2011. május 8., vasárnap

Zeneajánló: Drops, Hibiscus, Eta Carinae, Tokyo

Soundcloud a barátod. Mondom ezt azért, mert manapság a hangfelhőn csípem fel a legtöbb kiemelkedő szerzeményt. Ezúttal négy darabot mutatok be nektek, melyek között van balkáni progressive, aerospheric house, a trance hőskorát megidéző szerzemény, illetve egy hihetetlen mocskos-energikus break filler.

Stefan DJordjevic - Drops [Promo]
Úgy néz ki tőlünk délkeletebbre is egyre több helyi progressive hős kap lehetőséget a bizonyításra. A belgrádi Stefan DJordjevic is egy közülük, aki az elmúlt időszakban alaposan belecsapott a lecsóba, s mindegyik megjelenésével alaposan megkavarja egy kicsit az állóvizet (olyan label-eken jelentetett meg, mint a 'Mestiza', az 'Underground City', a 'Know Thyself', a 'Bonzai Progressive' vagy a 'Panda'. A 'Drops' sem egyszerű szerzemény (kár, hogy csak egy kétperces sample-t találhatunk belőle Stefan soundcloud profilján), valahogy magán hordozza születési helyének sajátos ízét, mellette csodálatosan csilingelő és atmoszférikus elemek bontakoznak ki a fülünk hallatára. Ha a birtokomba jut majd a teljes hosszúságú verzió biztosan játszani fogom a 'Float Away' aktuális epizódjában.

 Franck Orff - Hibiscus (Another Society Mix) [Hope Recordings] Ez az ember hol volt idáig? A francia Franck Orff aka Stephane Bernard olyan belépőt produkál, ami alapján lehetetlenség nem odafigyelni a jövőbeli munkásságára. A 'Hibiscus' egyből Nick Warren érdeklődését is felcsigázta, nem hiába kapott kulcsszerepet a brit EDM-ikon 'Balance 018'-as mixén. A 'Hibiscus' stílusát tekintve nagyon nehezen tudnám bekategorizálni (aerospheric by Orff), hiszen ügyesen keveredik benne a melankólia, a house ütemek kíméletlen pumpálása és a végletekig megvariált, de kimondottan emberközeli elektronika. Amikor már azt hinnéd nincs fentebb, akkor jön egy újabb harmónia és totál lezsibbad a tarkód. Ez csillagos ötös dolgozat!

 Elfsong - Eta Carinae [Solaris Recordings] Kertész Krisztián aka Elfsong 'Eta Carinae'-je az elmúlt időszak egyik legszebb dallammal operáló trance-s szerzeménye. Nem csoda hát, hogy Solarstone friss mixalbumán az 'Electronic Architecture 2'-n is találkozhatunk vele, mégpedig az első diszk záró tételeként. Krisztián a mixet készítő Richard Mowatt-tal egyetemben egy kicsit visszaadta a hitemet a trance-ben, mint műfajban. Lehet ezt szépen is csinálni. Kell hozzá egy kellőképp egyedi alap és egy szívbe markoló melódia, ami nem enged el, s mindezt arányosan és ügyesen összekeverve a végeredmény maradandó lesz. Az 'Eta Carinae' mindezen elvárásokat tökéletesen teljesíti, a dallamtól még mindig libabőrös vagyok. Gratula Krisztián, ez bizony 'must have' darab! 

 Paul Oakenfold - Tokyo (Beatman and Ludmilla remix) [Perfecto Fluoro] Zárásnak is egy magyar vonatkozású darabot tartogattam. A 'Tokyo' amikor felcsendült Beatman és Ludmilla remixében Armin Van Buuren 'A State Of Trance' rádióműsorában sokan hitetlenkedve nyugtázták, hogy ez a darab hangzásában igencsak kilóg az egykaptafa trance-k sorából, mit keres itt?. Ez bizony nem trance, hanem egy igazi energiabomba törtütemekre pakolva (nem véletlen, hisz a dj/producer duó eme stílusban utazik és tudhat magáénak szép nemzetközi sikereket - a szerk.). Hogy Armin-nak hogy került a látószögébe? A válasz: Oakie révén. Az elején békésen csordogálunk, majd amikor megkapjuk a jelszót: "it has begun" 150 százalékkal meglódul az adrenalinszintünk. A pumpálásra érkezik a ritmusos fejbólogatás, mint reakció, aztán, hogy ne csak zúzás legyen a palettán az eredeti mixből átemelt részek szelíditik a kíméletlen ritmus és basszusképletet. Lehet, hogy sokaknak nem jön be, de nálam a hónap legenergikusabb száma díjat érdemelte ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése