2013. július 5., péntek

Trendindító zenék gyűjteménye

Az elektronikus tánczenében rengeteg olyan zenét találni, amelynek hangzását a kortársak és az utódok is bőszen kezdték el utánozni. Íme néhány példa, hogy mire is gondolok (az eredeti írás a megboldogult Pure Trance Fanatic blogra készült, amit azóta pár új példával bővítettem ki). A téma annó a trancetream.fm fórumán is pörgött ezerrel, ott sokan félreértették a lényeget, hiszen olyan darabok ezek, melyek nem csak szimplám "klasszikusok", hanem olyan produkciók, melyek hangzását megpróbálták lekoppintani mások, hogy a sikerhez vezető rögös út egyik kitaposott ösvényén hamarabb érjék el céljukat.

Faithless - Salva mea (1995)
Rollo, Sister Bliss és Maxi Jazz 1995-ös ópusza egy igazi mérföldkő volt. Az úgynevezett pizzicato hangot dobták be a dallamnál, amit aztán a kortársak unásig használtak. Ez a hang köszön vissza többek között pl. Insomnia című számukban, illetve Dj Quicksilver 'Bellissima', Three'n'One 'Reflect' és 'Sin City' elnevezésű ópuszában is. A pizzi köré épülő számok 1995 és 1998 között élték igazi fénykorukat, s bár utána is felbukkant az apró pengetés egy-egy alkotásba (pl. 2000-ből Ayumi Hamasaki 'Trauma' Dumonde remixe) ahogy jött, úgy el is múlt az általa keltett divathullám. A stílusirányzat legjavát 'Pizzicato Diary' sorozatunkban igyekszünk bemutatni!Robert Miles - Children (1996)
Az olasz nemzetiségű Roberto Concina nem is gondolta, amikor megalkotta 'Children1 nevű zenéjét, mekkora lavinát indít majd el ezzel. Az eurodiszkó korszakból átmentett kopogós dob, morgó basszus és zongorafutamok keverékéből megkreálta a sokak által csak dream-house-nak becézett alágat. Ezek után szalagon jöttek a dream slágerek: Robert Miles 'Fable', 'One and one', Zhi-Vago 'Dreamer', 'Celebrate the love', Dj Dado 'Metropolis', 'X-Files', Unit 01 'Who Do You Love', Imperio 'Atlantis (Dj Dado Remix)'.System F - Out of the blue (1999)
A rotterdami Ferry Corsten első igazi átütő sikere. Ferry 1999-ben pakolta össze az 'Out Of The Blue'-t, ami a korábbi trance zenéktől eltérően sűrű dallamstruktúrával operált (eurotrance prototípus). Az érzelmekre ható dallamok annyira megihlették az ezredforduló környékén a kortársakat, hogy szinte ontották magukból a hasonló sémára épülő nótákat. Ezzel egyben véget is vetettek a trance első virágzásának. Ismertebb darabok: Green Court 'Moonflight', Gouryella 'Gouryella' (persze Ferry több alteregójánál is alkalmazta ezt a hangzást), Veracocha 'Carte blanche', Katcha 'Touched By God', Travel 'Bulgarian (Signum Remix)'.Benny Benassi - Satisfaction (2002)
Az olasz Benny Benassi 2002-ben hozta össze 'Satisfaction' címmel első kislemezsikerét. Ez nagyban eltért a diszkókban futó épp aktuális hangzástól. Kemény dob, gyomorrángató basszushang illetve elektro elemek domináltak a track-ben, ami elsőre kicsit szokatlanul hangzott. Persze néhány kisérletező kedvű producer magáévá tette a hangzást és meglovagolta a Benny által keltett sikerhullámot: Benassi Bros 'Illusion', Global Deejays 'Sound of San Fransisco', Royal Gigolos 'California dreamin'.Deadmau5 - Faxing Berlin (2006)
A kanadai Joel Zimmerman is újat hozott a sablonzenék világába. Sidechain-elt saw chord elemeivel, elektro bassline-jaival új értelmet adott a millenium környékén belendülő, később már egyre inkább megfáradó progresszív house hullámnak. Persze követők mondani sem kell, hogy akadtak: Adam K & Soha 'Twilight', EDX 'Premiumline', Above & Beyond 'Far from in love (Oliver Smith remix)', Lustral 'When my satellites fall down (Terry Bones remix)', Fragma 'Toca me (In Petto Remix)'.Darude - Sandstorm (1999)
Jól emlékszem a darabbal  Paul Van Dyk Mayday-es szettjében találkoztam. Már akkor is lenyűgözött a szintikkel telített, kövér hangzás, és a fura beep dallam, ami kvázi ismertetőjegyként sült bele a koncepcióba. Aztán a finn Ville Virtanen szekere beindult, ő és JS16 gyakorlatilag keresztbe remixelték a szcénát 'Sandstorm' hatású munkákat hagyva maguk mögött. Azért ne mcsak ők, hanem mások is próbálták meglovagolni a homokvihar keltette érdeklődést - kevés sikerrel. Hasonlító darabok: Future Breeze  'Smile', 2000 Canarias 'Sunseeker', BS 'Gonna Get You'.Jordan & Baker - Explode (2003)
Jens Jordan és Shaun Baker a trance hardabb válfajában aratta a babérokat (főleg Shaun Baker). 2003-as közös dobásuk az 'Explode' himnikus, lendületes dallammenetével irányította magára a figyelmet. Marc Van Linden átirata tarolt, amit aztán sokan tekintettek követendő példának dallamritmikailag és preset ügyileg. Két elég konkrét példát tudok hozni (ebből egy Baker saját munkája), ami nem azt jelenti, hogy ne lenne több! Hasonlító darabok: Mario Lopez 'Always and forever', Shaun Baker 'Sex On The Streets'.B.B.E. - 7 days and one week (1996)
A darab, ami egyszerűségével nyűgözött le mindenkit, még a szerzők is azt mondták, hogy a kreáláskor csak úgy eljárt a kezük a billentyűzeten. És megszületett a '90-es évek közepének egyik legismertebb ópusza! Szinte nincs olyan ember a Földön, aki ne ismerné! A dallam delay-es megbolondítása aztán másokat is eme irányba terelgetett! Hasonló darabok: Kai Tracid 'Your own eternity', Emanuel 'Midnight Express', Richard Cube 'Trance nature'.Binary Finary - 1998 (1998)
A Binary Finary formáció '1998'-as a korszakalkotó és elnyűhetetlen trance klasszikusok közé tartozik. Szin minden évben előveszik artist-ok és elkészítik belőle a saját verziójukat. A kiállás szépen beindítja az elmét, de nem csak a hallgatókét, hanem a producerekét is. Kay Cee-ék például többször is bedobtak hasonlót produkcióikban (főleg az '99-es Binary remixük után kaptak rá az ízére), illetve Dumonde 'Never Look Back'-jének kiállását és Mauro Picotto 'Lizard'-jának breakdown-ját is nyugodtan lehetne mash up-olni az 1998-ra datálható alapanyaggal! Hasonló darabok: Kay Cee 'Sunshine', Beam & Yanou 'Rainbow Of Mine (Kay Cee Remix)', Dumonde 'Never look back', Mauro Picotto 'Lizzard (Megavoices On Air Remix)'.

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...