2022. január 6., csütörtök

Az indiai zenei géniusz, aki 5 évet vert a chicago-i acid house alapítókra

Az acid house hullám Chicago-ból indult világ körüli hódítóútjára 1987-ben. Ez tény. Az első acid house lemez a Dj Pierre féle Phuture formáció 'Acid Tracks'-sze volt. Ezzel már vitatkoznék. Az internet érdeklődő népe ugyanis előásott egy olyan lemezt, amely 1982-ben jelent meg és masszívan használta a legendás Roland TB-303 ezüst dobozának savas hangzását.
Az uriembert Charanjit Singh-nek hívják és az indiai Bombay-ben élt egészen 2015-ös haláláig.
Singh session zenészként kezdte: bollywoodi filmekhez készítettek zenéket. Hol gitározott, hol a szinti mögött foglalt helyet, amit épp a szituáció is megkövetelt. Vezetett esküvői zenekart is, ezáltal volt lehetősége néhány albumot kiadni melyen ismert számok cover verzióit adják elő. Persze haladni kellett a korral, ő sem tett mást. Az Indiában a '80-as években begyűrűző és nekilóduló diszkó hullám (ugye ekkora már Amerikában temették a stílust - "disco sucks") őt is megérintette és gondolta, hogy kipróbál valami újdonságot. 1981-ben Szingapúrban járt és vásárolt egy Roland TR-808-as dobgépet, egy TB-303 basszus modulátort egy Jupiter-8 szintetizátor társaságában. Ezzel kezdett kísérletezni és rájött, hogy a TB-303-as remekül használható a glissando-ban bővelkedő indiai raga dallamok reprezentálásához.
Maga a lemez kereskedelmileg bukta volt, noha még az indiai rádiókban is bedobták, de belepte az érdektelenség homálya, egészen a Bombay Connection által menedzselt 2010-es re-release-ig. Ekkor sokakat megdöbbentett, hogy a lemez milyen előremutató hangzásokkal operált a house boom-ot megelőzően. Az albumot egyben érdemes meghallgatni. Kicsit olyan, mint egy megamix, eleve az európai hangzásokhoz szokott fülnek egyformának tűnik a folyamatos dallambéli improvizálás Ennek ellenére a TB-303 mint dallam hangszín nagyon is üdén hat, illetve a groove is komolyan diktálja a tempót. Ha egy zenét ki kellene emelnem az mindenképp a nyitó 'Bhairavi' lenne, ami egy rövid vokális intrót követően csap a lovak közé és hipnotikus megoldásaival azonnal maga alá gyűri az embert. Mindenképp érdemes meghallgatni, hiszen a zenetörténelem egy fontos alapköve.
Külön érdekesség, hogy Singh 2012 és 2015 között számos alkalommal adta elő élőben a lemez anyagát.

Charanjit Singh - Ten Ragas To A Disco Beat

Megjelent: 1982
Kiadó: His Master's Voice (Gramophone Co.)
Stílus: Indiai Tradicionális, Acid, Experimentális


Tracklist:
1. Raga: Bhairavi (4:59)
2. Raga: Lalit (4:55)
3. Raga: Bhupali (4:53)
4. Raga: Todi (4:52)
5. Raga: Madhuvanti (4:59)
6. Raga: Meghmalhar (5:01)
7. Raga: Yaman (5:06)
8. Raga: Kalavati (5:08)
9. Raga: Malkauns (5:02)
10. Raga: Bairagi (5:07)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése