2012. március 1., csütörtök

Rare Stuff: Jazz+Az - Ez+Mi?!

A 'Rare Stuff' legfrissebb bejegyzésében a hazai pop-paletta egyik legigényesebben összerakott formációjának, a Jazz+Az-nak a dalaiból készült 1999-es dupla remix albumával foglalkozunk egy kicsit. A viccesen 'Ez+Mi' projektnév alatt futó kezdeményezés a maga nemében úttörőnek számított a hazai zenei életben, hiszen ez volt az első olyan korong, ahol egy nem elektronikus bandát kimondottan elektronikus berkekben mozgó lemezlovasok és producerek szedtek ráncba.
A kezdés már parádés, hiszen Dan Von Schulz egy vidám, pezsdítő orgonafutammal operáló, rádióbarát verziót álmodott meg a 'Ma Jól Vagyok'-ból. Dj Junior egy csipet tribal-t és Olav Basoski-s dobalapot pakolt a 'Lusta Szerető' alá, a kiállásban pedig egy fülbemászó zongoradallam árnyalja tovább az összképet. Brunner Zsolt egy húzós groove-val kínálta meg a 'Mit Tehet A Sejtet', ami az orgona játékkal együtt és Geszti dumájával rendesen felpörgeti az embert. Személyes kedvencem a következő remix, amit Alex és Tommyboy készített a 'Csepp A Tengerben'-ből. Eleve az eredeti track is adja az érzést, de a baleári trance hangulatra átültetett utómunka is igazán figyelemre méltó lett. Dj Newl a 'Valahol Biztos Unnak Már'-on hagyta rajta a védjegyét: naná, hogy a végeredmény egy vérbeli zongorás pumpin' house lett, melyben az eredeti szöveg is ügyesen elfért. Brian Randall a diszkó korszakot modernebb alapokon megidéző átirata a 'Nana!'-ból is igazi csemege. A Tuff Guyz két remixet is készített. A 'Mintamókus'-ból egy latinos, fúvósokkal megtámogatott cucc születt, míg egy 'Filmzene Remix'-et is összerakott Blackman és Kámán Viktor, ami már tipikus Tuff Guyz-féle technikás - az amerikai mestereket idéző - pumpin' mókázás. A Sonic Age is két verziót készített, igaz ők a 'Megint Hétfő'-t közelítették meg két különbözőbb irányból. Az egyes mix inkább a pumpin' vonal felé húz, a kettes verzió (ami szintén nagy kedvencem) elég részletgazdag, enyhén deep-es beütésű. Badihali a 'Ma Jól Vagyok'-kal bíbelődött, egy jó adag funky és sok orgona játssza a főszerepet a széteffektezett alapokon. Egy másik húzó produkciónak számított anno a korongról Budai Imi és Ferry groovy techno megközelítése a 'Csepp A Tenger'-ből, ami anno a legendás Airport bulin is felcsendült. Dj Sztyepp a 'Valahol Biztos Unnak Már'-t választotta egy kis mókázásra. A dob loop egy csöppet csúszik, ettől kaotikusnak tűnik a kreálmánya, amin a háttérben dolgozó acid sem segít. A savas megoldást választotta Bernáthy Sándor (R.I.P) és fia Zsiga, szerencsére ők a Hardfloor-i értelemben maratták meg a 'Legyen Végre Más'-t. Egy kis tört ütem, gitár, minimálisra szorított vokál és sok 303-as. Jutasi Tamás is az acid-re szavazott. A 'Csináld Rosszul'-ban is fellelhető némi ütemegyeztetési hiba a drum loop-ok végpontjánál, ami elvesz az élvezeti értékből. A funky-s bolondozás egyébként az acid bekapcsolásával kicsit komolyabb összhatást eredményez.
A kettes diszk Benda Gergő szenzációs downtempo megközelítésével nyit a 'Csepp A Tengerben'-ről. A zongorafutamért Szakcsi Lakatos Béla felelős, a gitárt Jung Norbert nyúzza. Yonderboi a 'Mintamókus'-t szedte ráncba, tőle talán kicsit szokatlan a guruló breakbeat sebes tempója és a könnyed háttér sound-ot ellenpontozó acid. Neo a 'Mit Tehet A Sejt'-ben hoz egy kis bigbeat fuvallatot, a vokál meghagyása mellett. Anorganik breakben utazik, a disztorzió hatására szinte rá se lehet ismerni a 'Valahol Biztos Unnak Már'-ra, talán csak a trombita foszlány emlékeztet az original műre. Boolek és Viclaz Aphrodite- féle vidám jump up darabot álmodtak meg gurgulázós basszussal a 'Mintamókus'-ból. Egy kis vérfrissítésként hat, hiszen a többség lehorgonyzott a morcosabb, lassabb stílusoknál. Dj Pozsi a szkreccsmester tovább viszi a 'Mit Tehet A Sejt'-ben a Boolek-ék által megkezdett életvidám d'n'b vonalat. Bólogatós darab a javából. Sikztah a 'Lusta Szerető'-n végzett ráncfelvarrást, a vastag break alapokon nyugvó verziótól fülig szalad a szánk, s nem győzzük magunkba szívni a belőle áradó pozitív energiát. Odin a 'Nana!'-költeménye érdekes elegye a törtnek és 4/4-nek, amit a szaxofon hoz közös nevezőre. A Tilos Klán remix a 'Legyen Végre Más'-ból kicsit a '70-es évek hangulatát hozza el. Titusz visszaevez a 'Nana!'-ra és némileg túlfűti plusz nyögések hozzáadásával a track-et. Mielőtt érezhetően hanyatlani kezdene a színvonal a Lion's Dub Club olyan remixet tol oda a 'Csináld Rosszul'-ból, hogy csak pislogunk. Tisztára mintha Jamaikában lennénk, a pulzáló textúra dub alapon telitalálat. 'Megint Hétfő'-zünk ezúttal Mikusz-szal, aki szkreccses, fekás irányba ment el. Ha nem unjuk eléggé újra meghallgathatjuk a 'Nana!'-t Laredo absztrakt hip-hop köntösében. Újabb vérfrissítés érkezik, a From csapata komolyan átrendezte a 'Ma Jól Vagyok'-ot, mintha a 'Cafe Del Mar' válogatásról csöppentek volna ide, a hegedű beépítése telitalálat volt. Marcel a 'Megint Hétfő'-t lebegősen jazz-es verziója lélekgyógyító hatással bír. A végére a 'Csepp A Tengerben' Judy & The Dead Sea verziója marad. A füstös bárokat idéző átalakítás nem lett rossz, csak a vokál nem passzol hozzá, talán nem véletlen, hogy minimumra lett redukálva.
Akinek van türelme és mind a 31 verziót végigfüleli biztosan talál majd kedvére valót. Sokszor talán azt érezhetjük, hogy a kivitelezés még nem a legprofibb, de ezzel a koronggal legalább beindult itthon is a remix kultúra virágzása.

Jazz+Az – Ez+Mi?!

Label: Budapest Music Center Records
Katalógus szám: BMC CD 020
Ország: Magyarország
Megjelent: 1999
Stílus: House, Breaks, Big Beat, Future Jazz, Trance, Breakbeat, Acid, Downtempo

Cd 1
1. Ma Jól Vagyok (Schulz Remix) (4:17)
2. Lusta Szerető (Junior+Az Hot Mix) (3:20)
3. Mit Tehet A Sejt? (Brunner Remix) (3:36)
4. Csepp A Tengerben (Alex & Tommyboy Remix) (6:22)
5. Valahol Biztos Unnak Már (DJ Newl Remix) (3:17)
6. Nana! (Brian Randall's Diszkó Kutya Mix) (4:48)
7. Mintamókus (Tuff Guyz Oly Vidám Mix) (4:45)
8. Megint Hétfő 1 (Sonic Age Inkább Szombat Mix) (4:21)
9. Filmzene Remix (Tuff Guyz Dzsessz Meg Ez Mix) (6:13)
10. Megint Hétfő 2 (Sonic Age Hétfő Reggeli Hangulat Mix) (4:53)
11. Ma Jól Vagyok (Badihali 23-as Villamos Mix) (4:00)
12. Csepp A Tengerben (DJ Budai & Ferry Remix) (7:10)
13. Valahol Biztos Unnak Már (DJ Sztyepp Remix) (4:09)
14. Legyen Végre Más! (Bernáth/y & Son Remix) (4:38)
15. Csináld Rosszul! (Jutasi Acid Jazz+Az Mix) (6:19)

Cd 2
1. Csepp A Tengerben (BG Remix) (4:42)
2. Mintamókus (Yonderboi 6Tea Bugs Mix) (4:38)
3. Mit Tehet A Sejt? (Neo Remix) (5:20)
4. Valahol Biztos Unnak Már (Anorganik Disztorziós Remiks) (4:50)
5. Mintamókus (Mókusminta Mix) (Boolek, VicLaz Remix) (5:06)
6. Mit Tehet A Sejt? (Dj Pozsi Mit Se Sejt Mix) (3:50)
7. Lusta Szerető (Sikztah Funked Up Mix) (4:36)
8. Nana! (Odin Handshaking Mango Mix) (3:00)
9. Legyen Végre Más! (Palotai Tilos Klán Mix) (4:40)
10. Nana! (Titusz Sexi Saxi Mix) (5:45)
11. Csináld Rosszul! (Lion's Dub Club Remix) (4:56)
12. Megint Hétfő (Mikusz Super Gloo-mix) (4:04)
13. Nana! (Laredo Psycho Mix) (5:00)
14. Ma Jól Vagyok (From -> Hegedű + Koffein Mix) (4:50)
15. Megint Hétfő (Marcel Remix) (4:09)
16. Csepp A Tengerben (Judy & The Dead Sea Mix) (3:39)









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése