2010. szeptember 22., szerda

Wav-E - The Lost Wave: a progresszív zenék hullámhosszán

Lassacskán már hozzászoktathatjuk magunkat ahhoz a tényhez, hogy a legjobb és egyben legnagyobb progressive zenék nem tőlünk nyugatabbra lévő országokból érkeznek hozzánk, hanem keleti szomszédaink árasztanak el bennünket jobbnál jobb zenékkel. Esetünkben sincsen ez másképpen, hiszen idén nyáron a Mistiquemusic macedón származású Wave-E névre hallgató előadója lepett meg minket egy remekül összerakott szerzői albummal. A 'The Lost Wave' album címe már a nevében is sokat sejtet, ami annyit jelent, hogy "az elveszett hullám". Ha engem kérdeztek, én bizony nyugodt szívvel adtam volna neki azt a címet, hogy "az elveszett hullámok", mert olyan zenéket amik itt az albumon visszaköszönnek bizony egyre kevesebbet találunk (persze jó pár kiadótól eltekintve). Tehát felmerül a kérdés: tulajdonképpen milyen stílusú zenék kaptak itt helyet?! Nos, a legtöbb zene trance-es alappal bír, viszont többségük inkább house zeneként aposztrofálható. Ha viszont mélyebbre ásunk, akkor szerintem az egész albumra rábillogozhatjuk a progresszív címkét. A lényegen viszont mindez nem változtat, mert mindegyik zene fantasztikus és a maga nemében egyedi darab.
Az album az 'In Flight' című zenével nyit, ami egyben az album egyik legerősebb szerzeménye. Az 'In Flight' lefordítva repülés közben-t jelent. Hát szó mi szó, valóban ez az érzés fogad minket, egyszerűen zseniális ez a szám. Még szinte alig kezdtem el hallgatni, de máris valamiért megfogott. A 'The Lost Wave'-et Wave-E a második számnak választotta. Kőkemény prog frekvenciára hangolódunk, és cserébe szépen lassan megkapjuk az elveszett(nek hitt) hanghullámokat. A 'Contact' trance-es alapjával máris kapcsolatot teremt velünk. A dallamoknak mintha nyista lenne, és leginkább a szállásra helyeződik a fő hangsúly. Ettől függetlenül nagyon feeling-es kis darab! A 'Planet Earth' szintén trance-es alappal bír. Egy kis női komolyzenei vokál foszlány sziporkázik ide-oda. Élvezhető szerzemény. A relaxáció élményét nyújtja. A vége felé gyönyörű benne a zongorafutam és a komolyzenei ária! És hogy kétségünk se legyen a komolyzenei spekulációt illetően, azt a '2010 Viena M' című hegedű virtuóz szám érzékelteti velünk. Ez egy 100 százalékban progressive house szerzemény. Nem sok mindent lehet hozzáfűzni, ezt hallgatni kell, nem pedig beszélni róla. A 'Morning Flow' érdekesen indul. Kicsit misztikusan, kicsit sejtelmesen kezdenek neki a dallamok és a basszusok. Egy break-es etap köszön vissza a középső taktusban. Bravúrosan nagy zene. A 'Morning Flow' olyan akár egy kellemes illatú virág, jó érzéssel tölti el az embert. A hetes nóta a 'Hot Ice', a jégvirág. Valóban van benne valami, mert eléggé fagyos a hangulata. Szépen a mélyből érkezik egy klassz kis szintis hang, ami próbálja megtörni a fagyosságot. A 'Sunset' idejében csap oda. Remek intrójával és női vokáljával nagyon figyelemfelkeltő. A középső részhez érve a vokál még nagyobb intenzitással szól, amit nem is bánunk mert nagyon cool! Talán a 'Night To Remember' az album első igazi trance száma. A tempó kb. 130-on dübörög, a hozzá társított férfi vokál pedig prímán el lett találva. Az 'I Feel' a baleári zenék közé sorolandó. Szép naplementés hangulatot áraszt, csakúgy mint a 'Sunset' című szám. A 'Beyond The Clouds' istenien kezdődik. Éteri dallamok és egy éteri férfi vokál egy minimal-os alapra ráhelyezve. Ezen összetevőkből Wave-E az egyik legnagyszerűbb progressive house zenét alkotta meg a 2010-es évben. Az album utolsó száma a 'Going Home'. Talán nem véletlenül került rá utolsó zeneként az albumra, ezzel is jelezve, hogy egy producer szerzői albumának vége felé sem fáradhat el. Nos, Wave-E olyan zenét komponált a 'Going Home'-al, hogy az csak na! És talán nem szerénység azt állítani, hogy ez az album legjobb száma.
Összegezve pár sorban az albumot: lehengerlő, bámulatos, szép zenékkel telített a 'The Lost Wave'! Bravó, ezt így kell csinálni, nálam 9.5/10 pontszámot érdemelte ki és az év albuma címre is nagy eséllyel száll harcba.

Wav-E - The Lost Wave

Label: Mistiquemusic
Katalógus szám:
MIST065
Megjelent: 2010. július 15.
Stílus: Progressive House, Progressive Trance
Producer: Branko Stojanovski (Wav-E)

Tracklist:
1. In Flight (07:56)
2. The Lost Wave (08:04)
3. Contact (08:04)
4. Planet Earth (09:48)
5. 2010 Viena M (08:25)
6. Morning Flow (06:58)
7. Hot Ice (06:47)
8. Sunset (08:16)
9. Night To Remember (08:20)
10. I Feel (07:52)
11. Beyond The Clouds (06:48)
12. Going Home (07:01)

mystiquemusic prewiev
mypromopool.com prewiev

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése