2012. október 10., szerda

Világjáró Extra: Korfu

A rovat eddigi két része után (Japán, Ausztria) ezúttal kicsit másképp, turista szemszögből (ezért az extra jelző) vesszük górcső alá Görögország egyik gyöngyszemét, a négy millió olajfától állandóan zöld Korfu szigetét. Az indíttatás kézen fekvő volt, hiszen szeptember utolsó hetében volt szerencsém ellátogatni ide hét napra.
Korfura kétféleképpen juthatunk el: repülővel, illetve közút és komp beiktatásával, szervezett (busz) és spontán, egyedi kiutazással (autó). Mi az utazási irodán keresztül szervezett, buszos formátumot választottuk. Ehhez kell némi kitartás és alkalmazkodási készség, lévén az út közel 24 órás (2 órás kompozással, három határátkeléssel – magyar-szerb, szerb-makedón, makedón-görög - és 3-4 óránként 20-30 perces WC-szünetekkel). Cserébe a látvány és az élmény minden kényelmetlenségért kárpótol! Kerkyra-ból (Korfu fővárosa) még 40 kilométeres út volt Sidari, a sziget egyik népszerű üdülőhelye, ahol mi „tanyát” vertünk. Itt a fürdésen, vásárláson és bámészkodáson kívül sok mindent nem lehet csinálni. Standard kultúr programnak a Canal d’Amour csatorna (barlang) átúszása kínálkozik. A legendárium szerint azok, akik átszelik (ha szinglik) egy éven belül párra találnak, illetve a párok örökre együtt maradnak. Utazási eszközként célszerű autót, robogót bérelni és azzal felfedezni a sziget nevezetességeit. Ezt napi szinten 20-25 euróért (plusz az elhasznált benzin) tehetjük meg. A szigettúrát kezdhetjük gyalogosan is a közeli Peroulades-ben (kb 3 km-re), ahol a Sunset Beach nevéhez méltóan igen szemrevaló naplementéjében gyönyörködhetünk. A sziget nyugati oldalán mindenképp érdemes kipróbálni néhány strandot, így Agios Stefanos-t, Agios Georgios-t, Paleokastrica-t, Glyfada Beach-et (aki mászni is szeretne, annak ott van Angelokastro szirten tornyosodó erődje). Északon, Sidari-tól keletre mindenképp útba kell ejteni a takaros halászfalut Cassiopi-t, ahonnan rengeteg hajókirándulás indul. Kerkyra két erődjével, velencei hatásával valódi ékszerdoboz, autentikus görög hangulatú sikátoraival, éttermeivel, kávézóival kihagyhatatlan helyszín (további különlegesség a tengerparti leszállópályájú repülőtér), illetve a közeli Pontikonissi kolostorsziget. Pár kilométerrel délebbre Sissi kastélyát az Achilleon-t találjuk, ami lenyűgöző építészeti remek.

A szigetre érkező turisták zöme angol, ami érződik is az éttermek kínálatán és programjain. A legtöbb étteremben, szórakozóhelyen napközben a ’80-as évek angol slágerei dübörögnek, este pedig némi karaoke és tribute est színesíti a palettát (Lady Gaga, Christina Aguilera). Egyetlen helyen hallottam épkézláb zenét, mégpedig a Sunset Beach sziklafalára telepített ivónál, kellemes, dallamos tribal darabok szóltak a hangszórókból. Nyílván ebben az is szerepet játszik, hogy a szezon a végéhez közeledett, másrészt Korfuvárosban találhatunk inkább klasszikus értelemben vett klubokat.
Az árakat tekintve érdemes felkötni az alsót, főleg a pékáruk és a felvágottak lesznek drágák a hazai pénztárcához képest, de meglepő, hogy a helyi specialitásnak számító narancslikőr, ouzo és olivaolaj ára is az egekben tanyázik. De hangsúlyozom minden más, amellett szól, hogy az ember elmenjen és életre szóló élményekkel gazdagodjon a Jón-tenger ékkövén.

Fontosabb adatok:
Közigazgatás
Ország
Közigazgatási terület
Székhely
Népesség
Teljes népesség
109 537 fő (2001) +/-
179 fő/km²
Népcsoportok
Földrajzi adatok
Fekvése
Szigetcsoport
Terület
613,6 km²
Hosszúság
61 km
Szélesség
9 km
0–906 m
Legmagasabb pont
EET/EEST (UTC+2/3)

Forrás: wikipedia

Agios Georgios
Angelokastro: a bevehetetlen erőd
Achilleon, Sissi kastélya
Szerelmesek alagútja (Canal d'Amour)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...