2011. június 27., hétfő

Blank és Jones hatodjára relaxál

A kölni Blank & Jones duó úgy tűnik megtalálta igazi hitvallását. Bár a trance (fogalmazzunk pontosabban: Viva Trance) színtéren szereztek nevet maguknak, manapság teljesen más stílusban alkotnak nagyot. Történetük - akkor még - mellékszála 2003-ban indult, amikor is 'Relax' címmel megjelentették első, kimondottan a lassabb zenékre (chill out, lo-fi, downtempo) a Gang Go Music gondozásában. Az album koncepciója és maguk a darabok annyira sikeresek voltak, hogy a fiúk a folytatás mellett tették le a voksukat. Az azóta történtek már történelemnek tekinthetők, a Relax pedig a közelmúltban immár a hatodik epizódjával okozott örömöt a stílus kedvelőinek.
A tematika most sem változott, az egyes diszk a komótosabb, hátradőlősebb, míg a kettes lemez a pattogósabb, partisabb verziókat gyűjti egy csokorba. Előbbiről csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni, a profizmus és a muzikalitás jelzők jutnak eszembe. Az egyik pillanatban vidám, majd morcos gitárfutamok jelentik a gerincét az anyagát, ehhez kellemes, de funk és synth pop elemek is felbukkannak. A vokalisták is szépen teljesítenek, bár a férfi hangok (Steve Kilbey, ABC) kicsit szokatlanak a fülemnek, de többször nekifutva ők is tudnak hangulati pluszt hozzáadni a zenékhez. Nem is igazán tudok kiemelni egyetlen darabot sem, viszont a záró tételt mindenképp megemlíteném, ami egy bohókás alig három perces francia sanzon lo-fi bőrbe bújtatva (Berry bájos hangjával felvértezve).
A kettes lemezre áttérve az előzőleg már megismert (és néhány teljesen új) muzsikák house adaptációit élvezhetjük. És szó szerint élvezhetjük, mert itt sem agyament szögelés megy. Egyszer a tribal elemek adják a lüktetést, másik alkalommal a funky-val átítatott elektropop igényesebb válfaja üti fel a fejét. Innen se ragadok ki egyetlen emelkedett pillanatot sem, ezt mindenképp egyben kell meghallgatni.
Örülök, hogy Piet és Jaspa ennyire rácsavarodott a lazább style-ra, azt hiszem így vált belőlük igazi zenész. A lemez kitűnő hangulatfokozó összebújáshoz, nyáresti romantikázáshoz és a Balatonra menet a családdal közös autókázáshoz is. 8,5/10.

Blank & Jones - Relax Edition Six

Label: Soundcolours
Katalógus szám: SC0124
Ország: Németország
Megjelent: 2011. június 16
Stílus: Lo-fi, Chill Out, Deep House
Producer: Pet Bank, Jaspa Jones

Cd 1 - Sun
1. Souvenir (4:28)
2. Only Your Love (With Steve Kilbey) (6:23)
3. After Love (Ambient Mix) (7:30)
4. Love Conquers All (With ABC) (Summer Breeze Mix) (5:28)
5. Nighttime Lovers (6:09)
6. Pura Vida (With Jason Caesar) (3:36)
7. Sundazed (5:16)
8. Miracle Man (With Cathy Battistessa) (Beached) (5:36)
9. Simple Life (With Laid Back) (9:41)
10. From N’ney With Love (Extended) (5:30)
11. Cruel Love (With Katja Werker) (4:51)
12. Coming Home (4:43)
13. Comment Te Dire Adieu (With Berry) (2:47)

Cd 2 - Moon
1. Love Conquers All (With ABC) (Beach Bar Mix) (6:00)
2. Feel Good (6:27)
3. Summergroove (6:05)
4. Future (4:33)
5. Island Life (5:52)
6. Heartbeat (Poolside Mix) (6:56)
7. Pura Vida (With Jason Caesar) (Beach House Mix) (4:56)
8. Urban Funk (7:28)
9. This Feeling (5:44)
10. Miracle Man (With Cathy Battistessa) (Afterlife Mix) (4:45)
11. Choose Disco (6:34)



3 megjegyzés:

  1. tudna valaki abban segíteni, hogy M.o.-n, hogy lehetne beszerezni?
    köszi, jjamsz

    VálaszTörlés
  2. jjamsz: szerintem cd formátumban nem valószínű, hogy itthon meg tudod venni, digitálisan a vezető online shopokban megtalálod. Bár azért a Mediamarkt-ban tehetnél egy próbát, ott azért lehet van elfekvőben belőle mégis.

    VálaszTörlés
  3. Köszi!
    Nekem mindenképp cd-n kellene, majd akkor ott érdeklődöm.

    VálaszTörlés