2012. január 19., csütörtök

Albumajánló: Deep Fog - Wave

Mostanában az albumajánló rovat parkolópályán volt, azaz pontosítok: egy olyan lemezre várt, amiről tényleg érdemes írni. Nos ez a lengyel Deep Fog albumával kapcsolatban be is következett. Magáról Krzysztof Kotliński-ről sajnos nem sok infót lehet megtudni a netes biográfiája alapján. Legyen elég annyi, hogy 2006 óta írogat zenéket, 2010-es 'Memories' EP-jével elhelyezte magát az újvonalas progressive house szcéna igencsak színes palettáján, miután a stílusirányzat zászlóshajójának számító Mistique Music csapatához csatlakozott. Tény, hogy a Mistique a tömegtermelésbe néha-néha beleroppanni tűnt, de mindig jött valamelyik előadójuk és kihúzta őket a középszerűség kátyújából. Ezúttal Deep Fog barátunk egy komplett LP formájában bocsátotta útnak mentőexpedícióját, sikerrel.
A nyitó 'Infinity Life' egy csodálatos downtempo darab a lelkünk mélyéig hatol break alappal, sodró dallamvilággal és érzelmes háttér sound-dal. Az 'Atmosphere' egyből odagurít egy hipnotikus melódiát, amiből - illetve a szám címéből - már sejthetjük egy utazásnak leszünk részesei. A 11 perces darab - ahogy ilyenkor kell - lassan, de logikusan épül fel, sok-sok szintihanggal és string-gel megküldve. A 'Far Away'-nél már a dícsérő jelzőim is kezdtek elfogyni: ilyen összetett, pulzáló, egyben szívbe markoló, mesterien megkomponált alkotást már elég régen hallgattam. Maximiálisan érződik, hogy Krzysztof hosszú évek verejtékes munkájával alakította ki hangzását, amiben bár semmi új nincs, de annyira ügyesen van kivitelezve, hogy egyértelműen beazonosítható. A 'Midnight' a zongorát is expert szinten hasznosítja, leheletfinom tribal-lal megbolondítva a ritmusszekciót. A kiállásban másodpercenként tör ránk a libabőrözés, egy női vokál sample pedig csak fokozza az eufóriánkat. A 'Downpour' az előzőekben már megcsodált receptet küldi harcba, még letisztultabb alapokra helyezve, kellemes filmzenei élményeket előcsalva az ember emlékezetéből. A 'Spring Is Coming' sem tér le a kitaposott ösvényről, a dallamorgiához mellé patakcsobogást is kapunk, amihez az évszak ezernyi összetevőből álló bódító illatát is odaérezzük. A 'Waiting For A Miracle' nem csupán elnyújtott csodavárással szolgál nekünk, hanem ő maga a hangképekbe öntött tökéletesség. Mások ennyi érzelmet egy élet alatt is nehezen írnak bele a zenéikbe. Az 'Alone' pumpáló dobszerkóval kezd, s ez nem véletlen, hiszen a lemez egyik legtáncosabb szerzeménye bontakozik ki a fülünk hallatára. A kiállásban megint lezsibbadunk, de ez gyakorlatilag konstans érzés eme lemezt pörgetve. A 'Wrong Way' lírai magasságokban szárnyal, mindezt vokál bevetése nélkül. Imádnivaló! A Sultan, Tonedepth duó fénykorát és virtuóz elektromos gitárszólóit megidéző 'It's Just a Bad Dream' a 'Memories EP'-ről talán ismerős lehet. Itt a dub verziót kagylózhatjuk meg, s zárhatjuk le ezzel méltóképp több, mint másfél órás utazásunkat.
Összességében nagyon régen hallottam már ennyi jó dallamot egyszerre. Egyszerűen azt sem tudtam hallgatás közben, hogy hová kapjam a fejem. Kb azt éreztem, mint anno trance hallgatása közben, hogy maximálisan hatalma alá kerít egy melódia és visz magával. A tempó persze lassabb és a felépítés is mérsékelten hatásvadász, de minden adott egy magas fokú révedéshez. Egyértelműen a legmagasabb pontszámot érdemli, 10/10!

Deep Fog - Wave

Label: Mistique Music
Katalógus szám: MIST212
Megjelent: 2012. január 7.
Stílus: Progressive House
Producer: Deep Fog aka Krzysztof Kotliński

Tracklist:
1. Infinity Life (9:40)
2. Atmosphere (11:04)
3. Far Away (9:40)
4. Midnight (10:09)
5. Downpour (8:52)
6. Spring Is Coming (9:40)
7. Waiting For A Miracle (8:59)
8. Alone (8:34)
9. Wrong Way (9:04)
10. It's Just A Bad Dream (Dub Mix) (9:42)

HALLGASS BELE!

2 megjegyzés:

  1. Sziasztok , jó rég nem írtam ide kommentet. Épp a mai keresgéltem a mistiquemusic showcase című rádióadást mert olvastam, hogy Arctic Night is fog mixelni február 16án. Pont a blog is benne volt a keresésben, hú mondom de rég voltam itt. Megláttam ezt a Deep Fog elabumot és elmosolyodtam. Már december elején közzétette a mistique a kiadásokat január , februárra. Decemberben azt hiszem... hallgattam egy Ivan Nikusev albumot , volt benne egy zene mondom ezt tuti mistique. Írtam is levelet Ivannak Facebookon mondja már meg mi ez. Ezt küldte vissza: hey bro .. uff i dont know at this moment which track it is .. but all tracks are from Deep Fog new album for mistiquemusic. go to their website or soundcloud and check the tracks mate from the album. Aztán felmentem a mistique honlapra és mondom bazzeg ezt a zenét már hallgattam mégse ismertem fel. Ez a zene Deep Fog - It's Just A Bad Dream (Dub Mix)hatalmas zene. Hihetetlen igényes album igazi Dark Progressive kedvelőknek.

    VálaszTörlés
  2. Üdv Dokkolo. A Deep Fog album igazi kuriózum véleményem szerint, a trance fanatikusok is simán tehetnek vele egy próbát. Minden egyes hangja igényesen van kivitelezve. Én speciel egy albumtól ilyen egyenletesen jó minőséget várok el :-D

    VálaszTörlés