2011. augusztus 15., hétfő

Rare stuff: Future Sound Of Budapest Vol. 1.

Ha valami régi, elfeledett értékre találsz semmiképp se szalaszd el! Valahogy ez a bölcselet igaz az 1997-re datálható 'Future Sound Of Budapest' sorozat első részére, ami a neten igazi 'rare stuff' kategória, alig találni belőle hallgatható kópiát. Némi szerencsével azonban sikerült szert tennem rá, így a 14 éves kíváncsiságom végre megkaphatta a magáét. Először a FREEE Magazinban olvastam a válogatásról és látva az akkori időben szolidan elegánsnak ható borítót, illetve a combos hazai line up-ot mindenképp úgy döntöttem, ha törik, ha szakad valahogy meg fogom hallgatni. Ez a projekt most összejött, így egy régi vágyam tárgyáról fogadjátok szeretettel az alábbi kritikát/méltatást.
Fura vagy nem, de a válogatás (ami négy részt ért meg) megálmodója nem más, mint Tommyboy aka Pacziga Tamás, aki itthon a house koronázatlan királyaként vonult be a köztudatba. Nos, akik ismerik Tamást tudják, hogy nemcsak ez az egy stílus áll közel a szívéhez, hanem a funky-tól a hip hop-on át a drum 'n' bass-ig szinte minden ami minőségi és igényes. 1997-ben jött az ötlet, hogy mi lenne, ha egy haladó szellemű válogatáson bemutatnák Budapest hangját. A gondolatot tett követte. A korongon oroszlánrészt vállal még a válogatást végző Tommyboy-on kívül Garam Péter is, aki közel a lemez felét jegyzi hol a saját nevén, hol a Doctor Beat formáció tagjaként.
Nova nu jazz-es 'Ville Radieuse'-ze, egyből egy párizsi kávézó teraszát juttatta eszembe. Dj Cadik 'Spiderman'-je egy vicces bigbeat darab, amin érződik bizony az idő múlása. A FSOB-n tűnt fel az azóta külföldön is szép sikereket elkönyvelhető Marcel is. Az 'Early Morning' egy lazulós d'n'b bizsergetős rhodes futammal felvértezve. Tommyboy Daydream project-je se maradhatott le, a Cafe del Mar-os hangulatért a 'Luv U'-t ráncba szedő Garam Péter felel. Ha már itt van hozza is a következő számot. A 'Rhodes Vibe' mélázós d'n'b a címben ígért rhodes hangokka megspékelvel. A szombathelyiek büszkesége az Anima Sound System 'Home'-ja hozza a szokásos etno bass figurát, ami gyakorlatilag a korai időszakban a formáció védjegye is volt. Marcel visszaveszi a stafétát az 'Ask me know'-val és egy bitang jó break darabot tol, sok-sok atmoszférikus hanggal átitatva. A sorminta szerint ismét Mr. Garami a soros, a 'Promise You' játékos fuvolafutama hozza az éteri vonulatot, ami egyben remekül ellenpontozza a Bassface Sascha-s súlyos sub-okat. Holi 'Hallucinate'-je egy 1995-ös darab, de annyira jól össze van rakva, hogy most is frissnek hat. A Massive Attack hagyományait magába olvasztó, szitárral operáló track az egyik csúcspontja a lemeznek a Marcel szerzemények mellett. Doctor Beat ébresztőt fúj pattogós party d'n'b-jével az 'Urban Melody'-val, ami még LTJ Bukem-nek is becsületére válna. Palotai Zsolt is megmutatja producernek sem utolsó, Garamival szövetkezve Moona Productions-ként a 'The Voice From 1981'-ban egy sötét jungle-t raktak össze, a gyomorrángató basszussal nem spórolva. Garami P. tovább menetel, a 'Fusion' szalonzenéje visszaringat mindenkit a nyugalmi szintre. Doctor Beat ezúttal a szigorúbb énjét küldi ellenünk, a '2000' ragadozó jungle ütemei és basszusa, baljós hangulata, sátánivá torzított vokálja jelzi: az elbüvőlő mellett, sötét oldala is van a magyar fővárosnak.
A múlt egy releváns darabja ez a válogatás, mindenkinek ajánlom, aki gyűjti ezeket az időszilánkokat. Csillagos ötös!

VA - Future Sound Of Budapest Vol. 1.

Label: Juice Records
Katalógus szám: JUI002
Ország: Magyarország
Megjelent: 1997
Stílus: Downtempo, D'n'b, Jungle
Selected by: Pacziga Tamás

Tracklist:
1. Nova - Villa Radieuse (4:26)
2. Dj Cadik - The Spiderman (8:07)
3. Marcel - Early Morning (6:14)
4. Daydream - Luv U (P.G.'s Rework For '97) (4:33)
5. Peter Garam - Rhodes Vibe (5:43)
6. Anima Sound System - Home (5:56)
7. Marcel - Ask me now (4:54)
8. Peter Garam - Promise You (6:44)
9. Holi - Hallucinate (4:25)
10. Doctor Beat - Urban Melody (6:24)
11. Moona Productions - The Voice From 1981 (5:14)
12. Peter Garam - Fusion (6:03)
13. Doctor Beat - 2000 (5:34)


7 megjegyzés:

 1. Szia!

  Én is meghallgatnám.
  Tudsze segíteni?
  snaper.profound@gmail.com

  VálaszTörlés
 2. Szia!

  Honnan lehet ezt megszerezni???
  Nagyon fontos lenne!
  Évek óta keresem!

  thybs.dj@gmail.com

  VálaszTörlés
 3. Helló!

  Egy kis segítség kellen.
  Az alábbi linken elindul egy mix, szeretném letölteni, de sehol nem találom.
  http://deepzone-musix.blogspot.com/2011_08_01_archive.html

  Ha valaki megírná nekem honnan lehetne letölteni, annak nagyon örülnék:
  ifjfecso@t-online.hu
  Előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
 4. Az bizony CJ Peeton - Range Of Emotions 013-a lesz. http://cjpeeton.podomatic.com/enclosure/2011-08-10T00_05_58-07_00.mp3

  VálaszTörlés
 5. Szia
  Évek óta vadászom a kiadványt sajnos sikertelenűl főleg Garam Péter (és Dr.Beat miatt) lennél kedves elkülden ia Doctor Beat .Urban melody és Peter Garam. fusion című számát. Előre is köszönöm.Csaba (sz-csabee@hotmail.com)

  VálaszTörlés
 6. sziasztok
  summ - air megamix egy ilyen mixet keresek
  aki tudd segitsen... köszönöm

  VálaszTörlés