2012. március 4., vasárnap

Technika VII.: Numark Dj2Go

Bár nem kenyerem a különféle ketyerék szakszerű, minden apró paraméterre való bemutatása, most mégis vettem a fáradtságot és összeszedtem a gondolataimat a Numark által kifejlesztett, a világ legkisebb midi-kontrollerének számító Dj2Go-val kapcsolatban.
Magát az inspirációt az írásra egy Cora szórólap adta. A hipermarket ugyanis két hétig 17 990 forintért árulja az ominózus kontrollert, igaz nem a Numark, hanem a megszólalásig hasonlító Ion égisze alatt. Az ár és a méret, illetve a szórólapba és egy hipermarket polcaira kerülés egyet jelent, hogy a kontrolleres dj-zés össznépi közelségbe került. Na, de nézzük - a tutorial videók alapján - mire is képes ez a kis kütyű.
Kinézetre nem nagyobb, mint gyermekkorunk egy oktávos szintije, amin a Boci-bocit klimpíroztuk kisebb-nagyobb sikerrel. Egy USB-kábellel könnyedén csatlakoztathatjuk a gépünkhöz. A csomag tartalmaz még - elvileg - egy Virtual DJ Light Edition CD-t, ami gyakorlatilag a Dj2Go-hoz butított változata az ismert szoftvernek. Érdemes megemlíteni, hogy a Dj2Go nem rendelkezik beépített hangkártyával, így ha a fülhallgatónkat is be szeretnénk vetni érdemes két soundcard-dal, vagy külső audió interfésszel próbálkozni. Ha ez is megvan, akkor indulhat a mókázás!

A kontroller bal és jobb oldalán két sebességállító csuszkát találunk, illetve két-két plusz és mínusz gombot, amivel a mixünk sebességén korrigálhatunk tetszés szerint. Emellett rendelkezésre állnak még a SYNC, CUE, és a HEADPHONE funkciók. A két csatorna hangerejét a crossfader-rel állíthatjuk be, a master és a füles hangerejét oldalanként egy-egy potival lőhetjük be. A Numark-style jegyében egy gombbal mozoghatunk a gépünk zenekönyvtárai között, a betöltéshez az enter-t, a visszalépéshez pedig a back-et nyomjuk meg. A két jog-tányérocska szintén a sebesség finomhangolását biztosítja. És kb. ennyi.
EQ állításra nincs lehetőségünk, ezzel be is határolódik a felhasználás az otthoni gyakorlásra. A magyar nyelvű ismertető szerint ideális választás vésztartalék-kontrollernek a lemezlovasoknak, ha az általuk használt profibb cucc bemondaná az unalmast munka közben, illetve kezdőknek az alapok elsajátítására. A profik biztosan legyintenek egyet, hiszen a szerkezet igencsak hiányos néhány alapfunkciót tekintve, viszont azok is könnyedén belekóstolhatnak a mixelés "művészetébe", akik eddig még csak kerülgették azt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése