2021. január 2., szombat

Tíz év után csendben-halkan új albummal jelentkezett a Faithless

Az angol Faithless tíz év hallgatás után megtörte a csendet. A 2010-es 'The Dance' után úgy tűnt csak néhány tribute koncert és best of lemez erejéig áll össze haknizni a 90-es évek óta sikert-sikerre halmozó formáció. Ráadásul a banda hangja Maxi Jazz is nyugdíjazta magát, ezzel a Faithless arculat legmeghatározóbb alkotóeleme szállt ki a működő receptből (gondljunk bele milyen lenne a Scooter HP nélkül vagy éppen az Underworld Karl Hyde-talanítva). Ennek ellenére a zenei géniusz Rollo és szárnysegédje Sister Bliss az örökség továbbépítése érdekében 2020 októberében kihozta az 'All Blessed'-et, 12 új számmal összesen 56 percben.
Az elsődleges kérdés természetesen, ami mindenkiben felmerülthet, hogy miként sikerült Maxi Jazz hiányát orvosolni. Nos erre már rögtön a nyitó 'Poetry'-ben igyekeznek választ adni. Suli Breaks (többször visszatérő vendég művészként) verselése, flow-ja kisértetiesen próbálja Maxi Jazz-t mímelni kicsivel vékonyabb tónussal. Nem rossz, inkább szokatlan, de az elején nem is azt várjuk, hogy leszakadjon a ház teteje. A chill-es milliő szépen lassan 4/4-be csap át, s észre sem vesszük, hogy át is csúsztunk a második számba a 'Gains'-be. A 'Gains' már epikusabb hangot üt meg, a string szőnyeg szépen lebegteti a menetelős groove-ot, nekem kicsit a 'Tarantula'-t juttatja eszembe hangulatiságában.
A dj mixként felépített album első potenciális sláger darabja az 'I Need Someone' Nathan Ball kellemesen búgó hangjával, valamint Caleb Femi (amúgy ide nem igazán illő) rapelésével. Egyszerű megoldások, szomorkás akkordok, ettől függetlenül viszonylag hamar a fülünkbe mászik az egész.
A 'Remember' kiszed a klub mood-ból, törtes, reggae-s ütemeivel és a szabadon masírozó szintikkel érdekes párosítás, ahol LSK és Suli Breaks váltják egymást rím és ének fronton. A 'Synthesizer'-ben Nathan Ball visszatér és tesz is érte, hogy a vokál rendben legyen. A zenei elemek is szépen épülgetnek, azt kell mondjam, hogy ez a track méltó a korábbi Faithless slágerek szintjéhez. A track sármját tovább növeli, hogy a kevésbé cheesy-re vágyó közönség Patrice Baumel remixében még inkább átadhatja magát a bűnös élvezeteknek.
A Gaika szövegével felvértezett 'My Town' dub-os organikus, nagyzenekari együttállása végre az első valamire való chill szerzemény az albumon- A recept a Faithless sajátja - mindig is remekül állitották egymás mellé a klubhangzást és az otthoni hallgatásra szánt darabokat. A 'What Shall I Do' acid-be mártott groove-ja rögtön bizakodásra ad okot, bár a vokál és szöveg váltakozó hangmagasságokban előadva egy idő után eléggé elcsépeltnek hat és inkább csak lehúzza, az amúgy eléggé ragadozó hangulatot.
A 'Friendship' zongorával, kórushangokkal és ambient szőnyeggel igyekszik békét teremteni az elszabadult ritmusok után. A 'Walk In My Shoes' egy lírai szösszenet dub-os felhanggal és egy életigenlő dallammal. Az 'All Blessed' egy kis rádiócsavargatással hangol, majd 25 másodperc után nekilendül és az album egyik legdögösebb szintitémáját tárja elénk. Érdekes, hogy címadó darabként ennyire hátra lett sorolva a tracklistán, a 'Synthesizer' után talán még jobban adta volna az érzést.
Az 'Innadadance' Octave One-os groove-ja sejteti, hogy itt már nagy gond nem lehet, az oldskool és newskool találkozása, régi recept új elemekkel prezentálva. 
A zárszót a 'Take Your Time' mondja ki, amolyan bohókás pop, énekelgetős, dúdolós darabka, ami igyeszik kellemes szájízzel lezárni a közel egy órás anyagot.
Összességében az 'All Blessed' egy olyan lemez, amit többször meg kell hallgatni. Írom ezt azért, mert elsőre olyan se íze-se bűze jellege van, különösen nagy slágerek nélkül (azért valljuk be, ma már nem születnek akkora hímnuszok, mint régebben). Viszont másodjára-harmadjára fülelve azért érződik, hogy Rollo és Sister Bliss remekül lekövette az aktuális trendeket, hangzásában teljesen kurrens az anyag, emelett a működő formulák sem lettek sutva dobva. Maxi Jazz-t próbálták pótolni, itt-ott sikerült is, de el kell fogadnunk, hogy nélküle kénytelen más irányokat is felfedezni a formáció. Nagy pacsi, hogy így a semmiből kijöttek egy albummal, s némi fényességet csempésztek ebbe a nagyon sötét 2020-as esztendőbe.
Értékelés: 7,5/10.

Faithless - All Blessed

Megjelent: 2020. október 23.
Kiadó: BMG
Stílus: House, Breaks, Dance Pop, Downtempo


Tracklist:
1. Poetry (feat. Suli Breaks) (3:38)
2. Gains (feat. Suli Breaks) (3:27)
3. I Need Someone (feat. Caleb Femi, Nathan Ball) (4:54)
4. Remember (feat. Suli Breaks, LSK) (7:04)
5. Synthesizer (feat. Nathan Ball) (6:15)
6. My Town (feat. Gaika) (5:54)
7. What Shall I Do? (4:25)
8. Friendship (2:17)
9. Walk In My Shoes (2:43)
10. All Blessed (4:38)
11. Innadadance (feat. Suli Breaks, Jazzie B) (4:06)
12. Take Your Time (feat. Damien Jurado, Suli Breakz) (6:39)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése