2010. szeptember 25., szombat

Retroid Presents Morphosis - Evolved Breaks: teljes átalakulás

History of The Progressive Break: Napjaink egyik legérdekesebb és egyben legepikusabb EDM stílusirányzata a progressive break. Ez a műfaj a nu skool break és progressive house keveredéséből jött létre, melyet a hosszan elnyúló melódikus elemek, valamint a rá jellemző atmoszférikus stíluselemek különböztetnek meg a többi break zenétől. Ennek a műfajnak képviselői (a legtöbb esetben) valamilyen formában kapcsolódnak a progressive EDM zenék valamely ágához. Talán a legismertebb név a szakmán belül a brit Hybrid duó, akik szinte minden break stílusban othonosan mozognak. Ismertségben őket követi Jody Wisternoff és Nick Warren vagyis a bristoli Way Out West duó, akik szintén nagyon nagy nevek. De itt van még nekünk az ausztrál NuBreed formáció és a szintén ausztrál Luke Chable, a londoni Paul Oakenfold, és a két floridai producer Ned Shepard és Marcus Bacalis vagyis Digital Witchcraft. Viszont Momu-ékról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen ők is igencsak sokat tettek ezért a műfajért. Ha viszont a records-okat nézzük, hogy kik is foglalkoznak ezzel a műfajjal, akkor elég sok kiadót ide vehetünk, akik többé-kevésbé érdekeltek a stílusban. Egyébként a progressive house (és mellette a progressive trance) kiadók legtöbbjének zenei repertoárjában gyakorta megtaláljuk a progressive break zenéket. Persze azért itt is akadnak különbségek, ugyanis van hogy egy-egy kiadónál nagyítóval kell keresgélnünk az ilyen típusú zenéket. De arra is szép számmal akad példa, hogy egy kiadó (egyik) fő profiljának tekinti ezen műfajt. És ez esetben nem is kell messzire mennünk hiszen az egyik ilyen kiadó a magyar földön ténykedő Huszár Ádám aka Retroid alapította Morphosis Records. A kiadó szinte minden egyes megjelenésén találunk break zenét (remix vagy single). A másik hasonló kiadó a Digital Sensation UK, amit Duane Barry producer alapított és úgyszintén a break stílus egy másik nagy fellegvárának tekinthető. Ez a label szinte csak és kizárólag break zenékkel foglalkozik! Itt aztán mindenféle prog break zenét megtalálunk. A harmadik kiadó Rune Records amit az ukrán Alexander Zhikharev aka Parallax Breakz grundolt szintén remek zenéket jelentet meg. Nos, nagyjából ennyit a progressive break-ről bevezetőként, és akkor nézzük meg az albumot amiről valójában szót kívántam ejteni.
Az Evolved Breaks a Morphosis kiadónál jelent meg 2009 augusztusában. Ez egy válogatás album, amin a track-ek teljes terjedelmükben vannak rajta original verzióban. A borító is szépre sikerült, jól érzékelteti az album hangulatát. Fekete alapon fénylő égitestek, és az egyiken az emberiség átalakulását figyelhetjük meg, ami az album és egyben a kiadó nevére is utal. Az album egy nagyon jó kis bevezetővel nyit. Douglas Howarth 'Would You Make Toasts With Me' Into Mix-ében utcazaj hallatszik ki a háttérből, amit egy atmoszférikus gitárhang dallamvilága követ. Olyan érzelmes zenét hallgathatunk 10 percen keresztül, hogy csak ámulunk bámulunk és elmélkedünk , hogy micsoda nagy alkotás. Ez bizony atmoszférikus break mjúzik a javából! Az előző szám meditatív hatásával szemben Felix Stone 'Essentials'- szében több basszushangot vélünk felfedezni, ezáltal kicsit szállósabb is a hangulat. Oleg Zubkov 'Thirst' -ben nagyon pazar effektelések vannak. Bámulatos zene! Parallax Breakz 'Serenity' c. számában légüres térben lebegünk. Aaron Aether magyar producer 'Twillight' -jában egy csodás női hang (feat Catherine) van jelen. A 'Stormcloud' kevésbé nagyívű darab, viszont rendkívül szépen szól. Georgi Zhelyazkov alias Line of Sight 'Stardust' -jának kiállása valami fenségesre sikeredett. A lengyel Stardesign 'Between Nowhere' -je egy hibrid szám. Progressive house alapokra mesterien rá lett pakolva a breakes etap! East Cafe is szintén magyar producer, az ő zenéje a 'Flashback', ami mellódikus, epikus, szépen letisztult dallamvilágával igazi lélekmelengetőként hat. Az utolsó szám a Bios és Retroid közöse az 'Ultraviolet', ami szépen szól.
Summázva az albumot csakis azt tudom mondani, hogy remek darab. Minden haladó gondolkodású EDM fan -nek ajánlom figyelmébe, megéri beszerezni! Természetesen jár neki a 10/10es pontszám. Jah, és még annyit, hogy érdemes végigszemezgeti Retroid májszpész oldalán, hogy az albumról milyen véleménnyel voltak és vannak a többi (nagy) producerek!

Retroid Presents Morphosis - Evolved Breaks

Label: Morphosis Records
Katalógus szám: MORPHA03
Ország: Magyarország
Megjelent: 2009. augusztus 17.
Stílus: Progressive Breaks
Producer: Retroid (Huszár Ádám)

Tracklist:
1. Douglas Howarth - Would You Make Toasts With Me (Intro Mix)
2. Felix Stone - Essentials (Original Mix)
3. Oleg Zubkov - Thirst (Original Mix)
4. Parallax Breakz - Serenity (Original Mix)
5. Aeron Aether
Feat. Catherine - Twillight (Original Mix)
6. Duane Barry - Stormcloud (Original Mix)
7. Line Of Sight - Stardust (Original Mix)
8.
Stardesign - Between Nowhere (Original Mix)
9. East Cafe - Flashback (Original Moment Mix)
10. Bios And Retroid - Ultraviolet (Original 2005 Mix)


Morphosis Records Play(er)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése