2021. december 16., csütörtök

Öt (+1) felejthetetlen live performansz, amitől ma is libabőrös leszel

Kebu / Giorgio Moroder - The Chase (Sthlm Italo Disco Party 2015)

A finn Kebu egy egészen ügyes synthwave/trance producer, aki megszállott szintigyűjtő és zenéit (saját és klasszikusok feldolgozásait) a mai napig vasakon komponálja.
A most mellékelt videóben Giorgio Moroder (és Harold Faltenmeyer társproducer) 1978 (-as 'The Chase'-t szólaltatja meg (ami eredetiben a legendás 'Éjféli expressz' című thriller főcímdala is volt), amivel eleve nem kis fába vágta a fejszéjét.
Kebu viszont elég jól megugorja a lécet, a trance-s intro part-ban már lehet érezni, hogy szépen vegyíti majd a hozzáadott elemeket az eredeti darab karakterisztikájával. És igen, nagyon komoly tribute verzióval küldi meg a Sthlm Italo Disco Party már korosabb közönségét.



Youngr / Temperer Trap - Sweet Disposition (Live @ Morning Gloryville 2016)

A brit Youngr egy igazi multitálentum (nem csoda, édesapja Kid Creol néven szintén a zeneiparban ténykedett), többféle hangszeren játszik (basszusgitár, zongora, dob), emellett egy egészen elviselhető hanggal rendelkezik, amolyan modern kori one man band.
Szeret régebbi klasszikusokat a saját hangján megszólaltatni, ezt tette Temperer Trap korszakos alternatív slágerével a 'Sweet Disposition"-nel is, ami amolyan '90-es évek happy house anthem jellegűre gyúrt át. Érdemes nézni a közönséget, mindenki a tánccal van elfoglalva és nem a telefonnyomkodást.




Hardfloor - The Acpericence / Live @ MTV Party Zone

A német Hardfloor duó a kiállás-felpörgetés-szétesés séma meghonosítói (még annó a FREEE Magazinban viccelődtek is vele, hogyha 1 dollárt kértek volna mindig, ahány számban ezt használták mások már rég milliomosok lennének.)
Zenéik live performance-ként még inkább be tudják rántani, pedig sokszor csak az acid csiripel, örvénylik, örök modulációban. Az ominózus 'The Acperience' a '92-es Hardhouse-on kijött 'TB Resusciation' LP legismertebb tétele. Ramon és Oliver az MTV Party Zone műsorának meghívására adták elő a tracket valamikor a '90-es évek vége felé.
Egy iszonyat nagy trip kerekedik az amúgy sem gyenge alkotásból. A fő struktúra természetesen követi az eredeti sémákat, de például a végén lévő csavargatás még egy lapáttal rátesz az original mix megszólalására.




GusGus - Selfoss (Live on KEXP 2011)

Egy videó arról, hogyan lehet egy reykjavik-i hotelben trip-re bírni az hűvös izlandi népeket. Küldj két fenomént vasakkal, akik kicsavarják ezekből a dicső készülékekből a maximum teljesítményt! Az 'Arabian Horse' album legerősebb dala így élőben szintet lép, noha az album verzió sem gyenge. Mindenképp a megnézendő videók közé javasolt elmenteni!



Moloko - Sing It Back (Live At Pinkpop Landgraaf 2004)

A Moloko duónak volt pár nagy slágere, de azt hiszem a 'Sing It Back' nyomába egyik sem érhetett.
A sors fura fintora, hogy a tracket a Boris D'Lugosch remix elkészülte után kapták fel igazán, pedig az eredeti verzió (ami az 'I Am Not a Doctor' LP-n) szerepel. Roisín Murphy egyedi hangja és művészi performansza valahol az a követendő minta, ami hozzáad egy produkcióhoz nem ássa alá a zene nagyságát.
A produkció maga az első öt percben egy jópofa jammelés, amire nem marad el az ütemes fejrázás sem. Aztán félidőben a D'Lugosch remixből ismert textúrák kerülnek előtérbe (a közönség hangos ovációval fogadja), mindezt élő zenei körítés támogatja meg. Kihagyhatatlan!



+1 Underworld - King Of Snake (Everything...)

A '90-es években virágzó angliai elektronikus zenei bandákból már szinte csak az Underworld maradt mutatóba. Karl Hyde és Rick Smith párosa a mai napig keményen nyomja, ha fellépésekről és új albumokról van szó. Jelen videó az Underworld 'Everything...' című turnéján készült, ahol a csapat Darren Price-szal egészült ki a stage-n (Darren Emerson távozását követően). Kicsit elfogult vagyok, mert a 'King Of Snake' a gitárnyúzos intro 'Shudder'-rel kiegészülve a kedvenc UW produkcióm. Itt még hosszabban, még nagyobb adagban és élénkebben kapjuk meg Karl Hyde bohókás rímelését. Mindenképp itt a helye a legjobbak között!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése