2011. május 23., hétfő

Zeneajánló: Bom Bang, We Removed Mountains, The Maze, Hydra Island

A héten a szokásosnál karakteresebb zenék kerülnek terítékre. Marco Bailey megszelidűlt, 21 Street újra rákapcsolt, a Magnetic Brothers nem képes hibázni, míg Cid Inc újabb energiabombája tutira elgyengülésig ingerli majd az idegvégződéseinket. Nos nézzük, mit apríthatunk a tejbe!

Marco Bailey - Bom Bang! (Deepfunk Remix) [Bedrock Records]
A belga Marco Bailey-t már hallottam sokféle stílusban alkotni (goa, techno), de azt kell mondjam, hogy mostanság a Bedrock Records égisze alatt kiadott lassabb, minimal tech-es alapra építkező, de az átlagosnál dallamosabb zenéi igencsak viszik a prímet. A legfrissebb 'Faint Hope' EP-ről engem leginkább a 'Bom Bang!' Deepfunk remixe fogott meg (gyorsan tegyük hozzá a többi track is abszolút rendben van). A máltai illetősségű Deepfunk-nak most is helyén volt a szíve és az eredeti borongós, kicsit nyomasztó hangulatú szerzeményből egy igazi progressive bombát faragott. Az alap rendesen diktálja a tempót, ám ellenpontként a fődallam éterivé szelídíti a kompozíciót. Aki eddig nem figyelte emberünket szerintem gyorsan pótolja a lemaradását!



21Street - We Removed Mountains [Bonzai Progressive]
A török 21Street duó (Haluk Düz, Bayram Balsak) az elmúlt időszakban igencsak csendben volt. Ez azért is volt furcsa, mert előtte volt olyan hét, amikor három EP-jük is kijött. A sorozatgyártás negatív hatásai kezdtek is kiütközni a zenéiken, így okosan mértékletességre intették magukat. A rövid pihenő után elég izmos visszatérést produkálnak a Bonzai Progressive cimkén. A 'We Removed Mountains' már az első pillanattól kezdve nem hagy kétséget afelől, hogy egy igazi underground hímnuszt fogunk végigkagylózni. Szépen komótosan építkezünk, s a psy-s hatás egyből el is uralkodik a dal szerkezetén. A dallam és egy string szőnyeg szépen előbújik a groove takarásából, totális eufóriát idézve elő az elnyújtott felvezetés miatt. A 'Thorin Remix' kicsit kockább hangzást hoz az alapokat tekintve, azonban a dallam faktor jobban ki lett emelve. Ez a verzió szelídebb, deep-esebb beütése miatt valószínű játszottabb lesz, mint az original mix.



Magnetic Brothers - The Maze (Deep Dub Mix) [Hyline Music]
Az ishimi (RU) Magnetikus Tesók is elég durván űzik az ipart a kiadásaik mennyiségét tekintve. Ők még nincsenek kiégőben mint török pályatársaik, így nem is tartanak semmiféle kényszerszünetet. A Hyline Music-on prezentált 'Kissing The Ear' EP-jük messzemenően kielégíti majd a kísérletezősebb tech és a deep-pel beoltott house-ra áhítozó közönség igényeit. A címadó darab elég komisz munka, a guruló basszus viszi a prímet, miközben deep-es effektek úsznak játékosan a háttérben. A 'The Maze' eredetiben partisabb szerzemény, a 'Deep Dub Mix' a nevéhez hűen mélyebb irányból közelíti meg a dolgokat és nagyobb, elszállós csavarások is vannak benne. Egy virtuális pacsit küldök innen a fiúknak, mert ez az EP tényleg átlagon felüli.



Dibby Dougherty & David Young - Hydra Island (Cid Inc Remix) [Mirabilis Recordings]
A végére hagytam egy érdekes kollaborálást. Dibby Dougherty és David Young 'Hydra Island'-ja a Mirabilis Records 22-es katalógus számú kiadványaként érkezik egy elfogadható original edit-tel és gyenge közepes remix verziókkal. Persze ez nem adna okot az ajánlásra, viszont maga a tény, hogy a finnek agyafúrt Cid Inc-je is bejelentkezett egy kellőképp beteg átirattal máris megmenti a mundér becsületét. Csukott szemmel is megmondanánk, hogy Henri programozta a groove-okat, hiszen a védjegyévé vált sűrű bassline itt is visszaköszön. Aztán a bedobott FX-ek se kutyák, végig húzza a mester az agyunkat, a dallamfoszlányok túlvilágiak, az eredetiből átemelt széttördelt törzsi vokál meg leszedi a cserepet a háztetőről. Ezt hívják energiától tuzzadó tánctérmegtöltő bombának! Great!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése