2013. június 25., kedd

From the background 10: Masterson Brothers

Ezúttal nem is egy, hanem egyből két studiómágust mutatunk be nektek, akik munkáikkal jól körülhatárolható nyomot hagytak a elektronikus zenék világában: ők a Masterson tesók. Ian Kenneth és Paul Kevin Masterson vitathatatlanul maradandót alkottak (főleg az overground körökben), a rengeteg projekt ellenére mégsem kaptak akkora dózist a reflektor fényből, mint amennyit megérdemeltek volna.
Kezdjük a bátyóval Paul-lal, akit leginkább Judge Jules-szel közös munkái révén ismerhetünk! Egyik fő act-jeként Yomanda álnéven a groovy hard house vonalra állt rá Paul, első munkáját 'Synth & Strings' néven prezentálta 1999-ben a Manifesto égisze alatt. A zene egyébként kisértetiesen hasonlít dallamában Storm 'Storm'-jához', ám a techno hatást vidám funky-val pótolta, ezért megbocsátható a nyílvánvaló átemelés. A folytatásban sem fukarkodott a tánctérre szánt bombákkal: jött az 'On The Level' (2000 - Manifesto), a 'Sunshine' (2000 - Manifesto), illetve kis kihagyással az Ultra Nate 'Free' vokálját újrahasznosító 'You're Free' (2003 - Incentive). Jules rommá játszotta ezeket a korongokat, hiszen tökéletesen passzoltak dj-szettjeinek vidám, de kemény hangzásvilágába. Persze Paul se volt kutyaütő a lemezjátszók mögött, igaz egy viszonylag felejthető dupla mix cd-t jegyeztek Fergie-vel a Ministry Of Sound égisze alatt 2001-ben 'Hard Energy' címen.
Sokat nem ült a babérjain a nagyobbik Masterson, hiszen Jules-szel közösen állították pályára - a szintén a keményebb house farvizén evezve - a Hi-Gate nevű formációt, mely a nevét egy észak londoni városrészről Highgate-ről kapta, ahol Jules lakott. Szóval a Hi-Gate történet a 2000-es 'Pitchin'-nel (Incentive) vett repülőrajtot, noha itt sem volt túl eredeti a koncepció, hiszen Da Hool '97-es 'Meet Her At The Loveparade'-jének dallamát sikerül némi variálással megidézni. Persze ez tény a music junkie-kon kívül senkit sem hatott meg, a track számtalan válogatáson és dj-mixben landolt. Szintén remek fogadtatásra talált a duó második EP-je az 'I Can Hear Voices/Caned and Unable', melyről mindkét muzsikát rongyosra játszották. A kislemez-sikersztori további lépcsőfokai a 'Gonna Work It Out' (2001 - Incentive), a 'Saxuality' (2002 - Incentive) és a 'Hurricane' (2003 - Incentive) voltak. Ezek a darabok ott figyeltek a srácok debütáló albumán a 2003-as Day & night koncepciójú dupla 'Split Personality'-n. Érdekesség, hogy ugyanebben az évben a japán piacon megjelent egy dupla formátumú lemez 'Saxuality' címmel. Az első diszk a Hi-Gate slágereket gyűjtötte egy csokorba, míg a második lemez egy dj mix 'Cyber Trance In Ibiza' néven.
Ian inkább a trance-sebb hangzásban találta meg önmagát. Fő projektje a Trouser Enthusiasts volt, melyre leginkább az 1999-es 'Sweet Release' kapcsán emlékezhetünk (ezen kívül egy EP-je volt még, a Jox-szal közös 'Killing Me'), illetve remix munkássága volt figyelemre méltó. Olyan ikonoknak készített átiratot, s tette őket a klubok világa számára is vonzóvá, mint a Pet Shop Boys, Ofra Haza, Kylie Minogue, és Anggun. A kihívás abban rejlett számára, hogy miként tudja egy teljesen más miliőben prezentálni ezeket a darabokat (nem mellesleg a kihívás mellett a major kiadók nem fizettek rosszul a remixekért).
Ian Monoboy-ként a Perfecto égisze alatt is feltünt 2001-ben a 'The Music In You'-val, illetve három, combos remixet is vállalt, így átgyúrta Riva 'Who Do You Love'-ját, Jan Johnston 'Silent Words'-szét, Aurora 'The Day It Rained Forever'-jét.
A Perfecto-s kötődés nem véletlen, hiszen Paul Oakenfold és Jake Williams oldalán ő volt a Planet Perfecto nevű producer formáció harmadik tagja, mely a régi klasszikus új köntösben való megjelenítését tűzte a zászlójára. Legemlékezetesebb munkáik a Grace féle 'Not Over Yet', a 'Bullet In The Gun' és érdekesség képpen a Queen 'Bites Da Dust'-jának ráncfelvarrott megközelítése.

2013. június 21., péntek

Lyrics Of The Moment Vol.112: Riva - Time Is The Healer




Riva - Time Is The Healer


Move on, look to new horizons
Seek and you will find
Let go, you've been here for too long
Just follow the signs

Time is the healer
Love is the stranger
Put the hurt behind you
Break the chains that bind you

Time is the healer
Life is the teacher
Put the hurt behind you
Break the chains that bind you

Forgive, does it really matter?
Make a brand new start
Forget, could be for the better
Just follow your heart

2013. június 20., csütörtök

EP ajánlók: Verche, Ioan Gamboa, Philowz'O, Andrew K

Verche - Raw Substance [SYS2428]
Talán tudjátok, talán nem, hogy Verche manapság a saját kiadója, a Sangria Records mellett a System Recordings A & R menedzseri teendőit is ellátja. Talán ennek tükrében már nem tűnik megfejtehetetlennek miért jelenik meg annyi Verche produkció itt. A mostani 'Raw Substance' egy igazán remek, főidős darab, Cid Inc, Cut Knob és Constan groove-jait idézve, megspékelve légies szintifutamokkal. Nick Stoynoff kicsit epikusabbra vette a figurát, a pumpálást visszafogta és az atmoszférát jobban szabadjára engedte.  A Sangria-n saját LP-t is jegyző MNR rendesen kitett magért, két verzióval is gyarapítja az EP-t. A 'Paradise On The Patio' Mix lassabb, komótosabb, deep-be hajlóbb, mint a 'Spectral Voyage' Mix, ami űrbéli hatásával nekem személy szerint a kedvencemmé vált. 8,5/10.

Megjelent: 2013. június 18.
Buy it: http://www.beatport.com/release/raw-substance/1105717



Ioan Gamboa - the Garden Of Bones [PSI1319]
A Particles nagy hangsúlyt fektet legjobb kiadványainak gondozására, a tavaly szeptemberi 'Fire & Ice' című Gamboa EP-ről a 'The Garden Of Bones'-t vették elő újra, friss remixszekkel megtoldva az amúgy sem kispályás original-t. Valami hihetetlenül utaztató produkció, totálra hipnózisba ejt! Nem is volt könnyű feladat a remixelés! Ad Brown és Andrew Benson szép munkát végeztek, szerencsére mellőzték az ős-Deadmau5-os synth stab hangzást, viszont kreáltak egy ultrakomoly baseline-t és a bugyborékoló effekteket sem grammra mérték. A szintén Particles felfedezett lengyel Kacper Kostecki nem éppen a hétköznapi figurák közé sorolható, hiszen szokatlan hatásokkal gyakran találkozni a produkcióiban. Most viszonylag csendes, és nyomkövető, talán ettől még élvezhetőbb a munkája. 9/10.

Megjelent: 2013. június 19.
Buy it: http://www.beatport.com/release/the-garden-of-bones/1105242







Philowz'O - Heaven [SFR069]
Philowz'O elég régen bukkant fel a Stellar Fountain-nél (2012. márciusában egészen pontosan). Persze ez nem azt jelenti, hogy inaktív lett volna, mondhatni a saját útját járta, s miközben különböző kiadóknak felkéréseinek tette eleget saját labelt is gründolt CroRoom Records néven. Külön megtiszteltetés, hogy a kiadvány kivitelezésben Andris 100 százalékban magára vállalt mindent, szóval a remixereket maga kereste fel, s intézte a sokszor oly hosszadalmas háttérmunkát. Emellett mindenképp ki kell emelni, hogy az original darabnál is odatette magát rendesen, ami méltó folytatása a 'Pure' című kislemezének. Finom hangképek, törékeny atmoszféra és deep-es attitűd jellemzi a 'Heaven'-t. A remixerek közül előbb Spacebeat lép a színre, aki sokkal keményebbre gyúrta a saját verzióját, a szigorú technos alap kapott azért szinti támogatást, így az ütemek keménysége talán kevésbé érződik, amint az eredeti dallamfoszlányok beúsznak a képbe. Cj Peeton egy nagyon intelligens progressive változatott hozott össze, lendületes percussion szekcióval, egy, a mennyországról szóló monológgal a kiállásban, és a fődallamot hangsúlyosabbá tette átiratában. A sort a C.R.E.C.C.A duó zárja, akik bátran mertek kicsit kísérletezni, elektronikától duzzadó törtüteme munkájuk üde színfoltja a kiadványnak. 8/10.

Feedbacks: http://vipultima.com/promo_sheet.php?releaseId=24439
Várható megjelenés: 2013. június 24.



Andrew K - Homeostasis [SFR070]
Aki csípi a vintage szinti hangzást annak tuti be fog jönni a görög Andrew K friss EP-je. Andrew hazájának egyik legismertebb progressive előadója, aki most kicsit gyökereihez nyúlt vissza, és szépen kitekergette az öreg szintikből a maximumot. Az original kicsit lassabban és basic-ebb dobszerkóval simán megjelenhetett volna a '80-as évek végén, ám azért a modern kor szelleme ott lebeg a tribute fölött, ezért mégsem érezzük idejétmúltnak a témát. Van Bellen legutóbbi Cj Peeton remixszével nagyon magasra helyezte a mércét, amit ezúttal is simán átugrik. A baseline-ról már egyből tudjuk kinek a műve az átirat, ami dallamosságában a 'Levitation'-höz, míg az alapok húzósságában az Audiotox & Overtone Watson-os 'End Of A Nice Day'-re és a Khen féle 'Scales'-re utal. John Drummer külön Andrew kérésére vállalta a remixet, s milyen jól tette, hiszen sokaknak - a feedback-ek alapján - bejön amit összerakott, a rá jellemző tökéletes kivitelezéssel és harmóniával. A sors úgy hozta, hogy ezen a kiadványon is felbukkannak C.R.E.C.C.A-ék, akik most a táncteret vették célba húzós megoldásaikkal. 8/10.

Feedbacks: http://vipultima.com/promo_sheet.php?releaseId=24596
Várható megjelenés: 2013. július 1.

2013. június 19., szerda

Arko Madley - Resonance 040 (2013-06-19)

Igazából mindig nehéz nyilatkozni saját mixeink kapcsán, mert úgy is mindig a hallgatóság dönti el, hogy egy egy mix mennyire jól sikerült. Ezzel együtt a Resonance podcast 40. részét igyekeztem a mix sorozat kerek számához igazítva csupa minőségi zenéből összeállítani, hogy az alkalomhoz illő módon köszönjem meg mindazoknak a támogatását és kitartását, akik eme mix sorozatot rendszeresen hallgatják. Legközelebb cirka két hét múlva találkozunk, addig is az erő legyen veletek! :)

Arko Madley - Resonance 040 (2013-06-19)

Label: Deep Zone
Katalógus szám: RES040
Megjelent: 2013. június 19.
Stílus: Progressive House, Deep & dark
Dj mix & Cover: Arko

Tracklist:

01 - 16 Bit lolitas - Chant A Tune (Jeremy Olander Remix) [Bits & Pieces]
02 - Elke Ecstatic - What if (Original Mix) [CDR]
03 - Phoebus - Higher (Stanisha Remix) [Usessions Records]
04 - Mauro Pierotti - Aquarius (Youngen Remix) [Sleeplees Music]
05 - Nas Horizon - Untouchable (Boral Kibil Remix) [KP Recordings]
06 - Hector & Sis - Orale (Simon Vuarambon & Kevin Di Serna Remix) [CDR]
07 - Flek! - Mine (Original Mix) [OLD SQL Recordings]
08 - Beat Maniacs - Close Your Eyes (Original Mix) [BCSA]
09 - FictiOne - Tangled (Original Mix) [Smart Phenomena Records]
10 - Kaban - A New Beginning (Julian Rodriguez Remix) [Entangled]

2013. június 14., péntek

Lapszemle: Zenész Magazin - Lemezpörgetés legálisan

A közelmúltban három cikk erejéig volt szerencsém külsős munkatársként a Zenész Magazinnak dolgozni. Az első két irományom a dj-kontrollerekről és felhasználóikról szólt, a trilógia harmadik része pedig egyfajta jogi keretet ad az előző kettőhöz.
"A lemezlovasoknak a közönség szórakoztatásán túl számos egyéb elvárásnak kell megfelelniük. Ezek közül a legtöbb téves értelmezés a zenék felhasználása utáni jogdíjfizetéshez kapcsolódik. A következő írásban azok számára szeretnénk kapaszkodót nyújtani, akik legálisan, minden dj-kkel szemben támasztott jogi kritériumnak meg szeretnének felelni munkájuk során. A témát érintő legalapvetőbb kérdésekre Jeszenszky Zsolt, a Dj Szövetség elnöke válaszol.

- Azoknak, akik hivatalosan is dj-k szeretnének lenni (vagy már azok) milyen jogdíjfizetési kitételeknek illetve egyéb feltételeknek kell megfelelniük, hogy tevékenységüket az előírtak szerint végezhessék?
- Ha valaki legálisan akar diszkózni, és ehhez másolt hangfelvételeket (is) használ, a hangfelvételek többszörözéséhez engedélyt kell kérnie, amit a hangfelvétel-előállítók közös jogkezelő szervezetétől (MAHASZ), jogdíj megfizetése ellenében kaphat meg. Ha kizárólag eredeti hangfelvételekkel dolgozik, természetesen nincs jogdíjfizetési kötelezettsége – ez esetben csak a vendéglátóhely/rendezvényszervező számára kötelező a - mindenfajta zeneszolgáltatás esetében fennálló – nyilvános előadási jogdíj megfizetése az Artisjus felé.
A másolt hangfelvételek felhasználásához háromféleképpen lehet engedélyt szerezni. Éves átalánydíj befizetése mellett az adott naptári évben a felhasználó korlátlan mennyiségű hangfelvételt többszörözhet és használhat fel, bármilyen hordozóra (CD, számítógép, DVD, stb.), bármilyen formátumban (.wav, mp3, stb.). Alkalmi jogdíj megfizetése esetén egy adott helyszínen és alkalommal a felhasználó korlátlan mennyiségű hangfelvételt többszörözhet és használhat fel, bármilyen hordozóra, bármilyen formátumban. Darabonkénti jogosítás esetén az egyes CD-k után fizetett jogdíj segítségével a felhasználó a jogosított CD-kre hologramos matricát kap, és ezeket a lemezeket innentől kezdve szabadon felhasználhatja diszkózásnál. A lemezek csak audio (.wav) formátumú hangfelvételeket tartalmazhatnak. A jogosításhoz nem kötelező a tagság a DJ Szövetségben, de a tagok igen jelentős kedvezménnyel jogosíthatnak, éves szinten akár több tízezer forintot is megtakarítva.
Emellett természetesen dj tevékenységet végzőknek meg kell felelnie a legális munkavégzésre vonatkozó törvényi előírásoknak (munka- vagy vállalkozói szerződés, számlaképesség, stb.), de ezek értelemszerűen nem a mi hatásköreinkbe tartoznak.

Jeszenszky Zsolt, a Dj Szövetség elnöke
- Melyek a leggyakoribb téves jogi értelmezések, amik a lemezlovasi munkával kapcsolatban felvetődnek?
- A leggyakoribb téves vélekedések a következőek:
- Ha valaki olyan zenét játszik, amihez a MAHASZ-nak "semmi köze"
Ilyen hangfelvétel nincs. A közös jogkezelő törvényi felhatalmazása alapján minden jogtulajdonost képvisel (függetlenül ettől, hogy az tagja-e a szervezetnek), így a többszörözéseket minden esetben a MAHASZ engedélyével lehet csak elvégezni.
- Ha nem játssza le a zenét, nem követ el jogsértést
A szerzői jogi törvény előírásai alapján maga az engedély nélküli többszörözés minősül bűncselekménynek, tehát nem kell ahhoz ténylegesen lejátszani egy másolt hangfelvételt, hogy a bűncselekmény megvalósuljon. Minden, a nyilvános helyen, a DJ pultban, stb. fellelhető, engedély nélküli másolat jogsértő.
- Ha valaki ingyen diszkózik, nem kell fizetnie a zenéért
A hangfelvételek többszörözése minden esetben a jogtulajdonosok engedélyéhez kötött, kivéve a magáncélú másolatot. A magáncélú másolat jövedelemszerzés célját közvetve sem szolgálhatja. Bármilyen vendéglátóhelyen vagy rendezvényen tehát, ahol étel-italárusítás zajlik, így ebből jövedelem keletkezik, kizárólag engedéllyel többszörözött hangfelvételek lehetnek. (Függetlenül attól, hogy az azokat lejátszó személy kap-e külön pénzt ezért.)
- Zártkörű rendezvény
A fentiek értelmében minden olyan esemény, ahol kereskedelmi tevékenység, étel-italárusítás, stb. zajlik, jövedelemszerzés célját (is) szolgálja. Továbbá minden olyan hely nyilvánosnak minősül, ahol a szűk családi és baráti körön kívüli személyek is tartózkodnak. A gyakorlatban tehát engedély nélkül többszörözött zenéket kizárólag olyan házibulin lehet használni, ahol semmilyen árusítás sem zajlik.

- A szórakozóhely már megfizette a jogdíjat az Artisjus felé
A vendéglátóhelyek az ún. nyilvános előadás után kötelesek az Artisjus felé jogdíjat fizetni, ennek segítségével történhet egyáltalán zeneszolgáltatás egy adott helyen. Amennyiben ez kizárólag eredeti hanghordozókról (gyári CD-k) történik, valóban nincs további jogdíjfizetési kötelezettség. Amennyiben azonban hangfelvételek többszörözése (is) történik, ehhez a többszörözéshez szükséges az engedély, a jogdíj.
Számos további tévedéssel találkozunk a jogdíjakkal kapcsolatban, ahogy azok a djfelvilagositas.hu oldalon is olvashatók, de a fentiek a kifejezetten a jogdíjfizetésre vonatkozó téves jogértelmezések.

- Nem konkrétan számszerűsítve csak általánosan tekintve milyen az aránya a jogdíjat rendesen fizető és a „fű alatt” dj-zők számának hazai viszonylatban?
- A MAHASZ közel 2000 felhasználóval áll kapcsolatban, akik a lehetséges jogosítási formák valamelyikét igénybe veszik. Nagyon kevésre, minden bizonnyal 100 alattira tehető azok száma, akik rendszeresen diszkóznak, ám továbbra is kockáztatnak. Az egy-egy alkalommal, ritkán fellépő DJ-k körében valószínűleg magasabb ez a szám, és nehezebb is megbecsülni azt, sokat mond azonban, hogy alkalmi jogdíjat is több százan fizetnek évente, köztük sokan több alkalommal is, tehát ebben a körben is egyre inkább a legális tevékenység válik jellemzővé a veszélyes és értelmetlen rizikózással szemben.

- Milyen büntetésre számíthat, akit tetten érnek jog nélküli másolt felvétel használatán? Mennyire hatásosak az ilyen tevékenységek lebuktatására szervezett razziák?
- Másolt hangfelvételek jogosulatlan felhasználása esetén a bírói ítélet után születő esetleges büntetési tételek, bírság mellett az okozott vagyoni hátrányt is meg kell fizetni, ami hangfelvételenként 320 forint. Ha tehát valakinek van, mondjuk 100 másolt lemeze, mindegyiken 10-15 hangfelvétel (vagy kb. ugyanilyen mennyiséget tárol a laptopján), akkor 3-500 ezer forint közötti összeget kell megfizetnie.  (A 100 lemez nem is sok egy DJ-nél, tehát a tényleges összegek ennél akár jóval magasabbak is lehetnek – nem éri meg.) Az évek óta zajló ellenőrzések nagyon sikeresek, ezeknek köszönhetően jelentősen megnőtt a jogszerű zenefelhasználás aránya a DJ-k körében, s szerencsére a fenti számokból látszik is, hogy ma már igen túlnyomó többségben vannak a zenét legálisan használó DJ-k.

- Ha mondjuk, én most dj-nek állnék, nagyságrendileg éves szinten mekkora összeget kellene jogdíjként befizetnem?
- Az összeg éves szinten nagyságrendileg 100 ezer forint körüli, a DJ Szövetség tagjainál (amennyiben előző évben eleget tettek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek) valamivel ez alatt jön ki a vége, ha valaki nem tag, akkor valamivel több.

- Szükséges-e a lemezlovasoknak dj vizsgát tenniük? Hol van erre lehetőségük?
- A DJ-k számára a legális munkavégzéshez DJ vizsgát nem kötelező tenniük. Továbbra is létezik az Országos Képzési Jegyzékben a "hanglemez-bemutató", mint szakma, és ehhez profi, magas szintű tanfolyamot tudnak elvégezni, melynek végén vizsgáznak, és így államilag elismert képesítést szerezhetnek. Jelenleg az Európai Fény- és Hangakadémia (www.efha.hu) kínál ilyen képzéseket.

Linkajánló
Azok számára, akiket részletesebb érdekel a téma mindenképp érdemes ellátogatniuk a djfelvilagositas.hu/kiskate és djszovetseg.hu/tudnivalok oldalakra, ahol a részletekbe menő kérdéseikre is választ kaphatnak."

Forrás: Zenész Magazin, XXI. évfolyam, 2013/I. szám., 27-28. oldal

2013. június 13., csütörtök

Így készült VII.: az új Reelaux remix elemeire szétcincálva

Bár legutóbb azt ígértem, hogy folytatom a marketinges témakört, most mégis inkább más irányba mennék el. Ennek oka, hogy páran hiányolták a konkrét kreatív tanácsokat. Ezekbe eddig azért nem mentem bele, mert végül is nincsenek szigorúan vett szabályok a zeneírásban, a lényeg, hogy mind zeneileg, mind technikailag nézve minőségi darab szülessen és lehetőleg másoknak is tetsszen. Viszont a kérdések miatt meggondoltam magam és arra jutottam, jó ötlet lehet, ha a száraz felsorolás helyett ezúttal egy saját zene kivesézésén keresztül elmondom, én mit és hogyan szoktam.  A választásom a legfrissebb remixemre esett, amit Ozgur Ozkan-nak írtam és két hét múlva fog megjelenni. Igen, ez itt a reklám helye volt.  Azért is erre esett a döntés, mert így egyben azt is meg tudom mutatni, mikre szoktam figyelni a remix gyártások során.

Először hallgassunk bele az eredetibe. Elég minimalisztikus, de a súlyos mélyek miatt táncolható, ugyanakkor a kiállás gondoskodik a zeneiséget jobban kedvelők öröméről is. A költői megfogalmazás annyit takar, hogy valójában a dallam erre a részre korlátozódik, ami nem könnyíti meg a remixerek életét.


Általában, ha meghallok egy zenét, mindig tudom egyből, milyen lesz a remixem. Na ennél nem így volt, csak azt tudtam, nagyjából milyen elemeket akarok majd használni. Tulajdonképpen sok választásom nem is volt, mivel az eredetiben sincs túl sok minden. A groove-okat mindig magamnak írom, kivéve, ha az az eredeti zenének valamilyen nagyon jellemző része. Tehát marad egy-két szinti hang. Miután eldöntöttem, hogy melyikeket fogom beletenni az én verziómba, betöltöttem őket az Ableton Live-ba és megnéztem, hogy szólnak együtt. Teljesen jó volt, úgyhogy elkezdtem köré építkezni. A fenti megállapítás evidensnek tűnik, hogy egy zene részei együtt teljesen jól szólnak. Ez nekem is egyértelmű volt addig, amíg nem kaptam egy-két olyan remix pakkot, ahol a részek köszönőviszonyban sem voltak egymással. Ilyenkor mindig elcsodálkozom, hogy ezekből vajon hogy a fenébe kerekedik ki végül valami zenének nevezhető dolog.  Itt arra gondolok, hogy például a basszus dallama teljesen más magasságban van, mint a szinti és véletlenül sem találkozik a kettő, vagy a loop-ok igénytelenül vannak kiexportálva és lemarad a végéről a visszhang, vagy találkoztam olyannal, ahol egy boltban megvásárolható hangmintacsomag linkjét küldték át, mondván, hogy ők is azokból rakták össze(!!). De szerencsére itt ilyenekről szó sem volt, úgyhogy eddig minden rendben is ment.


Kerestem egy jó ütős kick-et, amit később lefiltereztem, mert bár először jónak tűnt, ahogy egyre több dob lett a zenében, kicsit soknak kezdett tűnni, így levágtam a felső közép és a magas tartományokat kb -8db-lel és ráemeltem az 50 Hz körüli frekvenciákra kb +3 db- lel. A clap-nél és a hi hat-eknél a klasszikus Roland TR 909-es csomagot vettem elő, mert szerettem volna, ha nyersebb, technósabb a hangzás, csak úgy, mint az eredetiben. A clap-re egy enyhe sidechain kompresszort tettem, hogy ne üssön ki nagyon, belesimuljon a groove-ba. Itt figyelnem kellett arra is, hogy amikor a lábdob nem szól, ne ugorjon ki a taps hangereje, így azt automatizáltam és ezeknél a részeknél kb 3 db-lel halkabbra vettem. Ezen kívül (a dobok közül egyedüliként) tettem rá egy finom reverb-et is, hogy karakteresebb legyen a jelenléte. A hi hat-nél kiemeltem kicsit a magas frekvenciákat és a teltebb hatás érdekében tettem alájuk egy rövid lefutású shaker-szerű hangot minden 16.-ra, amit aztán középen (4000-500 Hz körül emeltem) hogy középen se legyen üres a hangzás. Ezen viszont nem spóroltam a sidechain-nel, hogy pumpálósabb legyen a dolog. Egyébként a hi hat sem csak a kick-ek közötti kontrán szól, hanem halkabban az azt követő 16.-on is, így kicsit jobban visz előre. Olyan, mintha egy 16-os delay lenne rajtuk. A ride-ot kifejezetten magasra filterezve tettem rá, kb. 8000hz-ig teljesen kivágtam, utána viszont erősen emeltem, hogy igazi „sivítós” hangulata legyen. Ez az a szó, amit szerintem most írtam le életemben először! Ezzel a trükkel vigyázni kell, csak halkan érdemes használni, mert a 8000 körüli frekvencia hangosan eléggé kiüt a zenéből.  Amiket itt leírtam, folyamatában persze nem volt ilyen egyszerű, rengeteg hangmintát belepakoltam először a zenébe, legalább egy tucat EQ és effektbeállítást kipróbáltam, melyikkel hogy szól, aztán szépen lassan kitöröltem a felesleget (kb. 10 sávot) hogy teret adjak a bennmaradóknak. 
 
A többi résznél kicsit bajban voltam, mert az eredeti szinti témáknak nincs igazán dallama, valamerre nekem kellett elvinni a dolgot, hogy ne egy sima techno track kerekedjen ki a dologból. Ekkor találtam egy jó mintát, ami a pár évvel ezelőtti mélyebb trance dalokra emlékeztetett. Mostanában elég divatos lett progi körökben leszólni mindent, aminek kis köze is van a trance hangzáshoz, ezért egy ideig gondolkodtam, hogy beletegyem-e, de végül úgy döntöttem, nem nagyon izgat, egyszerűen nem volt másik minta, ami ennyire illett volna bele. Szerintem ez a rövid trance bass sequence adja a dal lelkét, mivel önmagában a szubbasszus túl mélyen van, a szinti témák meg túl magasan ahhoz, hogy középen ne érezzük üresnek. Szóval miután eldöntöttem, hogy ez a hang benne marad, elkezdtem automatizálni, hogy ne legyen olyan monoton és jobban pörgessen. Hallható, hogy minden 32 ütem vége felé egyre feljebb enged a LP filter, aztán kezdi elölről. Ez nem egy iszonyat egyedi megoldás, de kétség kívül működik. Ez alá már nem kellett más, csak egy súlyos sub basszus, ami nyomja a mélyeket rendesen. Találtam is egy jó KORG szintetizátort, ami alkalmas volt erre, kicsit levágtam a magasabb zajokat és hosszabbra engedtem a release-t (kb a negyedek háromnegyed részéig)mivel ez is többször egyszerre szól a kick-el, nem akartam, hogy ez utóbbi elnyomja. Ennek érdekében a sidechain-t is újra elővettem, hogy ki se üssön, hanem a kellemes mély, pumpálós érzést adja.  Ez a lábdob + basszus összhatás annyira megtetszett, hogy a 2. kiállásban direkt erre tettem a hangsúlyt. 4.08-tól hallható. Egy régi barátom szavajárásával élve, ez a zenében a kötelező mutogatós rész J Nevezhetjük kezeket fel + taps résznek is, ki hogy szereti, bár ez épp nem az a műfaj! Ezután jön be egy hosszúra nyújtott pad dallam, aminek a fő oka az, hogy e nélkül unalmas lett volna még egyszer visszahozni a kiállás előtti részt, meg ettől kicsit misztikusabb a dal hangulata. Gyakorlatilag ezek az elemek adják a remix vázát. Ezek mellé persze kell még pár dolog, ami színezi zeneileg is, meg a sztereó térhez is hozzátesz. Ilyen minták a progi zenékben oly divatos 3/16 ritmusú delay-jel effektezett hangok és a zaj-szerű hosszabb-rövidebb atmoszférák. Ezeket minden esetben ki szoktam tenni a sztereó tér 2 oldalára, kb. 70%-ig.
A felépítéssel nem sokat kellett foglalkoznom, általában számomra az a legkönnyebb rész. Tudom, hova akarok eljutni, így abból indulok ki, majd fokozatosan visszafelé haladva elveszek belőle dolgokat, így épül fel az intró. A levezetésben pedig próbálom pont azokat bennhagyni, amik az elején kiestek, hogy ne legyen szimmetrikus a dal, mert szeretem több részét is megmutatni az összhangzatoknak, másrészről pedig az sok esetben fantáziátlanságra utal, ha van középen egy téma és a dal eleje meg vége ugyanaz. De nem kizárólag az alkotórészek elvételéből és hozzáadásából áll a fel- és levezetés, hanem a hangerővel és a filterekkel is szoktam játszani. Nagyon sok hang fokozatosan jön be és tűnik el aztán, ezáltal finomabb az átmenet, de tény, hogy nem is olyan karakteres. Jól kell megválasztani, mikor hogy célszerűbb. Az én meglátásom, hogy néha kell egy-egy hirtelenebb váltás is, hogy a hallgató kizökkenjen az eddig hallottakból. Ilyenkor mindig újult erővel vetik bele magukat a táncolásba!
Amikor eddig megvoltam, elkezdtem a maszteringet próbálgatni. Ilyenkor nem szoktam előtte kiexportálni, hogy még közben tudjak javítani a keverésen, mert sokszor kompresszálva kiugrik egy-egy hang, mások pedig elvesznek a többi között. Miután úgy tűnt, jó lesz a keverés, kiexportáltam az egészet 48khz 24bit minőségű wav fájlba és visszatöltöttem. A spektrum analyzer-t nézve ki kellett emelnem egy-két tartományt, mert kevésnek láttam/hallottam és igazam volt, mert utána tényleg sokkal teltebb, jobb lett a hangzás. Ezt követően rátettem egy 4 sávos kompresszort, ahol ebben az esetben leginkább a magasakat sűrítettem össze, hogy igazán „összeérjen” a groove, a közepet és a mélyet hagyni kell jobban lélegezni. Az egész effekt  „erejét” nem vettem fel túlságosan, a treshold viszonylag magasan maradt minden esetben. Ezt követően azért tettem az egészre is egy single band kompresszort, de ezt sem túl durván, nagyon figyeltem, hol a határ, ahol már érezhetően sérül a dinamika. A biztonság kedvéért mindig visszaveszek ezután a kompresszor küszöbéből 1-2db-t és azt utána egy végső limiterrel kompenzálom, így biztosan nem fog sehol túlütni. Valamiért nekem ez a módszer bejött.  Nem maradt más hátra, minthogy kiexportáljam 44.100 Hz 16 bit minőségben is, aztán kiírtam CD-re és tesztelgettem hifin, autórádióban. A végeredményt pedig most ti is hallhatjátok.

2013. június 11., kedd

Deep Zone Charts 2013 Június

Azt hiszem a május vége és a júniusból ideáig eltelt időszak rengeteg zenei csemegével szolgált a számunkra. Speciel egy top 20-as listát is csípőből össze tudtunk volna állítani! Általában ritka, hogy nagyobb átfedések lennének a listáink között, most mégis találni duplázókat: így Beat Syndrome 'Tsunami'-ját Silinder Day Mix-ében, ami történetesen Gyurinál és nálam is pörgött már az aktuális podcast-unkban, illetve a hasonló sorsú 'In The Beginning' Ian O'Donovan adaptációja se hagy kétséget minőségével kapcsolatban. MiraculuM talán szélesebb skálán mozgott stílusilag, a chill out-tól a techno-n át a progressive-ig, jómagam "leragadtam" a tánctérre szánt és az éteri vokállal felvértezett zenéknél. Rövid névsorunk: Marc Poppcke, Poison Pro, Funkform, Zan Preveé, Youngen, Mike Griego, Mathew Jonson, Dan Kubo és Tvardovsky.

Greyloop
Blusoul, Amber Long – The Future Is Yours (Poison Pro Deep Space Dub) [99percentrecordings]
Los Cruzeiros - El Palacio De La Medianoche feat. Sarah (Marc Poppcke Remix) [Crossfrontier Audio]
Beat Syndrome - Tsunami (Silinder Day Mix) [Sound Avenue]
Funkform - Come and goes [Open Records]
AMAN - Cloud Patterns (Zan Preveé Remix) [Soundteller]
Franzis-D - Foul Play (Youngen remix) [KP Records]
Smak, Ryan Vail - In The Beginning (Ian 'O Donovan remix) [Stripped]
Paul Lennar - Wicked (Rikesto remix) [Bermudos]
Satoshi Tomiie - Love In Traffic (Mike Griego remix) [Bootleg]
Matao - Perfectro (Charlie May remix) [Nueva]

MiraculuM
Dan Kubo - Flakes - Guava
Kassey Voorn - A Stride In The Dark (Petar Dundov Remix) [Afterglow]
Mathew Jonson - Lightweight Champion [Crosstown Rebels]
Smak - In The Beginning (Ian O'Donovan Remix) [Stripped Recordings]
Nkei - Treffen [EDM Underground]
Funkform - Ride It Out [Open Records]
FCL - It's You (Flashmob Remix) [Defected]
Beat Syndrome - Tsunami (Silinder Day Mix) [Sound Avenue]
Tvardovsky - Hope [Proton Music]
MiraculuM - Aftermath (Dario Arcas Remix) [Rezongar Music]

2013. június 10., hétfő

EP ajánlók: FunkForm, Smak & Ryan Vail, LoQuai, Spacebeat, Snad

FunkForm - Comes And Goes [OPNDG041] 

A FunkForm név számomra a márciusi Vapour-nál megjelent 'Pressure System/Fuscia' lett ismert. Ezúttal az ausztrál Maddy Hughes egy három számos EP érkezik az Open Records égisze alatt. A 'Come And Goes' 11 percével egy kihívásokkal teli techno muzsika deep és progressive elemekkel, ki és beúszó stringekkel, repetitív vokálfoszlányokkal. A 'Ride It Out' szelíd kristály szintije szépen ellenpontozza a szikár groove-ot és a technó felé hajló effekteket. A delay-ek szépen vannak elhelyezve, teljesen hipnózisba esik tőle az ember. A 'Same Shift Different Day' a Manual Music-on futó dallamos techno vonalra emlékeztet, lefojtott baseline-jával, hömpölygő atmoszférájával. Azok számára lesz telitalálat, akik szeretik a lassan kibontakozó, kevésbé konkrét zenéket! 8/10.

Megjelent: 2013. május 27.
 
Smak (aka Steve McCready) & Ryan Vail - In The Beginning [121SR] 

Az ír duó közöse még 2012 tavaszán jelent meg, most a Stripped 7 további remixszel egészíti ki a radio edit-et. Nem semmi pakk, az tuti! Egyből emlékeztetőként az eredeti tétel rövidített verziójával nyitunk, amel felfedi hamisítatlan textúráit, morgós basszussal, törtütemmel és sejtelmes vokállal. Az Ian O'Donovan remix egyből all in-nel, csodaszép, nyugodt darab, ahol a harmóniák szó szerint a lelkünket melengetik. ThermalBear játékos elektronikája szépen elszabadul, a nem éppen hagyományos dobprogramozás végig adja hozzá a háttértámogatást. Az ausztrál MUUI itt is felbukkan, deep-ezik egy jó ízűt. Tetszik hogy próbál kicsit más lenni, mint a többi remix. Praveen Achary igazából csak az alapokkal és a kiegészítő dolgokkal variált, a főbb ismertető jegyeket hagyta élni mellettük. Nomad In The Dark ellentmondást nem tűrő breakje a fanatikusoknak biztosan be fog jönni, Andy Arias és Polpette remixeit már kicsit soknak érzem. Előbbi egy progi, míg utóbbi indie dance miliőben szólaltatta meg az 'In The Beginning'-et, de érzésem szerint az átütő erő már megérkezett az EP elején! 8/10.

Megjelent: 2013. május 12.



LoQuai - Beast [SFR067] 

Egy igazi bestia vár ránk LoQuai új produkciójába csomagolva, ami egyben Konstantin első saját anyaga Stellar Fountain-nél, néhány sikeresen teljesített remixfelkérés után. A nyitó dallam igazán el lett találva, a sóvárgó basszus pedig teljesen kinyír, ami a hosszú intro után a hátára kapja a kompozíciót, s ki is tart a végéig. Ewan Rill minden produkciójával egyre jobbá válik, ezúttal hozta a rá jellemző, karakteres hangulatelemeket, amihez hozzáillesztette az eredetiből vett baseline-t. Faskil egy tökös, régi vágású, de dinamikus progressive bombát gyúrt a meglévő ötletekből. A sort Steve McGrath, lassabb alapokon nyugvó, hömpölygős verziója zárja, ami meglepően jól szerepelt a vipultima promóció során. 9/10

Megjelenés: 2013. június 10.



Spacebeat - Days Are Dark [SFR068] 

Spacebeat már viszonylag régen elküldte nekünk két produkcióját, ami időben kicsit elhúzódva, három igazán ütős remixszel kiegészülve lett kerek történet 'Days Are Dark' projektnévvel. Kirill Bugakov a címadó tételben megcsillantja technikai tudását, az 'Iron Soul'-ban sem adja alább, feszes tempó, sötét, energiától duzzadó alapok megfűszerezve egy kis harmóniával. Napalm ezúttal d-phrag nélkül muzsikál, s deep-esre vette a figurát, az argentin Mindshield már majdnem a trance alját súrolja művével, pumpálós, fülledt hangulat uralkodik végig. Andy Weed az eufóriát és a konstans katarzist hozza el, lassan és hosszan épülő verziójával, melynek a kiállásában a felemelő string veszi át a főszerepet. 9/10

Várható megjelenés: 2013. június 17.
Snad - Rin Gong [SDR011] 

A chicagói Shayam Anand aka Snad debütáló kislemeze üde színfoltja a Stellar Deep rotációjának. A címadó tétel telt groove-jával, játékos dallamvilágával és indie-s vokáljával remek választás szettek elejére. Michael A viszi a prímet gyakorlatilag az EP promóciójában, hiszen a feedek több, mint 3/4-ben ezt a verziót jelölték meg favoritként. Nos, tény, hogy igazi remekművel van dolgunk, mely egyértelműen a prog felé terelgeti az eredeti témát, csodálatos hangképek kíséretében. Meller kicsit psy-tech-esre alakította a 'Rin Gong'-ot, ami nagy hangerőn tuti lemészáról! A 'Spire' nu disco/deep croosover, álmodozós hangulattal és érintetlen, reggeli atmoszférával. Változatos, élvezetes anyag, ajánlom minden jobb érzelmű zenehallgatónak! 8/10

Várható megjelenés: 2013. június 21.

2013. június 8., szombat

Arko Madley - Resonance 039 (2013-06-05)

Ahogy ígértem, két hét után ismét új mixszel jelentkezem (a múltkori mix után most egy kicsit nyugisabb epizóddal térek vissza, de azért itt is akad pár lendületesebb nóta).
A mixet Shining Bright Funnels downtempó stílusú 'The Sound Of Hope'-jával nyitom, amit Alex Vax dark hangulatot árasztó 'Diligent'-je követ. Chamae és Nikola Tuckovic 'Loveless' szintén sötét hangulatú zene, viszont LoQuai remixében egy szép, dallamos melódiát kapunk. Butter and Parsley és Dmitry Molosh szerzeményével egy csöppet begyorsulunk, ami MAYK 'Tabula Rasa'-jával és Tomek 'Something You Dream'-jével még tovább fokozunk. A nyolcas zenével viszont váltunk egyet, és egy kis oldszkúl  hangzású blokk következik (Moonlight Espionage, Tsunami). Végül WayWork-ék 'Black Way' je érkezik Cut Knobék epikus Remixében, ami után Youngen életvidám 'Children's Voices'-szával zárom a szettet. Jó szórakozást kívánok mindenkinek. Legközelebb  cirka 2 hét múlva találkozunk, addig az erő legyen veletek! :)

Arko Madley - Resonance 039 (2013-06-05)

Label: Deep Zone
Katalógus szám: RES039
Megjelent: 2013. június 05.
Stílus: Deep House, Prog-House, Techno
Dj mix & Cover: Arko


Tracklist:
1. Shining Bright Funnels - The Sound Of Hope [Stellar Fountain Deep]
2. Alex Vax - Diligent (Original Mix) [Mind Field]
3. Chamae And Nikola Tuckovic - Loveless (Loquai Remix) [BCSA]
4. Butter & Parsley - Hot Bread (Original Mix) [Mistique]
5. Dmitry Molosh - SMPG (Soulfinder & Vincent Furlong Remix) [Sleepless Nights]
6. MAYK - Tabula Rasa (Original Mix) [12inchCity]
7. Tomek - Something You Dream (Original Mix) [Stellar Fountain Deep]
8. Ian O'Donovan - Moonlight Espionage (Original Mix) [EevoNext]
9. Beat Syndrome - Tsunami (Original Mix)  [Sound Avenue]
10. WayWork & Cris Xalambri - Black Way (Cut Knob Remix) [Stellar Fountain Deep]
11. Youngen - Children's Voices (Original Mix) [Mistique]