2012. május 14., hétfő

Rare Stuff: Sonic Age - Solar Eclipse

Ritkaságokat feltáró rovatunk újabb örömteli zsákmányát prezentálja, mégpedig nem is akárhogyan. Történt vala, hogy két fiatalember bizonyos Jocó és Viktor formációt gründoltak Sonic Age néven a dicső '90-es évek derekán. Ezen projekt név alatt számtalan remixszel és két stúdió albummal ('The Album', 'Solar Eclipse') kápráztatták el rajongóikat. Utóbbi darabok most már ingyen is a birtokunkba kerülhetnek, mivel Kámán Viktor (azóta Vic-ként Budai Imi stúdiópartnere) a közelmúltban osztotta meg soundcloud oldalán 'What I Made in..' felcímkézéssel. A 'Solar Eclipse' vagyis 'Napfogyatkozás' igazi hiánycikk volt éveken át, megannyi CD üzlet készletét túrtam föl egy példányáért, de semmi. Most pedig ölembe hullott a mennyei manna! Tessék!

A szubjektivitás talajáról az objektivitáséra áttérve a 'Solar Eclipse' az 1999-es esztendő fő eseményét, a teljes napfogyatkozást örökíti meg címében. A srácok egy évvel korábban letettek az asztalra egy igen komoly, sokszínű anyagot, így magától értetődő volt a folytatás. A koncepció annyiban egészült ki, hogy a lemez saját számok mellett Sonic Age remixeket is tartalmazott.
A nyúlfarknyi intro után a Boogie Knights duruzsol a fülünkbe big beat alapokon, amolyan 'Renegade Master' módra. A Tuff Guyz 'I Know'-ja egy ismert funky loop-ra épülve operál, majd forradalmi hangulatba kerülünk a 'Track Dust'-tal, igaz csak a 'viva la revolution' rigmus skandálástól. A 'Badboy Skank' a fúvosokat is szépen adaptálja a pumpin alapon nyugvó, funky-s miliőre. A 'The Club' Junior 1997-es 'My House' albumán már megjelent, a Sonic Age csöppet gatyába rázat a produkciót, még house-osabb irányba haladva. A 'Final Answer' garage-os ritmusszekciója egy monoton, ügyesen elnyújtott főtémát kapott, ami együtt remekül működik. A deep-ben utazó 'The Rhythms & The Toms & The Drums' takarékra állít, a 'The Lost Founds' pedig már egy fülledtebb atmoszférára hangol. A trance-s blokkot a lemez címadó dala a 'Solar Eclipse' nyitja. Hangulatos darab, egyszerű, de hatásos, könnyen megjegyezhető, mégsem gagyi szintifutammal. A 'The Top' az előző LP-n is szerepelt és szerintem a korong egyik legjobban sikerült felvétele volt. Nyilván ezt a fiúk is tudták, s kicsit renováltak az euforikus trance köntösön, progresszívebbre vették a figurát, de így is teljesen jól működik a dolog. Innen a deep house vonal kedvelői érezhetik kiváltságos helyzetben magukat, hiszen a mélyebb hangzások felé veszi a mix az irányt. A 'Deep Jungle' a deep-et vegyíti némi tribal filinggel, majd Newl és Budai klasszikus közöse a 'Blue Nights Are Beautiful' mutatja teljesen, a techno-tól elrugaszkodott új arcát. A záró Sissy-vel (előző LP-n lásd: 'Tempter') közös 'Gotta Be Free' a 'Solar Eclipse' mellett a második olyan darab, ami magasan kiemelkedik a koncepcióból. Csodaszép melódia viszi a prímet, s mikor már azt hisszük, itt minden lefutott bejön a semmiből egy törtütem, s egyből felpezsdül a hangulat.
Összességében egy újabb remek mix/szerzői lemeznek lehetünk fültanúi. Itt jobban érvényesül a globális house trend (funky/pumpin/garage), mint a 'The Album'-on, ami mindenből akart egy szeletet mutatni. Ennek ellenére itt is érkezik a stíluskavalkád, ami mindig akkor lendíti át a koncepciót a holtponton, amikor kell. Gyűjtőknek és a stílus kedvelőinek kötelező darab!

Sonic Age - Solar Eclipse

Label: BMG Ariola Hungary
Katalógus szám: 74321 687182
Megjelent: 1999
Stílus: Big Beat, Funk, Pumpin, Deep House, Trance
Producer: Kámán Viktor, Bernáth József

Tracklist:
1. Sonic Age - Intro (0:16)
2. Boogie Knights - Jól Rázd Meg... (Sonic Age's Rough Mix) (4:46)
3. Sonic Age presents Tuff Guyz - I Know (Sonic Age's Funkaloop Mix) (8:02)
4. Sonic Age - Track Dust (3:37)
5. Sonic Age - Badboy Skank (4:44)
6. Dj Junior - The Club (Sonic Age Beat The Club Remix) (4:44)
7. Sonic Age - The Final Answer (3:22)
8. Sonic Age - The Rhythms & The Toms & The Drums (4:29)
9. Sonic Age - The Lost Founds (3:33)
10. Sonic Age - Solar Eclipse (5:25)
11. Sonic Age - The Top ('99 Summer Mix) (4:40)
12. Sonic Age presents Tuff Guyz feat. Cube - Deep Jungle (Sonic Age's Massive Mix) (4:25)
13. Dj Newl & Budai - Blue Nights Are Beautiful (Sonic Age's Deeep Mix) (5:29)
14. Sonic Age feat. Sissy - Gotta Be Free (New Ways Mix) (9:17)


1 megjegyzés: