2021. november 2., kedd

Könyvajánló: Hernán Cattáneo - Egy DJ álma - Emlékek

A közelmúltban jelent meg az argentín progressive house mágusának Hernán Cattáneo-nak önéletrajzi ihletésű, az 'Egy DJ álma - Emlékek" című könyve.
Ahogy az várható volt a hatalmas magyar rajongótáborra is gondolva az írást gyorsan átültetették magyar nyelvre (a spanyol kiadás után a magyar nyelvű készült el leggyorsabban, az angolt is beelőzve!). További különlegessége a megjelenésnek, hogy 2021. október 9-én közönségtalálkozóval összekötött dedikáláson lehetett találkozni a Mesterrel személyesen, s aláíratni a vásárolt példányokat.
Hernán Cattáneo-t közvetlen személyisége, állhatatossága és zene iránti alázata és mérhetetlen szeretete repítette oda ahol jelenleg van. A szerény, tisztességes, alapos DJ szobrát akár róla is mintázhatták volna. Nem él/élt bódítószerekkel, nem volt a nők rabja, nem cikkezett a sajtó a botrányairól, csendben, sztárallűröktől mentesen teszi a dolgát és 56 évesen még mindig aktívan járja a világot fellépései kapcsán.
A könyv fő szerkesztési elve az időrendiség, azaz a gyerekkortól napjainkig tekintjük át Hernán életének és karrierjének fontosabb állomásait.
A könyv tartalmával kapcsolatban elmondható, hogy rengeteg név és bulihelyszín került bele, igen alapos és teljeskörű a felsorolás, amit Hernán végigvezet.
Nekem viszont pont azok a sztorik jelentik a csúcspontot, amikor közelebb kerülhetünk, Hernán-hoz az emberhez. Például az a rész nagyon megérintett, amikor Hernán arról mesél, amikor üzleti partnereivel lemezboltot nyitottak és adósságba verték magukat, emiatt édesapjának az otthonukra jelzálogot kellett felvennie, miközben ő maga azt sem tudta hogyan tudja majd azt fizetni folyamatosan változó munkahelyei miatt. Ez azért is volt "pikáns", mivel az édesapjával nem volt zökkenőmentes a kapcsolata. Persze idővel ő is elfogadta, hogy fia DJ-nek állt, főleg amikor kedvenc újságjainak hasábjain olvasott Hernán hangos sikereiről.
Mindenképp kiemelendő rész az is, amikor Hernán a hosszú pályafutása kapcsán négy alapvető dolgot jelöl meg siker receptjeként:
- Némi tehetséggel és sok kemény munkával nagyon jó dj válhat bárkiből
- Kell egy kis szerencse, hogy esélyt kapj a bizonyításra
- Ha egyszer már fent vagy, olyan emberek vegyenek körül, akik szeretnek és törődnek veled, az üzleti érdekeken túl
-A jó környezet kulcsfontosságú (család!)

A magyar kiadásról is érdemes külön szót ejteni. Maga a formátum rendkívül esztétikus, nem esnek ki a lapok, sőt könyvjelző se kell, mert az első és utolsó hajtófüllel könnyedén megjelölhetjük hol tartunk az olvasásban. A korrektor cserébe viszont nem állt a helyzet magaslatán, a helyesírás (szóismétlés, elválasztás) hagy némi kívánnivalót maga után, emellett sok helyen eléggé magyartalan a megfogalmazás is. Ez persze betudható a gyors fordítási és kiadási folyamatnak is, viszont egy kicsit elvesz a könyv élvezeti értékéből.
Ettől függetlenül egy olyan könyv, aminek minden elektronikus zene rajongónak a könyvespolcán kell pihennie, mert olyan motivációs értékkel bír, ami segíthet átlendülni a legkomolyabb karrierválságokon is.

A könyv az alábbi linkeken vásárolható meg: 
LIBRI
KÖNYVESBOLT


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése