2012. június 20., szerda

Sinners & Saints: Íme a hónap ászai és gázai XI.

Már előre bocsánatot kérek, de most csak bicskanyitogató, lehúzó hírek szerepelnek az ehavi szelekcióban. Míg egy hónappal ezelőtt azon lelkendeztem, hogy Szolnok felkerülhet a magyar elektronikus tánczene térképére a From fesztivál révén, sajnos most épp arról kell értekeznem, hogy ez mégsem lesz így. Másik témánkat már nagyrészt az oldal facebook csoportjában kiveséztük, de mindenképp meg kell említeni a pénzen vásárolt like-ok unfair szerepét a zenei világban.

Gázok

From vs katasztrófavédelem?
Bár az ide kívánkozó mondanivalóm a múlt hónapban az ászokhoz került, egy húzással elintézték, hogy most a gázszag csavargassa az orrunkat. A most szombatra időzített, nagy dirrel-durral beharangozott From fesztivál elmarad. Az esemény facebook-os oldalán hétfőn a következő szöveg dermesztette le az olvasókat: "A katasztrófavédelem olyan követelményeket állított fel az utolsó két hétben, amit a rendezvény szervezői sajnos nem tudnak teljesíteni!" Sokunknak már akkor bűzlött a dolog, amikor hirtelen "ingyenes" lett a fesztivál, mert a mai világban az ingyenesség nem sokat lendít egy vállalkozása bevételi oldalán. Többünk egybehangzó - talán demagóg vagy spekulatív -  véleménye az, hogy a szervezők túlbecsülték a közönség szándékait, s a tervezett számokat veszni látván egy mondvacsinált indokkal végül lefújták az eseményt. Mindez azért is sajnálatos, mert a Deep Zone Crew sajtóakkreditációval a zsebben a helyszínről tudósított volna (így a blogger-ek is kaphatnak sajtóakkreditációt ténye fölötti örömömet is szertefoszlatták), másrészt az, hogy palira vették azokat akik fizettek a jegyekért. Az újságírói múltam nem tagadhatom, ezért kicsit utánaérdeklődtem a katasztrófavédelmi kézifékezésnek. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőjét személyesen is ismerem, s tőle kérdeztem rá, mit tud a rendezvény elmaradásáról. Utánanézett és közölte, hogy bár a szervezők bejelentették, hogy 4000 ezer főre mikor és hol kívánnak bulit tartani, viszont az ehhez szükséges engedélyeket a törvénybe foglalt határidőig nem mutatták be az érintett szerveknek (amit a West Balkán ügy óta dupla szigorúsággal néznek). No komment!

Fizetett szellemközönség
A TopDeejays.com a dj-k szimpla rangsorolásán túl további hasznos információkkal szolgál az egyszerű halandóknak. Az oldalon megtekinthető az egyes lemezlovasok népszerűségének alakulása a különböző platformokon (facebook, soundcloud, twitter, Last.fm stb). Itt azért olyan számokat is látni egyes embereknél, amelyek több, mint elgondolkodtatóak. Például valakinek egyik napról a másikra a twitter-ét dupla annyian követik, vagy hirtelen a facebook lájkolóinak a száma ugrik meg rövid időn belül. Konkrét neveket nem szeretnék mondani, de a magyar lebontásban is érdemes szétnézni és kiviláglik, hogy ki az aki áldoz arra, hogy "szellemközönsége" támogatását élvezze. A google-be elég bepötyögni, hogy "buy likes, fans, followers" és máris egy vagon oldalt ad ki, akik különböző összegekért megpörgetik a számlálókat. Ez persze csalás, de ahol a pénz ott a hatalom. Úgy védekezhetünk ellene, hogy negligáljuk azt amiről lerí, hogy műmájer, dollárszagú erőlködés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...