2010. július 10., szombat

Keserű szájízzel az új ATB mixalbumról

A blog többnyire olyan megjelenésekkel foglalkozik, amelyeknek van hosszútávú értéke, azonban a túlértékelt/gyengébb lemezek sem csúszhatnak ki a revízió alól. Sajnos az utóbbi kategóriába vagyok kénytelen sorolni André Tanneberger legfrissebb mixalbumát (?) a 'Sunset Beach DJ Session'-t. Ez a release egy tipikus példája, a 'hogyan csináljunk kakit a rendelkezésre álló kiváló számokból' módozatnak. Hogy miért kellett még egy tucatprodukció? A pénzért? A hírnévért? Vagy miért? Egy biztos, hogy ATB-től nem egy James Holden féle súlyos DJ Kicks borulást képzelünk el, de eme egyveleg korántsem tükrözi azt a profizmust, mint amit a német fiatalembertől az elmúlt években megszokhattunk. Az ember a lemez címét olvasva valami tengerparti, lassú tempójú, de annál szenvedélyesebb cumóért dörzsöli a tenyerét, amit részben meg is kapunk. Az első lemez végig tartja a 4/4-es irányvonalat. Nem nyúlhatunk nagyon mellé, hiszen a beválogatott darabok nagy többsége már bizonyított klubkörülmények között. Ezek közül talán csak a vadiúj ATB produkciók jelentenek kivételt. S bármilyen fura, pont a durván popos, de eszméletlenül életpozitív 'Could you believe', a mélázós 'Touch and go' valamint a kellemesen epikus 'Midnight sun' viszi el a hátán ezt a cd-t. Keverések? Nyomokban találunk. Néhol csak az egyik track le másik fel módszert kapjuk, ami valljuk meg egyszerű vonalvezetésű számok tekintetében igencsak blama, hogy a DJ a mix ezen formáját választotta. Harmónia? Nem igazán tűnt fel, hogy a Dj úr ügyelt volna erre az opcióra.
A második lemez már kellemesebb pillanatokat okoz. Egyből a nyitó ATB vs Josh Gallahan 'CO 1724' chill-downtempo pályára állít, valahol itt szerettünk volna bolyongani a kezdettől fogva. Tiesto 'The tube'-jának Domenico Cascarino & Luca Lombardi verzióján lehidaltam, mivel egy flamenco-s, Cafe del mar-os gyönyörűséget kerekítettek az eredeti steril változatból. A hektikusság itt sem maradhat el, a chill és downtempo muzsikák keltette ideális környezetet lassabb tempójú 4/4-ek kezdik el megbontani, így a Van Bellen remixben kultikussá vált Asheni 'Sweet suffering'-je, a mega-giga jelzőt már évekkel ezelőtt learató Late Night Alumni 'Empty streets'-sze, illetve Alpha Child 'Gamma Ray'-je. Ismét meg kell jegyezni, hogy a második diszkre beizított ATB muzsikák ('Remember that day, 'Fahrenheit 451') szintén zseniálisra sikerültek, gyakorlatilag itt is ezek jelentik a fénypontot a Tiesto szám mellett.
Összességében nagy-nagy csalódást okozott nekem ez a lemez: elkapkodottnak és fölöslegesnek érzem. Vannak jó pillanatok, de egészében tekintve nem tudja hozni a tőle elvárható szintet. Sorry Mr. ATB, de ez csak 6/10.

ATB - Sunset Beach DJ Session

Label : Kontor Records
Ország: Németország
Katalógus szám: 881226674028
Megjelent: 2010 július
Stílus: House, downtempo, chill out, trance
Dj mix: André Tanneberger

Tracklist:

Cd 1
1. ATB - Could You Believe (Airplay Mix)
2. Yuri Kane - Right Back (Original Mix)
3. Tim Berg - Bromance (Avicii's Arena Mix)
4. Robert Babicz - Dark Flower (Fever Mix)
5. George Acosta Feat Fisher - Tearing Me Apart (Gerry Cueto Vocal Remix)
6. ATB - Touch & Go
7. LTN - One Night In Ibiza (Original Mix)
8. ATB - Midnight Sun
9. Dash Berlin - Never Cry Again (Amurai's Los Angeles Mix)
10. Nic Chagall Feat Jonathan Mendelsohn - This Moment (Prog Mix)
11. Beltek - Eclipse (Original Mix)
12. D-Mad - She Gave Happiness (Arty Remix)
13. Ferry Tayle & Static Blue - Trapeze

Cd 2
1. ATB & Josh Gallahan - CO 1724
2. Tiesto - The Tube (Domenico Cascarino & Luca Lombardi Elektro Acoustic remix)
3. Sounds From The Ground Feat Nicola Hitchcok - Moving Into A New Space
4. Asheni - Sweet Suffering (DJ Sin Plomo Mix)
5. ATB - Remember That Day
6. Mylo - Emotion 98.6
7. Edward Sheramur - Taxi Ride
8. Late Night Alumni - Empty Streets
9. Sans Souci - Puro (Sunset Mix)
10. ATB - Fahrenheit 451
11. Summer Of Space - New Found Art
12. Lux - Secret Fish
13. Schodt - Cinematico (Original Mix)
14. Alpha Child - Gamma Ray (Franc Sprangler Remix)

2 megjegyzés:

  1. hát a számból vetted ki a szót. én ezt a kiadvány egy egyszerű tömegcikknek mondanám. első cédé: a számok többsége nem is tetszik, harmóniát abszolút nem találunk, a kezdés is eléggé 'in medias res', rögtön a legújabb és leg-elviselhetelenebb produkciót kell az elejére rakni, természetesen a "fogyaszthatóság" kedvéért. nem is szánok rá több sort, tipikus mixparádé öt perc alatt, kukába való... de a második cédé hála istennek pár fokkal jobbnak mondható.. a chill produkciók egytől egyik bejönnek, még némi összhang is fellelhető lenne, ha ne bontaná meg a "csendet" az a pár 4/4 szám... vagy nem kellenének oda, vagy úgy hogy az eleje chill, aztán felpörgetjük, levezetésként meg ismét chill.. de így nagyon beleront az összhangba.. tehát elmondható, hogy az egész nagy spontán munka, amire csak azért nem lehet azt mondani, hogy 'ez egy szar', mert ATB :S

    VálaszTörlés
  2. Igen igen és igen... Az elején amint jön a második track csak bámultam hogy ez most komoly? Meg egy "star dj"-től nem egy agyonkoptatott zenéktől hemzsegő mix cd-t várna az ember főleg nem ilyen mixelési technikával.
    A második disc zeneileg oks részemről de amit a mai programok tudnak (gondolom hogy nem cd-lejátszóval készült csak úgy @LIVE "ex-has") kicsit többet elvárna a zeneszerető populáció. Jogosan merül fel az bennünk a kérdés "ezt most te így itt hogy miért"? Érzésem és a többi trance és ATB fan ismerőseim visszajelzéséből levonható hogy ezen kiadvány nem öregbíti André barátunk zenei hírnevét.
    Kár érte hisz számomra ő volt aki megszerettete velem a műfajt még az ezred forduló előtt.
    Sorry 4/10

    VálaszTörlés