2011. május 13., péntek

Zeneajánló: Wolf/Mellow, Mindcrawler EP, Generic, Wander/Internal

Atyaég, nem győztem kapkodni a fejem az elmúlt időszak termése láttán! Subsky egy igazán veretős deep house darabokkal ad életjelet magáról, a Hyline Music-ra és Relaunch-ra lehetetlenség nem odafigyelni mostanság, Anhken-t végre kizökkentették rutinná váló trance miliőjéből, illetve az orosz Stimpack is gondoskodott róla, hogy elégedett mosollyal az arcunkon hallgassuk legfrissebb kreálmányát.

Subsky - Wolf/Mellow [Fruit Machine]
A tényállás jelen esetben az, hogy a 'Wolf/Mellow EP' február 28-a óta elérhető a jobb e-zeneshop-okban. A netes kiadás gigantikussága révén csak most jutott el hozzám a bemutatásra szánt darab, de ezt senkinek sem szabad kihagynia. A török Goktug Citci aka Subsky anno a progressive house fénykorának nagy felfedezettje volt. Ki ne emlékezne tőle a 'Strawberry Fields'-re, a 'Four Days'-re, a 'Let It Flow'-ra vagy a 'Harakiri'-re!? Emberünk aztán a house háttérbeszorulásával és techno előretörésével egy kicsit beleszürkült a mezőnybe, de nem tűnt el. Próbálta megőrizni dallamosságát és kreatív technikai megoldásait, aminek a 'Wolf' tökéletes iskolapéldája. A puha dobokra és melengető groove-ra beúszik egy barátságos string és szinti kombó. Mikor már azt hinnék, hogy egy egyszerű deep house szerzeményről van szó Subsky elkezdi a vadulást, kántálós férfivokál foszlányokat és egy agyoneffektelt deep hangot küld ajándékba nekünk. Idő közben a kezdő hangképek beszivárognak, igazi katarzist okozva.
A 'Mellow' megszólalásában a Plastic City-s vonalhoz húz, pumpálós tech-es alapokon szépen szűrődik keresztül a deep életérzés. A melódia itt is tudat alatt dolgoz meg bennünket, hajnali ébredések mellé napba pislogáshoz kihagyhatatlan.


Relaunch - Mindcrawlers EP [Hyline Music]
A németországi Mainz-ban éldegélő Maik Relaunch eddig több ízben bizonyította, hogy érdemes rá odafigyelnünk mind saját, mind remix munkák tekintetében. Az utóbbi időben úgy néz ki elkötelezte magát a Hyline Music-nak, legfrissebb EP-je a 'Mindcrawlers' is itt látott napvilágot. A címadó szám egy húzós, főidős progressive alapokon nyugvó trance-s és psy-s elemeket mesteri módon magába olvasztó szörnyeteg. Azt hiszem ezt a zenét nyugodtan ajánlhatjuk az uplifting-től megfáradt füleknek, hiszen olyan dallamvilágot és textúrákat kapunk (kicsengésében Reflekt 'Need to feel love'-ja idéződik meg számomra egy pár pillanatra - a szerk.), amiről napjainkban szólnia kéne az egy helyben toporgó trance-nek. Az EP második track-je a 'From Dark To Light' már kevesebb melódiával operál, viszont cserébe a progressive faktor van a maximumra csavarva. A kiállás valami hihetetlen libabőröztetős, hibátlan. Tuti fogom játszani a 'Float Away'-ben!


Anhken - Generic (Original, Cora Novoa, Fiord Remixes) [Mesmeric Records]
Hogy a tech-esebb hangzás híveinek is kedvezzünk érkezzék egy meglepi EP, ami messze nem az előre várt sound-ot hozza. Mint ismert a román Petrisor Dima aka Anhken elég bejáratot névnek számít trance berkeken belül. Most azonban a sutba vágta a kaptafát és egy eszement nagy tech-house zenét hozott tető alá (Original Mix). A remixerek sem aprózták el a dolgot. Cora Novoa experimentálisabb irányból közelített, az elektro gyökereket is megvillantó, analóg hangzást preferáló verziója (Cora Novoa Remix) nem okoz csalódást. A legnagyobb energiákat azonban az új-zélandi Fiord duó átirata hozza a felszínre. Az eredeti lüktetést meghagyták, egy kicsit gyorsítottak a tempón és egy csengő-bongó dallammal megbolondították az egész tech house-os atmoszférát. Őszintén megmondva nem nagyon csíptem a Fiord-ot, de a Balance 18-on megjelent 'The Tribe Has Spoken' és a mostani 'Generic' remix után tuti árgus szemekkel figyelem majd őket.



Stimpack - Wander/Internal [Particles]
A végére egy igazán epikus szerzeményt tartogattam nektek. Hála MiraculuM-nak már egy ideje meózom az orosz Stimpack aka Danil Shilovsky munkáit. Valahogy mégsem szakadt át nálam a gát, a helyenként túlzóan csapatós és megvariált struktúra nálam annyira nem jön be: én az igazi megkapó dallamokat keresem a zenékben. Na, most meg is kapom a Particles égisze alatt megjelenő Wander/Internal EP-n.
A 'Wander' még csak tesztelgeti a tűrőképességünket. Érdekes dallamvilágba csöppenünk, ami külön atmoszférát kreál, olyan mintha a baljós és a bizakodó érzés egyszerre ülnek a tarkónkon.
Az 'Internal' könnyebben emészthetőbb, konkrétabban beszél a zene nyelvén. Danil ügyeset húzott: egy szívbe markoló zongorabetéttel vértezte fel alkotását, már ennél a pontnál meg vagyunk győzve. Külön piros pont, hogy nem megyünk át nyúzós-húzósba, szépen tovább visszük a hömpölygős érzést. A kiállás itt is letarol, pedig egyértelműen nem hatásvadászkodik, csak egy kis szimfónikus hatást is belekever a dalstruktúrába a minél veretesebb összhatás kedvéért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése