2017. február 24., péntek

Technika XII: A nagy harmonikus táblázat


A blogon korábban harmonikus mixelés témakörében publikált írásunk igencsak népszerű volt, így mertem venni a fáradtságot, hogy egy, a közelmúltban felfedezett "vívmányról" értekezzek.
Nos ez a "vívmány" (szándékosan került idézőjelek közé, mivel nem új dologról van szó, inkább egyes részegységek komplex rendszerbe szedéséről - a szerk.) egy német úriemberhez, bizonyos Ingo Vogelmann-hoz köthető, aki nyugodtan nevezhető progressive berkekben "régi motorosnak", hiszen mint (Frisky rezidens) dj és producer aktívan részt vesz a második progressive boom zenei örökségének gyarapításában.
Ingo fogta és egy táblázatba foglalta a komponáláskor alkalmazott hangnemeket, a Mixed In Key által használt Camelot-kör, valamint a Traktor-hoz köthető Open Keys hangnem felismerő rendszerét, emellett a harmonikus hangokról sem feledkezett meg (skála valamint dj key szerinti rangsorolással).
A végeredmény egy impozáns, de átlátható rendszerré állt össze, ami egyedülálló módon társítja a különböző rendszerek vívmányait (kvázi mint egy, a zene nyelvén íródott szótár működik).
Ingo különböző példákat is mellékelt néhány átmenet típus definiálására (River, Little Ocean Wave, Big Ocean Wave, Wild Ocean), s a száraznak tűnő anyag gyakorlati átültetésére. Nyomtatókat izzítani!

Forrás: ingovogelmann.net (a kép eredeti méretben vagy pdf-ben innen tölthető le)