2011. november 20., vasárnap

Rare stuff: Korányi - Út Egy Új Világba

A 'Rare Stuff' rovatunk ezúttal 2000-be repít vissza mindenkit. Ebben az évben nagyon sok minden történt, ha kicsiny hazánkra levetítve nézzük a zenei élet történéseit: egyre többen kezdték el az Angliában már nagyban dívó progressive house vonalat vinni. Sasha, Digweed, Seaman, BT munkáinak hatására Magyarföldön is akadtak korai követői ennek a stílusirányzatnak, akik közül két nevet különösen kiemelnék: Kühl és Sylvie. Kühl 'Liquid' mixsorozatának darabjaival, míg Sylvie eddigi egyetlen mix cd-jével a 'ProgresSylvie'-vel alkotott maradandót. Egy harmadik úriemberről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, nevezetesen Dj Korányiról (nem tévesztendő össze Karányi Danival), aki 2000-ben jött ki beszédes 'Út Egy Új Világba' című mixével. Sajnos túl sok infót nem találhatunk az ominózus release-ről, az viszont biztos, hogy méltatlanul alulértékelt lemez. Egyébként az ominózus mix a Sylvie-t is köreikben tudó magyar kiadó a Voodoo Kids Records égisze alatt jelent meg, s a produceri teendőket a progressive lady látta el. Ennek tükrében már sejteni lehet, hogy ez a korong is legalább annyira lesz telitalálat, mint a 'ProgresSylvie' volt.
A tracklista még ennyi év távlatában is igen sok ID-t tartalmaz, némi kapaszkodót csak Ian Wilkie-Timo Maas féle 'Twin Town', Antidote 'Eclipse'-sze és az Ocean Wave 'Clearwater'-je jelentett számomra. Az ismeretlen zenék ellenére a minőségre abszolút nem lehet panaszunk. Korányi rendesen odaaprította nekünk az érzelmes, dallamos, lebegtetős progressive house és progressive trance vinyl-eket. Az elején a Boom Unit révén vokálos break-4/4 hibriddel startolunk, a Third Rail-lel finomkodunk, majd a Starecase duó utaztatós 'The Other Side Of The Line'-jával el is érkezünk az első fényponthoz. A 'Twin Town' Nick Warren adaptálásában a pure classic kategóriát erősíti, Deepsky aka Cosmic Dancer 'Cosmic Dancer'-e nem különben (Heads Of State remixében egy tipikus ízig-vérig progi hősköltemény - a szerk.). A mix második felére se lehet panaszunk, Jimmy Johnson az elektromos gitárt is hadrendbe állítja. A Coloured Oxygen a zongorát mesterien veti be, Antidote 'Eclipse'-sze fura, keleties vokáljával hálóz be. Ocean Wave 'Clearwater'-je egy iszonyat finom intrót követően bizsergeti meg tagjainkat komoly dallam és atmoszférakészlettel. A záró AGH féle 'Yummy' deep-es textúráira a zongora válaszolgat ellenpontozva a brutálisan öblös dobot, ami diktálja a tempót elég rendesen.
Összességében sajnálatom tudom kifejezni, hogy ez a mix nem kapott nagyobb publicitást annak idején, mert nagyon egyben van zeneileg. Semmi giccs, az érzelmek ennek ellenére nem hiányoznak. A keverések nem a megszokottak, rövidek, de hatásosak, ennek tükrében a beválogatott tíz számot majdnem teljes hosszában élvezhetjük, melyek révén tényleg megnyílhat számunkra egy út egy új világba.

Korányi - Út Egy Új Világba

Label: Voodoo Kids Records
Ország: Magyarország
Megjelent: 2000
Stílus: Progressive House, Progressive Trance
Dj mix: Korányi

Tracklist:
1. Boom Unit - Intravenus (Boom Unit's Future Sound Of Hale Owen Mix)
2. Third Rail - The Tempest
3. Starecase - The Other Side Of The Line
4. Ian Wilkie Vs. Timo Maas - Twin Town (Nick Warren Remix)
5. Deepsky - Cosmic Dancer (Heads Of State Remix)
6. Jimmy Johnson - Fear Of Flying (Charlton Manor Mix)
7. Coloured Oxygen - Global House (Northern Hemisphere Blueprint)
8. Antidote - Eclipse
9. Ocean Wave - Clearwater (Highland Remix)
10. AGH - Yummy '99 (Future Element Remix)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...