2012. szeptember 20., csütörtök

Sinners & Saints: Íme a hónap ászai és gázai XIV.

Ebben a hónapban csak gázdömping és a konstans fanyalgás jutott osztályrészül, legalább is számomra, így erősen negatív hangulatú lett eme szösszenet, ezt nézzétek el! Egyrészt keserédes eszmefuttatást olvashattok az alábbiakban a remixért cserébe csillagászati árat kérő producerekről, másrészt pedig megemlékezünk arról, hogy tizenhat év után végleg búcsúzik a FREEE-brand, utolsó lépésként az online változat húzza le a rolót.

Gázok

Remix? It costs a fortune!
A Stellar Fountain csapat tagjaként, A+R menedzseri teendők végzése közben hozzájutok olyan információkhoz, amihez egyszerű zenehallgatóként közöm sem lenne. A kiadványokra az esetek nagyobb hányadában az origik mellé remix kell, néha nem is kevés, jó remixert felhajtani pedig egyre nehezebb, főleg úgy, hogy a használható producerek köre korántsem végtelen. A többség baráti alapon segítenek minőségi zenéhez juttatni a hallgatóságot, de vannak, akik megkérik ennek az árát. Ezzel nincs is baj, hiszen sokan eljutottak már arra a szintre minőségileg, hogy ne filléreskedjenek. És itt jön a DE! Azért ismerve napjaink zeneértékesítési tendenciáit akadnak, akik tarifájukkal mondhatni elvetik a sulykot. Csupán érdeklődés szintjén megkerestünk egy techno berkekben ismert producer menedzsmentjét (a nevét direkt nem írom le a személyiségi jogokra tekintettel), remix árszabással  kapcsolatban érdeklődve. A válaszon még mi is csak hüledeztünk. A progi szcénában átlagosnak mondható 2-300 eurós gázsi kutya füle volt az úriember 2200 eurós árához képest. Persze a fizetés után nincs szükség szerződésre, royalty-ra, de még a legmenőbb label is megizzadna, hogy ezt a költséget legalább nullára hozza. És még azt mondják, hogy csak a fellépésekben van a pénz...


Bye-bye FREEE!
Tizenhat évnyi regnálás után szeptember 20-a éjféltől lehúzza a rolót a FREEE-brand utolsó talpon maradt platformja a Freee.hu. Ahogy a facebook-on elnéztem sokan, sokféleképpen emlékeztek, de egy biztos úgy az újság, mind a fórum/online platform a maga nemében úttörő próbálkozás volt. Az alábbiakban a megszűnéssel kapcsolatban közzétett irományt mellékelem.
"Szomorú apropóból frissül újra Magyarország egykoron legfontosabb elektronikus zenei magazinjának weboldala. Tavasszal és nyáron a népszerű szociális hálóra építve egy vadiúj Freee.hu-t akartunk létrehozni, (a site el is készült, csak launcholni nem tudtuk) ám ebből már semmi nem lesz. Terveink között szerepelt, hogy minőségi hírekkel, kritikákkal, kiváló partifotókkal, exkluzív albumstreamekkel örvedendeztetünk meg benneteket. Szerettük volna, ha az új rajongók mellé sok régi motorost is vissza tudunk csábítani a Freee-re és erre meg is volt minden esélyünk. Hosszú idő után úgy tűnt, újra a zenéről fog szól  minden. Sajnos, mint ismeretes, a dolgok azóta kedvezőtlen irányba alakultak, így a mai napon éjfélkor végleg megszűnik a freee.hu Magyarország legjelentősebb elektronikus zenei magazinjának interenetes kiadása. Különösen azért fájó ez, mert az utóbbi öt évben a Freee IA – a régi szép időkhöz hasonlóan – zeneileg megint Magyarország legizgalmasabb fóruma volt. Hogy a csökkenő látogatottság  egy generációváltásnak, vagy a jó muzsika iránti általános érdektelenségnek volt köszönhető, mindmáig rejtély számunkra, ám ezen már kár rágódni. Megpróbáltuk amit meg lehetett ,- gyakran erőnkön felül - de győztek az üzleti érdekek. Köszönjük nektek az elmúlt 17 évet. Természetesen azért nem kell csüggednetek, mert az eredetileg a Freee-re szánt tartalom megjelenik majd a Justmusic.fm weboldalán, ráadásul a fórumon ugyanúgy megoszthatjátok majd egymással gondolataitokat, mint tettétek azt a legendás Freee IA-n!"


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...