2011. augusztus 21., vasárnap

Dynamic Illusion: a mélyről jövő hangzás nagymestere

A Mindfields bulik társszervezőjeként és dj-ként az elmúlt időszakban sokat hallani Gyarmati Dániel aka Dynamic Illusion nevét. Produceri vonalon sem tétlenkedik Dani, hiszen a progressive stílus elkötelezettjeinek a közelmúltban ingyen bocsátotta rendelkezésre 'Expressions' című gyűjteményét, melyben mélyről jövő zenei kifejezései törnek a felszínre. Az alábbi interjúban az album track-jeiről, jövőbeli terveiről és megjelenéseiről valamint a hazai progressive helyzetről is faggattuk.

DZ: Honlapodon ingyenesen elérhetővé tetted Expressions című albumodat, ami inkább remix gyűjteménynek tekinthető. Sok-sok igazi finomsággal találkozni itt, mi az oka, hogy nem hivatalos formában jelent meg?
DI: Több fontos oka is van, hogy ilyen formában váltak elérhetővé a dalok. A klasszikus értelemben nem is megjelenésről van szó, inkább úgy fogalmaznék, hogy ez a közös érzésvilágra épülő track-jeim gyűjteménye. :) A legtöbb remix esetében pusztán arról van szó, hogy úgynevezett bootleg formában készült el, tehát nem az eredeti előadó kérésére, nem a hivatalos hangmintákat felhasználva íródott meg a dal, csupán saját kedvtelésemre vagy éppen hirtelen ihlet nyomán jöttek létre a track-ek. Ezért is lett "kifejezések" azaz Expressions a lemez címe. Mondhatni ezek a legőszintébb zenei megnyilvánulásaim, hiszen nem felkérésre és nem határidőre dolgoztam velük, pusztán az örömszerzés volt a célom velük. Saját magamé és természetesen a hallgatóságé egyaránt.

DZ: Melyik darab a személyes kedvenced? Esetleg fűződik-e valamelyikhez különleges élményed?
DI: Nagyon nehéz kérdés, több kedvenc is van, főleg azért mert mindegyik track-nek megvan a maga története, a maga érzésvilága és biztosan állíthatom, hogy ezek hűen tükrözik azt a lelkiállapotot, amiben éppen akkor voltam, amikor született az adott dal. Legnagyobb kedvenceim közé sorolom a Kozma Orsinak készített remixet, mivel ez komoly visszaigazolás volt számomra is, hiszen egy más műfajban dolgozó művésznő közreműködésével sikerült elkészíteni valami olyasmit, ami talán mindkettőnk hallgató táborának emészthető, mondjuk úgy populáris, vagy azzá válható darab. Emellett nagyon szeretem a Butterflies-t a könnyedsége miatt, a Cut Me Down remixet, amiért a klubokban lejátszva rengeteg pozitív visszajelzés érkezett közönség oldalról. Az album vége felé a Tokyo in Love a favorit a dnb-k közül, talán azért is, mert japán ének van benne mégis mindenki pontosan tudja mit szeretne közölni az énekesnő, igazi szívből szóló darab, illetve a Björk feldolgozás szinté speciális hiszen ahhoz még egy házi barkács klip is készült.

DZ: Produkcióidban egészséges egyensúlyban van a house deep és progressive oldala, valamint a breakbeat melódikusabb válfaja. Te hogyan jellemeznéd pár szóban a Dynamic Illusion hangzást?
DI: Csöpögős, érzelgős, szentimentális **ar….;D Viccet félre téve erre talán nincs is egzakt leírás, közhely de a zenében rejlik a válasz. Mindenképpen pozitív, életvidám felfogású, és üzenetű hangzásról van szó, ami őrzi a klasszikus progressive house és break értékeit, de hatással van rá rengeteg akusztikus zene és zenekar és természetesen a 20 évnyi zeneimádatom. Ennek a fúziója végül is a Dynamic Illusion.

DZ: Milyen nagyobb dobásokra készülsz a közeljövőben?
DI: Olimpia, gerelyhajítás, diszkosz…vagy kislabda… Szóval továbbra is őrizve a komolyságomat, készül a tényleges szerzői album, szeretném nyomatni deep house oldalon a Daniel Cleaver projektemet, zenekari oldalról a Planet Alliance-t, amihez session zenészek is társultak már néhány dal erejéig és remélhetőleg még fognak is. Talán egy énekes nő is, ki tudja… Ez maradjon egyenlőre a misztikum része. Ami biztos az a Silk Sofa Recordsnal egy full chill out/downtempo EP még a nyáron jó pár remix már a „gyárban” van csak megjelenésre vár ezekre szerintem érdemes lesz oda figyelni, illetve Ivan Nikusev barátom kiadójánál egy valódi klasszik progressive saját szerzemény (Just a Vision) fog napvilágot látni Storyteller, Michael & Levan, Groover és Optimál barátaim közreműködésével.

DZ: A Facebookon olvastam tőled egy idézetet: miszerint a progressive forradalom elkezdődött a szívekben és az elmékben egyaránt. Mi a helyzet ilyen fronton kicsiny hazánkban?
DI: Nézd…én továbbra is úgy gondolom, hogy elkezdődött valami. Alig 2 hónap alatt csináltunk 2 Mindfields bulit Retroid-dal és East Cafe-val, volt egy fantasztikus Jody Wisternoff party a getFrisky keretein belül, ami iszonyat volt, ezúton is minden elismerésem és köszönetem Del Sol-nak amiért tető alá hozta. Tehát van itt pezsgés, és talán a mi nyomunkban járva már is van egy-két emberke aki tudatos zenei értékrendszer mellett pedzegeti a buli szervezést kisebb helyeken. A zene írás terén soha nem volt lemaradva az ország mindig is születtek nagyon komoly track-ek, csak buli nem volt, ami befogadta volna őket, de most lesz ezt garantáljuk, mivel látszik, hogy van rá igény. Annyit elárulhatok, hogy a közeljövőben tervben van egy Kay-D party de ha egy kicsit kinövi a kereteit a buli én speciel szívesen hívnám Mehmet Akar vagy Ivan Nikusev barátomat zenélni, mondjuk egy jó Michael & Levannal megtámogatva…Na az lenne rock’n’ roll…;) Tehát lelkesedés és tervek vannak, a facebook csak úgy pezseg a progresszív daraboktól már most, és én valóban úgy gondolom, hogy a negyedik generációs dj-k és producerek beteljesítik a forradalmukat, és Magyarország újra méltó lesz majd arra a hírnevére amire a 90-es évek végén szert tett!

Dynamic Illusion - Expressions

Tracklist:
1. Leon Somov & Jazzu - Butterflies (Dynamic Illusion Burst Into Bloom Mix)
2. Kozma Orsi - Holnap (Dynamic Illusion Remix)
3. Moloko - Time Is Now (Dynamic Illusion Remix)
4. Harland - In The Dark (Dynamic Illusion In The Light Mix)
5. Sasha - Cut Me Down (Dynamic Illusion Geminate Mix)
6. Paul Kwitek - Black Ocean(Dynamic Illusion Remix)
7. Sasha - Cloud Cuckoo (Dynamic Illusion Glimmer Of Hope Mix)
8. Corrinne May - Safe In A Crazy World (Dynamic Illusion Keep Flying Mix)
9. Teshima Adi - Tsuzureyoubi (Dynamic Illusion Tokyo In Love Mix)
10. Björk - Hyperballad (Dynamic Illusion Remix)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése