2013. február 25., hétfő

Orosz csajok a csúcson: Miusha, Ishome, Jane Maximova, Cream Sound

A dj után a producer szakma "férfivilág" jellege is eltűnőben van. Egyre több jó ízléssel megáldott hölgy próbálja megszólaltatni a különböző zenei kütyüket a stúdióban legalább olyan mesterien, mint férfi pályatársaik. Oroszország kifogyhatatlan a zenei tehetségből, naná hogy ezen a téren (is) ők járnak az élen. Az elkövetkezőekben ismerjünk meg négy fiatal orosz hölgyet, akik saját tehetségük és egyedi hangzásuk révén méltán érdemlik meg a nagyközönség figyelmét!
A moszkvai Natasha Miusha 2007 óta ténykedik, mint producer és énekes, később a lemezpörgetésbe is belekóstólt. Miusha élő színpadi projektként működik igazán jól, ahol Natasha sokszínű szerzeményei kelnek életre, s egyben adnak teret az impresszionista zenei hagyományoknak, másrészt próbálnak igazodni a mai modern tánczene követelményeihez. Többféle stílus olvad össze dalaiban, a downtempo-tól kezdve a deep house-on át egészen a drum 'n' bass-ig.
Első nagylemezét 2008-ban az Airobica Records adta ki, ez volt a 'Strings Theory'. Az album producere az az Andrey Samsonov volt, aki korábban Marc Almond-dal és Nick Cave-vel is dolgozott már együtt. Natasha manapság második nagylemezén serénykedik, amivel egy táncosabb, stílusilag egységesebb irányt próbál megcélozni. Ebben honfitársa Poison Pro van a segítségére (aki nem mellesleg sikeres producer és az Intricate Records feje egyben).



A krsznodari illetőségű Mirabella Karianova aka Ishome, egy igazi csodabogár, aki próbál stílushatárokon felülemelkedni, ezért is aprít minden földi jót produkcióiba a dub-tól és a chill out-tól kezdve a house-on át a techno-ig. 2005-ben autodidakta módon kezdte a zeneíráshoz használatos felszereléseket tanulmányozni, s azokból hangokat kicsavarni. Később az ukrán Index Music látta meg benne a tehetséget, s kétszer megjelenési lehetőséget biztosítottak számára, 2008-ban és 2009-ben. Előadói képességeinek csiszolása érdekében elvégzett egy zenei kurzust. Ezt követően számtalan helyen lépett fel, így open air rendezvényeken, fesztiválokon és exkluzív partikon pallérozta képességeit. Nem hiába.  A progressive platform piacvezető kiadója, az amerikai székhelyű Proton Music is felfigyelt rá, és vette szárnyai alá.





Szintén az orosz metropoliszban, Moszkvában él és alkot Evgenia Maximova, művésznevén Jane Maximova, énekes, zeneszerző. A zömében lounge-ban, downtempo-ban és deep house-ban utazó Maximova énekesként legalább olyan sikeres, mint producerként. Előbbivel kapcsolatban elég annyit megemlíteni, hogy Lemongrass tavalyi 'Papillion' című LP-jén három számban is vokálozik.
Zenei szárnybontogatásait zongoraleckék vételével kezdte. Producerként 2003 óta kísérletezik különböző elektronikus műfajokkal, emellett a Cry Solnca nevű orosz formációban is közreműködött, mint énekes és zeneszerző. Karrierjének eddigi csúcspontja 2010-es debütáló albuma a 'Wabi Sabi', ami a Pitch Music Publishing égisze alatt jelent meg. Ugyanebben az évben az év feltörekvő tehetsége díját vehette át Oroszországban.







Az idén 30-ik születésnapját ünneplő, szentpétervári Elena Samartseva aka Cream Sound rendelkezik a leginkább tánctér orientált hangzásvilággal a bemutatott négy hölgy közül. 2002 óta foglalkozik komolyan a zenéléssel, énekléssel, emellett a 2011-ben alapított Festival Lounge label oszlopos tagja. Hangzása zömében a progressive house újvonalas fajtájához sorolható, de bátran nyúl breaks és trance elemekhez is, s persze ha kell a hangját se fél kiengedni. Rádiós vonalon is otthonosan mozog, hiszen a Pure.FM és Tribal Mixes Radio rezidense.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése