2012. április 9., hétfő

Mindfields & Pearl!: egy közös este a gigászokkal

Egy önvallomással kezdem: nem vagyok nagy buliba járós típus. Persze ez az "öregségemnek" és a lustaságomnak is betudható, de inkább egy másik tényező jelenti a legtöbbször a távolmaradásom fő okát, mégpedig, hogy lakókörnyezetemben - Szolnokon és környékén - nem igazán kényeztetik el a hozzám hasonló zenei ínyenceket profilba vágó rendezvényekkel. Hogy valamire való partiba csöppenjek sokszor fel kell venni a nyúlcipőt és a putyerkát, megváltani a jegyet a vonatra és irány a főváros! Valami hasonló történt április 6-án pénteken, amikor is a Mindfields és a Pearl! művészei közös szeánsszal kedveskedtek a Cökxpon Ambient Café-ban a progressive house és breaks kedvelőinek. Azért amikor két stílusirányzat hazai producereinek krémje így Snorkle, Retroid, Dynamic Illusion, East Cafe és Kay-D egy helyen játszik, azt hiszem erre mondják azt, hogy kifogás nincs, menni kell! Ráadásul MiraculuM barátommal egy kis label tanácskozásra is jutott időnk, aminek tanulságait hamarosan hallhatjátok majd kiadványok formájában.
Szóval este 6 óra, bezötyög a sebes vonat, gyenge 25 perc késéssel a Nyugatiba. Gyuri már vár, irány a metró, cél a Corvin negyed. Elsőnek ismerkedés Mira csodaszép Reloop dj-kontrollerjével, ami tényleg beszippantja az embert felhasználó barát felületével. Mérleget vontunk az eddigi Stellar megjelenésekről és az elkövetkező hónapok kilátásairól, majd gyalog nekivágtunk a pesti éjszakának. Pár perccel később már a Soroksári úti Cökxpon-nál voltunk, ahol elsőre békésen ücsörgő emberkék látványa fogadott. Beljebb hatolva az intézmény pincerendszerébe már csalogató dallamok jelezték: jó helyen járunk. A dj pultban épp Snorkle adagolta a talpalávalót, előtte Kaszás Gabi aka East Cafe tornyosodott a maga 2 méterével. Egyből közelebb sunyítottunk és bemutatkoztunk. Gabi már régi ismerősként üdvözölt hiszen rengeteget e-maileztünk korábban. Kay-D mester is hasonlóan szívélyesen nyújtott baráti jobbot, később Dynamic Illusion-nel is mosolyogva paktáltunk le. A bárpulthoz navigálva Gabival és Krisztiánnal elmélkedtünk a kiadónk kiadványairól és az este várható zenei repertoárjáról. Gabi ezúttal nem warm up-olt, inkább egy korsó sörrel hangolta magát a gig-re. Krisztián a legutóbbi Loquai-os buli tanulságait vonta le, ahol maga is fellépett, s gyorsan hozzáfűzte most harmadjára áll a dj pultban. Utóbbit cáfolta estzáró szettjével, amit akár egy több tízezres stadionban is el tudtam volna képzelni, hibátlanul összeállított és technikailag is remekül kivitelezett zenei utazás volt.

Na, de ennyire ne szaladjunk előre idő közben Retroid is befutott, ő vele is paroláztunk, majd a táncterem babzsák ülőkéin foglaltunk helyet. Krisztián is csatlakozott és szépen belemerültünk a hazai zenei élet kitaglalásába, így például, hogy itthon miért nem szeretik annyira az emberek a progressive house-t hallgatni buliban, miért nem hívják a produceri téren külföldön is elismert neveket nagyobb rendezvényre játszani. Érdekesség, hogy anno Kay-D Indiából is kapott egy miniturnéra felkérést, ami végül nem jött össze. Elmondta azt is, hogy mostanság elég elfoglalt a család és munka mellett az építkezés tölti ki minden idejét. Ha a nap végén le tud ülni egy órácskára zenéket barkácsolni, akkor már annak is örül. Zenehallgatásra se jut ideje, mint megjegyezte elég számára a saját produkcióival bíbelődni. Idő közben már Gabi nyüstölte a Numark kontrollert, amellyel szívünknek oly kedves és ismerős darabokat pakolt egymás után. Elsőnek Dio S 'Baby Eyes'-za pörgött Thanos Kous remixében, majd a folytatásban Jozef Kugler 'Unexpected Journey'- került terítékre. Heves csápolással jeleztük örömünket, majd egy kicsit odébb ültünk, mert a hangerő elnyomta a beszélgetés nagy részét. Retroid és Dynamic Dani back2back-ben vette át az irányítást, s felváltva jöttek a húzós progi és break darabok. Gyuri meg is említette a hallottak alapján, hogy ez a fajta break az, aminek van értelme, technikailag és hangzásilag is bitang jó. Gabi visszatért hozzánk mesteri szettje után és folytattuk a fenti pultnál megkezdett beszélgetést. Szó esett arról, hogy honnan a neve. Mint kiderült, majdnem Cosmic Cowboy lett, de végül a jelenlegi művészneve lett a befutó. Munkamódszerével kapcsolatban megtudtuk igyekszik rengeteg ötlettel teli pakolni a zenéit, sokszor viszont kénytelen a felét kihagyni, mert nem lehet úgysem kihallani a nagy sűrűség közepette. Ő is megerősítette azt est során többször visszacsengő gondolatot, hogy a saját maga által írt zenéket kritikusan ítéli meg, azaz nem is tetszik sokszor amit megalkot, csak a különböző producerek és egyszerű hallgatók pozitív visszajelzései győzik meg egy-egy tétel milyenségéről. A három napot említette vízválasztóként, szerinte ennyi idő alatt dől el, hogy egy ötletből, egy zenekezdeményből lesz-e valami a későbbiekben.

Miközben ezekről csacsogtunk befutott Bán 'The Stain' Zoli és Dynamic Dani is beszállt a társalgásba. Zolitól megtudtuk hamarosan fél évre Angliába utazik, a hazai helyzetet már unja, a jelenleginél rosszabb odakinn se lehet, vont mérleget. Dani mostanság futó alteregójának Daniel Cleaver-nek a születéséről regélt, ami egy puszta véletlennek és akkoriban futó sikermozinak a 'Bridget Jones Naplójának' tudható be. Ezalatt Kay-D mester már javában fűtötte a táncteret, sajnos nem sokan váltottak át tánc üzemmódba, de végül 50 körüli létszám gyűlt össze, akik legalább szívták magukba a zenei mannát.
A jó értelemben vett "duhajkodásnak" a testes tulajdonos vetett véget 2 óra körül. Ezután már csak a közös fotók elkészítése maradt hátra, illetve mindenkinek megköszöntük, hogy részt vehettünk egy olyan buliban, ahol rengeteg tapasztalattal és friss zenei hatásokkal a tarsolyunkban távozhattunk. Reméljük még ha más helyszínen is, de hamarosan folytatása következik sokkal több érdeklődő részvételével!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése