2022. január 19., szerda

30 éves a Mayday - playlist-ünk az itt játszott legjobb zenéket gyűjti össze

Több, mint 30 esztendeje, 1991 december 14-én rendezték meg az első Mayday-t a berlini Halle Weissensee-ben nagyjából 5000 raver részvételével.
Olyan dj-k alkották a line up-ot, mint Frank de Wulf, WestBam, Sven Väth, Dick, Rok, Tanith, Dave Angel, Moneypenny, Sascha, Marusha, Mate Galic, Neutron 9000, Pure Energy. Mellettük Ravesignal, Speedy J, Mental Overdrive és The Hypnotist live up-ja is színesítette a felhozatalt.
Westbam-et, mint kulcsfigurát mindenképp meg kell említeni, hiszen ő és csapata szervezte nagyon sokáig a Mayday-eket, így nem csoda, hogy lemezkiadójának a Low Spirit-nak a művészei gyakori vendégek voltak a dj pultban.
Emellett Klaus Jahnkuhn-nal közösen készítették el minden évben az adott esztendő Mayday hímnuszát (eleinte volt, hogy kettő is készült, 1992-től 1996-ig) a rendezvényhez megálmodott fantázianévhez, tematikához illeszkedően. Ebből a felhozatalból azért akadt pár mai napig emlékezetes produkció, így például a Mayday-ek alfája a 'Sonic Empire', 'Great', 'Mayday Anthem', 'Bells Of Reformation', 'The Day X'. Ezek a Mayday hivatalos válogatás CD-in jelentek meg, ezeket kiegészítve a meghívott fellépők is képviselték magukat produceri alkotásaikkal.
Idővel a szervezőcsapatból és a fellépők közül is kiszállt Westbam, mert a rendezvényen próbáltak nyitni a kommerszebb hangzások felé (hardstyle, EDM) és ezzel már nem tudott szakmailag azonosulni. Persze, egy üzleti alapon szerveződő rendezvénynél, ahol az a cél, hogy minél több fizetős vendég vegyen rajta részt eleve nem lehet elhatárolódni a kommersztől. A folyamatos érdeklődés fenntartásához, a fiatalabb generációk bevonzásához pedig kellett, hogy a techno mellett az ellenpont is megjelenjen.
Mivel annó a Mayday-t is közvetítette a német Viva TV mi az ott leadott szetteket felvettük videókazettára és onnan néztük vissza. A minap a youtube-on szörfölés közben botlottam bele Jason Nevins 1999-es szettjébe, amit régen előszeretettel tekertem vissza a videókazin, mert nagyon komoly műsort tolt emberünk a szűkre szabott playtime alatt.
Ekkor jött az az ötlet, hogy készüljön egy Spotify playlist, ami összegyűjti az 1991-2003 közötti időszakban a Mayday-en dj szettekben, live act-ek során lejátszott zenéket. Természetesen sok lemezt nem sikerült megtalálni, de úgy érzem így is elég komplex képet kap az ember, hogy miként alakult a rendezvény és az oda meghívottak hangzásvilága. Több, mint 200 track és több, mint 24 órányi hallgatnivaló.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése