2012. április 16., hétfő

Sinners & Saints: Íme a hónap ászai és gázai IX.

Ez a hónap viszonylag "eseménytelenül" telt el. Sajnos olyan volumenűt nem is igazán tudok kiemelni, ami az ászok szekcióját érdemben megtöltené - persze akadtak pozitív előjelű történések -, ezúttal csak a gézengúzokon verjük el a port, de azt istenesen!. Aktuálisan azon kesergünk, hogy az Egyesült Államokba - a pénz és minősíthetetlen gagyi hatására - is betört az elektronikus zene, 2011 után az idei évben még nagyobb őrületet várnak az amerikai szakírók. Utóbbival kapcsolatos gúnyos gondolatfoszlányainkat lentebb olvashatjátok!

Sinners (Gázok)

Amerikát meghódította az elektronikus tánczene
A Quart-on olvastam egy cikket pont ma a témával kapcsolatban, és muszáj megosztanom pár sorban a felszínre törő gondolataimat. Olyan furcsa leírva látni azt, hogy egy ekkora országban, mint az USA csak tavaly sikerült áttörést elérnie az elektronikus zenének, mert sokkal gyengébb "infrastruktúrával" bíró országokban is végbement ez a korral járó változás. A house és techno zene szülőföldje végre megbecsüli és elismeri, amit ő adott a világnak! Persze naivitás lenne azt hinni, hogy az Európában már régóta félistenként tisztelt amerikai house és techno producerek több évtizedes áldásos tevékenysége "törte meg" a bigott gépzene elleneseket. Naná, hogy David Guetta találta fel a spanyol viaszt, ahogy a kommersz zenéikkel több milliós eladásokat produkáló sztárok mögé befarolt a saját lebutított elektronikus zenei repertoárjával, s tette azt pórnép konzummá. S ha már Usher, Kelly Rowland és Rihanna is house alapot kap maga alá, akkor apránként, tudat alatt mindenki megbarátkozik a rideg, repetitív ütemekkel és enged az "ördögi csábításnak". Az áttörésből a kevésbé slágeres műfajt űző nevek is invesztáltak, hiszen stadionnyi embernek pörgetnek egy szekérnyi fellépti díjért.
Az igazság az, hogy Amerikában is válság van, és az elapadó bevételek mellett a nagyobb cégek is kapcsoltak, hogy az elektronikus zenei holdudvarban rengeteg kiaknázatlan lehetőség rejlik. Csak, ahogy a pénz megjelenik ott pont a művészi része hal el a dolognak. Amerikában mindig van, ami tömeghisztériát generál, most éppen ez az. Kedves egészségükre!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...