2011. május 3., kedd

Welcome to the Dee Zone!

Retro rovatunk témája nem más, mint egy magyar válogatás, ami a tűzkeresztségben a 'Dee Zone Traxx' nevet kapta. A két részt megélt, igencsak népszerű sorozat, mely nem kevesebbet tűzött a zászlajára, minthogy összegyűjtse és hitelesen bemutassa a hazai elektronikus zenében utazó előadók alkotásait. Bár ekkoriban (1997) az elektronikus zene, mint műfaj igencsak gyerekcipőben járt itthon, viszont akadt pár olyan producer/dj, aki igazi mérföldkövekkel gyarapította a EDM-legendáriumot.
Rögtön nyitásként megkapjuk Alex és Tommyboy örökzöld darabját, a Daydream álnév alatt íródott 'Hot and wet'-et. Azt hiszem nem mondok csacskaságot, ha azt állítom ez a darab futotta be a legnagyobb karriert a lemezről, hiszen válogatásokon, mixalbumokon is felbukkant. A stílus nem más, mint tribal house, hipnotikus string szőnyeggel és egy jól eltalált dallammal. Mindenki Budaija is a 'Dee Zone'-on kóstolt bele a producerkedés esetenként keserű kenyerébe. A 'Let's just go for it' kellemes groovy techno, amit ma is jól esik hallgatni. Kudlik Júlia biztosan mosolyra biggyesztette a száját, amikor megtudta, hogy az általa vezetett tudományos magazinműsor főcímzenéjét áthelyezte modern alapokra. Az elkövető Amadeus volt, aki minimális plusz elemmel, de ügyesen gazdagította az eredeti futurisztikus alkotást. Candyman acid-es 'Endless ocean'-ja és Skyland bolondozós 'Don't cry'-ja után egy spirituális utazás következik Pierrot aka Toys Of Ancient God 'Vimana'-ja, mi Enigma munkásságát juttatja eszembe. A modern köntösről Jutasi Tamás gondoskodik, aki ügyesen ügyelve a chill faktorról nem engedte túlságosan elszabadulni a BPM-számlálót. Newl és Smile zongorás borulása a 'Der tod des pianisten' után három experimentálisabb track követközik. Az 'Ejakuláció' elég zúzós alapjaihoz szállós háttért sikerült varázsolni. A 'Weightless' deep house-ban utazik, a 'Dew' Hardfloor-i gyökerekből táplálkozik. A végére aztán mielőtt kifulladni éreznénk a válogatást jön két igazán ütős szerzemény. From 'Reggel'-e igazi álmodozós, gondolkodós darab, Animáék 'Csángó'-ja a népdalt, mint olyat ügyesen integrálja a zongorás, törtes háttérre. A kiadvány közepét leszámítva maradandó számokkal operáló lemez, 7/10.

VA - Dee Zone Traxx

Label: PolyGram
Katalógus szám: 537 802-2
Ország: Magyarország
Megjelent: 1997
Stílus: Elektronika
Compiled by Pánczél Gábor

Tracklist:
1. Daydream – Hot & Wet (Life Moves Remix) (6:41)
2. DJ Budai – Let's Just Go For It (5:45)
3. Amadeus – Delta (4:46)
4. Candyman – Endless Ocean (5:41)
5. Skyland – Don't Cry (6:11)
6. Toys Of Ancient Gods – Vimana II (Ju-Tasi Club Mix) (8:33)
7. DJ Newl & Sm:)e – Der Tod Des Pianisten (4:06)
8. Dee-Mansion – Ejakuláció (7:32)
9. Daedalon – Weightless (4:30)
10. Xyberwolf – Dew (6:04)
11. From – Reggel (Original Mix) (6:40)
12. Anima Sound System – Csángó (6:48)

Egy évvel a nagysikerű debütálás után ismét nekidurálták magát az előző rész producerei és néhány újabb névvel kiegészülve egy újabb mérföldkővel örvendeztettek meg bennünket. Liquid Limbs 'Living in the house'-za Jarre-t juttatja eszembe, táncosabb alapokon. Nagyon hipnotizáló egy szerzemény, az tény. Slam Jr is megmutatta, hogy mit tud, az akkori stílusának megfelelően egy vokálos funk house darabot tett a közösbe. Amadeus úgy néz ki lehorgonyzott a főcímzenék remixelésénél. Ezúttal a 'Kék Fény' című bűnügyi magazinműsor spot-ját house-osította. Ez annyira nem volt okos húzás, bár a szám közepén pozitív értelemben megcsúszik a szám, ám hamar visszatérünk a szaxofonos house ösvényre. Dj Budai köszörüli a csorbát, szintén groovy techno ihletésű 'Muzik 2'-ja ma is jól esik nekem. Andy Slate 'Confusion'-je feszes acid techno, Daedelon 'Blue Apple'-ja kicsi űr hangzást csempész house alapjaikra. A későbbi Neo tagokat is felvonultató 'Budapest Underground' sodró break darab szép trombita szólóval, valódi filmzenés trip. Code X 'Tween'-je pumpálós alapjaira kapott egy kellemesen ellenpontozó dallammenetet. Skyland-ék 'Playground'-ja ezúttal komolyabban vették a feladatot, egy epikus house alkotással biztosítanak mindenkit a tehetségük felől. Bernáthy és fia 'Szerelmi bánatok I+K'-ja is techno skatulyába sorolható, annak is inkább minimál vállfajához. Kühl és D. Drumm Boy chill out projektje a 'Spiritual life' közel 8 percnyi szusszanásra ad lehetőséget. Itt is Animáék zárják a sort, a 'Peace & Love & Politics' a régi idők filmzenéjét helyezi modern d'n'b alapokra. Szerintem megszólalásában sokkal profibban kidolgozott lett a 'Dee Zone Vol. 2.', ezért jár neki a 8/10.

VA - Dee Zone Traxx 2

Label: PolyGram
Katalógus szám: 557 241-2
Ország: Magyarország
Megjelent: 1998
Stílus: Elektronika
Compiled by: Pánczél Gábor

Tracklist:
1. Liquid Limbs – Living In The House ('98 Remix)
2. Slam Jr. – Searching For Love
3. Amadeus – Kék Fény (Ton-House-R Mix)
4. DJ Budai – Muzik 2
5. Andy Slate – Total Confusion
6. Daedalon – Blue Apple (Peace Mix)
7. Populär – Budapest Underground (Cinemix)
8. Code: X – Tween
9. Skyland – Playground
10. Bernáthy & Sons – Szerelmi Bánatok I & K
11. Kühl featuring D.Drumm Boy – Spiritual Life
12. Anima Sound System – Peace & Love & Politics

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése