2013. október 7., hétfő

EP ajánlók: Feri, Kissoff, LoQuai & Steve McGrath, Cj Peeton, Progreg, FOREST, Sapiens

Feri - Avalon [SFR079]
A török/svájci Feri-t már régi motorosként üdvözölhetjük a Stellar Fountain-nél. A Stereo Enchained feje a termékeny producerek közé tartozik, legtöbb zenéje a saját kiadóján jön ki, viszont valahogy a legígéretesebb alkotásai valahogy mindig a Stellar-nál kötnek ki. Ez a helyzet az 'Avalon'-nal és a korábban már bizonyított 'Higher'-rel is, melyeknél a finom, relaxáló ütemekre pakolt komplex atmoszférák visznek mindent. Óriási megtiszteltetés, hogy a holland Exoplanet beszállt remixelni, s tette mindezt úgy, hogy egy zseniális átiratot hagyott maga után, a rá jellemző átíró és szintet emelő beütéssel, és egy raklap acid-del megküldve. A manapság maximális lángon égő Following Light se aprózta el, lüktető, mégis lassú tempójú remixe szépen dolgozza fel az eredeti dallamvilágát és folyamatosan épülő jellegét.
Pontszám: 9/10.

Megjelent: 2013. szeptember 9.
Link: http://www.beatport.com/release/avalon/1149681



Kissoff - Flying Butterflies [SFD016]
Sarkis Egiazaryan aka Kissoff nem más, mint d-phrag "felfedezettje", a vájtfülű bolgár Cattaneo nem nyújt akárkinek segítő jobbot, Sarkis tesz is azért, hogy a figyelem rá irányuljon, finomabbnál-finomabb dolgozatai hoznak egy elég magas színvonalat, ami már önmagában megsüvegelendő a mai mennyiség orientált világban. A 'Flying Butterflies' egy tipikus crossover anyag, melyben kellemesen keveredik a deep house és a progressive house stílusjegyeinek krémje. A 'Keeper' kicsit kacérkodik a funky-val, és inkább a deep felé húz. A remixeket a magyar deep különítmény szállítja. A külföldi platformokon is elismert Specdub a szálldosó lepkéket vette gondozásába, ezúttal a dallamosabb deep vénáját engedte szabadon. A szintén kifinomult hangzásáról ismert bdtom a 'Keeper'-rel bíbelődött, 118 BPM-re lassította, de megtartotta az eredeti lendületességét, s gyarapította a rá jellemző kiérlelt, lélekmelengető hangulatvilágával.
Pontszám: 8,5/10.

Megjelent: 2013. szeptember 13.
Link: http://www.beatport.com/release/flying-butterflies/1149594


LoQuai & Steve McGrath - Autumnal [SFR080]
A progi szcéna két nagyja szűrte össze a levet az 'Autumnal' erejéig. Konstantin és Steve együttműködése már eleve azért is kuriózum, mivel Konstantin alapjában a dallamosabb, pörgősebb vonalat preferálja, Steve pedig a lassabb, experimentálisabb sound-ot tolja, sikerrel. A hangzások viszont nagyon szépen működnek együtt, mind a címadó 'Autumnal'-ban, mind a 'Be Alive'-ban. A két perspektíva mixek formájában is megjelenik, így original és deep mix-et is kapunk a csomagba. A deep mélyebb, dallamosabb, az original menetelősebb, visszavetkőztetebb kivitelezésű.
Pontszám: 8,5/10.

Megjelent: 2013. szeptember 16.
Link: http://www.beatport.com/release/autumnal/1154412


Cj Peeton - History [SFR081]
Cj Peeton második Stellar-os albumával legalább olyan sokszínű világba enged betekintést, mint annó az inkább otthoni hallgatásra szánt 'Mesmerized LP'-vel. A különbség annyi, hogy itt inkább a tánctér kap reflektorfényt, a fel és levezető produkciót adnak keretet a funky, pumpin gyökereket is sikeresen villantó produkciónak. A visszajelzések alapján a lemez első harmada - 'Dark & Deep', 'Loser', 'Reality' - talált értő fülekre (ebbe nagy szerepe van a zenehallgatási szokásoknak is - gyakorlatilag 3-4 zene után az ember elveszti a koncentrációt, kivéve, ha valami meghökkentőt hall). Ottó kiérlelt hangzása, profin kivitelezett technikai megoldásai kerek egésszé kovácsolják az albumot, amit mindenkinek bátran ajánlok, hiszen nem ragad le egy ponton, hanem bátran csemegéz a zenei palettáról.
Pontszám: 8,5/10.

Megjelent: 2013. szeptember 23.
Link: http://www.beatport.com/release/history-lp/1157484


Progreg - Never Look Back [SFR082]
Ha vannak nehéz szülések ez az EP ebbe a kategóriába tartozik. A remixek miatt az eredeti elképzeléshez képest jócskán csúszott a cucc, de egészében látva és hallva az anyagot azt mondhatom nagyon is megérte ülni rajta. Progreg ázsiója manapság igen magasan van, köszönhetően a Particles állandó megbízásainak. Grigory az original esetben szépen kamatoztatta a techno hagyományait a progressive dallamosságával. A chilei Arturo Hevia techno felé terelgette a koncepciót, az argentin Matias Chilano a progi fel, míg az orosz Spacebeat gyakorlatilag klasszikus trance-ben utazik (amit ugyebár ma semmiképp sem hívnak trance-nek).
Pontszám: 9/10.

Megjelent: 2013. szeptember 30.
Link: http://www.beatport.com/release/never-look-back/1161697


FOREST - The Fashion Way [SFD017]
A deep sublabel elindítása óta törekedtünk arra, hogy ne csak a szó szerint vett deep-et propagáljuk, hanem a fő label hangzásába nem feltétlenül illő, de minőségi dolgoknak adjunk némi sávszélet. Ez a helyzet az izraeli FOREST-tel, akinek 'The Fashion Way' című 3 számos EP-jét simán el tudnám képzelni a Silk gondozásában. A címadó tétel korábban már válogatáson megjelent, akkor is pozitív visszajelzéseket kapott, most mellé érkezett a 'Raspberries' és a 'Fragile and Fleeting'. A nu disco-s hatású groove mellé hihetetlenül szép melódiákat, szőnyegeket kapunk, szóval még nosztalgiázhatunk kicsit az idei nyár legszebb pillanatairól hallgatásuk közben.
Pontszám: 8,5/10.

Megjelent: 2013. október 4.
Link: http://www.beatport.com/release/the-fashion-way/1162595


Sapiens - Fuzzy Driver [SFR083]
Amikor egy John 00 Fleming-is feed-el egy zenére ott már lehet sejteni, hogy vérbeli underground bombáról van szó! Az izraeli Sapiens számos nevesebb megjelenést tudhat maga mögött, főleg a Baroque számít nagy skalpnak. Külön öröm, hogy Alon ránk gondolt a kiadás tekintetében. A 'Fuzzy Driver'-t még hónapokkal ezelőtt játszottam egy szettemben, s miután felkerült a mixcloud-ra sokan kezdték el kérdezgetni, hogy mi ez? Nos, már nem kell várni az anyag a boltok polcaira került Monojoke, Dj Samer &DJ*B és Stanisha remixek kíséretében. Az eredeti egy nagyon sunyi bassline-nal megküldött szerzemény, melynek dallamvilága egyből beköltözik a hallójáratainkba. A Monojoke remix fesztiválosabb hangulatúra veszi a figurát, Samer-ék az oldskool ízvilágot idézik, míg Stanisha a rá jellemző művészi megoldásokat részesítette előnyben.
Pontszám: 9/10.

Megjelent: 2013. október 7.
Link: http://www.beatport.com/release/fuzzy-driver/1165649

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése