2012. május 22., kedd

Sinners & Saints: Íme a hónap ászai és gázai X.

Az ehavi Sinners & Saints-szelekció a megszokotthoz képest kicsit késett, cserébe viszont tartalmas olvasnivalóval kecsegtet. Az ászok szekcióban egy bombaerősnek ígérkező, nyárindító fesztiválról esik pár szó. A különlegessége éppen az, hogy az elektronikus zenei rendezvények terén fehér foltnak számító Szolnok ad helyszínt majd az egy napos From fesztiválnak. A gázok rovatban hangot adunk csalódásunknak azzal kapcsolatban, hogy évek óta nincsen egyetlen valamire való, az elektronikus zenével foglalkozó újság/magazin sem Magyarországon. Persze az érvek mellett mégis a magyar valóság győz, ami a trendekhez igazodva nem kedvez a nyomtatott sajtótermékeknek.

Ászok - Szolnokot beveszi a From fesztivál

Mindig azon sír a szám, hogy egy jó buliért a vidéken élőknek utazniuk kell. Most szerencsére a karosszékből figyelhetem, amint a június 23-i From Fesztivál szervezői a Tiszaligetbe hozzák Guy J-t, a Spektre-t, Alex Kenji-t  és Sinisa Tamamovic-ot, emellett a hazai élvonal is itt pörget majd (összesen 40 DJ). A jegyárak sem vészesek, illetve a szervezők rengeteg ingyenjegyet is szétosztanak az eseményt facebook-on megosztók között. A line up magáért beszél, essen pár szó a helyszínről.
A Tiszaliget, mint partiházigazda tavaly az EFOTT idején bebizonyította, hogy ideális terep a tömegrendezvények számára, ahol a különböző zenés stage-k egymás zavarása nélkül tudják kiszolgálni az érdeklődőket. Most már csak három dolgot kell kívánni: legyenek sokan, az időjárás ne babráljon ki az összegyűltekkel, illetve a fellépők is teljes létszámban, maximális hőfokon égve tegyék felejthetetlenné ezt a szombati estét. Íme egy tube-os ízelítő a buliról.Gázok - Mizu újság fronton?

Mint a témához szakmai síkon is kötődő ember régóta mérgelődöm azon, hogy hazánkban nincsen normális papíralapú, rendszeres időközönként megjelenő magyar nyelvű újság/magazin, ami kizárólag az elektronikus tánczene történéseivel (és közvetlen holdudvarával) foglalkozna. Bezzeg a legkisebb újságos pavilonnál is legalább 4-5 alternatív zenei stílusokkal foglalkozó szaklapot pillantok meg bizarr figurákkal a címlapon. Kérdem én: ekkora különbség lenne a két "iparág" között? A rock/metal vonal ilyen rajongótáborral bír, hogy a fanatikusok simán eltartanak ennyi kiadványt? A hétvégente több tízezer embert megmozgató, elektronikus zenére épülő partik közönsége pedig nem vágna ki zsebből egy ezrest havonta, hogy a kedvenceiről olvasson? A probléma nyilván nem ebben gyökerezik.
Tény, ami tény, a FREEE Magazin óta nincs olyan újság, ami próbálná egységesen felkarolni a szcéna hazai és külföldi történéseit. Senki sem mer a bizonytalanra vállalkozni, hiszen köztudottan a költséges print a végnapjait éli a hatékony online médiával szemben. Egyszerűbb egy domain-t vásárolni, pár bedolgozót felfogadni és összehozni egy honlapot, ami akár éjszaka is ontja a friss híreket. Ez egyszerűbbnek tűnik, mint gründolni egy újságot és felvállalni a vele járó óriási járulékos költségeket a szerény hirdetési és előfizetési bevételekért cserébe. Másrészt hiteles újság kellene, ami nem a már befutott nevek dicshimnuszaival zengi teli a lapokat, hanem a korrekt hírközlést, a színes, jól megírt, érdekes anyagokat helyezi előtérbe. Ehhez bizony kvalifikált újságírók kellenek, akik értenek a zenéhez, és kellő hírérzékenységgel csapnak le egy-egy sztorira. Őket pedig meg kell fizetni, ennek tükrében viszont marad a könnyebb ellenállás felé elhajlás. Az interneten annyi sületlenséget olvasni zenei oldalakon, a szakmai kontroll részben hiányzik, és ezért húzódzkodok tőle. Ennek ellenére tudom, hogy a jövő kommunikációja másfelé halad és a papíralapú elektronikus zenei újságokat az elkövetkezendő évtizedekben már csak akkor vehetek a kezembe, ha az archivált darabok közül leporolok párat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...