szimplán szeretnék valamihez, amiről én úgy érzem hogy fantasztikus dolog, hozzátenni, építeni, akár egyetlen zenével, ami megmarad az emberek emlékezetében, vagy ha csak egy olyan producernek segítettem elindulni az útján, aki a későbbiekben is sikereket ér el, akkor már megérte. Szeretném ha ez a fajta techno hangzás, amit pl a Technokunst csapata is próbál újra visszahozni a köztudatba a különböző nagy nevek, mint Xhin, Monoloc, Luke Slater stb meghívásával, valamelyest nagyobb teret nyerne. Persze mindamellett kár lenne tagadni hogy saját munkák kiadását is lényegesen megkönnyíti ha van egy kiadód, de semmiképpen nem ez az elsődleges. Sőt, attól függetlenül hogy a kiadó jól megy vagy csak döcög, mindkét esetben sok a teendő vele. Ha éppen nem megy akkor azért hogy menjen, ha meg megy akkor meg egyértelmű. Úgyhogy a sok teendő miatt a saját produceri munkák olykor háttérbe is szorulnak. Pláne ha más, esetemben grafikai munkákat is végzek. Nagyon magyarázni nincs mit, illetve nagyon leírni sem lehet azt, amit várunk és amit közvetíteni próbálunk, aki ebben a világban mozog az ösztönösen tudja milyen hangzás az amit ezek a nevek és ezek a stílusjegyek takarnak.

DZ: Pár gondolatban kérlek mutasd be első kiadványotokat, amit történetesen te jegyzel 'Polygon Bodies' címmel.
M: A debüt EP-n található zenék ösztönösen jöttek, habár mindenképp szerettem volna zömében tükrözni milyen stílust képviselek, és milyen vonalon szeretném a kiadót működtetni. Emellett azért fontosnak tartottam hogy én mint alapító és Varga János, mint legfontosabb segítőkezem, mindketten hozzátegyünk valamit az első megjelenéshez. A fő vonalat mindenképp Meshe két original track-je képviseli, 0mn (Nomean) pedig a tőle megszokott, bár a kiadónál kevésbé hangsúlyos dallamos, de tört jellegű remixével járult hozzá a teljes hangzáshoz.BUY RELEASE!
OFFICIAL SITE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...