2011. január 31., hétfő

Ferry Corsten interjú (T-MOBILE BÓNUSZ FESZTIVÁL 2009)

A hétvégi T-Mobile Bónusz Fesztiválra érkező külföldi fellépők közül most a holland trance-mágust, Ferry Corsten-t sikerült elcsípnünk egy telefonos interjúra.

- Hogyan telik a nyár munka és szabadidő szempontjából? Min dolgozol mostanában, merre jársz fellépni, s jut-e idő kikapcsolódásra a nagy hajtás közepette?

- Ebben a szakmában talán a nyár a leghajtósabb időszak, így ilyenkor én is hatványozottan elfoglalt vagyok. A sok fellépés miatt szinte mindig úton vagyok, amikor pedig akad pár szabadnapom, inkább otthon maradok és stúdiózom. Jelenleg is több remixen dolgozom, úgyhogy be vagyok táblázva rendesen. Sajnos ilyenkor nem jut idő vakációzásra, erre legtöbbször csak télen van lehetőségem. Ami a fellépéseket illeti, a nyár folyamán leginkább fesztiválokon zenélek, mint a Creamfields, vagy épp a Bónusz, és persze Ibiza sem maradhat ki, ahol a Cream partiján játszom az Amnesia-ban. Emellett pedig gőzerővel folynak az előkészületei az október közepén esedékes "Full On Ferry" nevet viselő exkluzív megapartinknak, ami itt nálunk Rotterdamban lesz megtartva, olyan vendégművészekkel, mint Brian Transeau vagy Marco V.


- Említettél készülőfélben lévő remixeket. Megtudhatunk róluk valamit?

- A munkálatok kezdeti fázisában vagyok, úgyhogy nem árulnék el részleteket, egyelőre hadd maradjon titok a kilétük. Az egyik egy holland producer barátomnak készül, kettő pedig ismert nemzetközi dj-knek. Ennél többet tényleg nem mondhatok.

- Több, mint fél év eltelt már legutóbbi stúdióalbumod, a "Twice In A Blue Moon" megjelenése óta. Hogy látod a lemez fogadtatását és a reakciókat a közönség részéről?

- Nagyon jó visszajelzéseket kaptam, mindenki örömmel fogadta, hogy újra visszatértem a trance-hez. Az előző albumomon, a "L.E.F."-en szakítottam a trance-szel és inkább az elektrós hangzásokat céloztam meg, ami sokakat érthetően meglepett. A "Twice In A Blue Moon" viszont ismét egy forró hangulatú, határozottan trancey anyag lett és úgy tűnik, a rajongók igazán örülnek, hogy visszataláltam a helyes útra.

- Jó, hogy ezt említed, mert pont ezzel kapcsolatban is szerettem volna kérdezni. Amikor a "L.E.F" kijött, sok helyen lehetett olvasni, hogy besokalltál és eleged van a trance-ből. Most hogyan vélekedsz ezzel kapcsolatban?

- Úgy gondolom akkoriban a trance-t is utolérte az a jelenség, ami a többi elektronikus stílusban is időről-időre megfigyelhető, azaz a hangzás kezdett ellaposodni, és a producerek közül sokan beleestek abba a hibába, hogy egymást másolták. Hallasz valami jó témát egy lemezen és utána húsz-harminc másikon is visszahallod ugyanazt lekoppintva, kicsit átgyúrva... Ez nagyon nem tetszett nekem, és hangot is adtam az elégedetlenségemnek. Mostanában viszont úgy érzem - talán az utóbbi időben megjelenő technosabb, elektrósabb hangzásokkal történő fúzióknak köszönhetően - hogy ismét elképesztően érdekes, friss hangzású és erőteljes zenék látnak napvilágot. Szóval ismét beleszerettem a trance-be és ez vissza is köszön az új albumomon és a dj-szettjeimben is.


- Az internetes letöltés és a fájlcserélők térnyerése jócskán átformálta a zeneipart, mit gondolsz, előnyére vagy hátrányára?

- Közhellyel élve az éremnek két oldala van. Lemezlovasként nyilván az a célod, hogy lehetőség szerint minél több emberhez juss el a zenéddel, minél nagyobb tömegek ismerjék meg a nevedet, így ebből a szempontból kétségtelen, hogy vannak előnyei. De ugyanakkor egy zenésznek fenn kell tartania és folyamatosan fejlesztenie kell a stúdióját, az ehhez szükséges anyagiakat pedig többek között a lemezeladásokból származó bevételekből kell fedeznie. Hiába vannak online letöltő-áruházak, az emberek nagy része sajnos nem áldoz a zenére, megvárják míg valahonnan le lehet tölteni a keresett zenét vagy ingyen, vagy valami fizetős kalózszerverről. Ez nagyon nincs így jól. Bele sem gondolnak, hogy ezzel mekkora kárt okoznak a zenészeknek.

- Hogyan válogatod ki manapság a szettjeidhez a zenéket? Jársz még lemezboltbokba?

- Nem igazán, mivel elég kényelmes helyzetben vagyok és folyamatosan érkeznek hozzám a jobbnál-jobb demók. Egyrészt ottvan a rádióműsorom a Corste s Countdown, amin keresztül rengeteg demót kapok, másrészt pedig a kiadómhoz, a Flashover-hez is özönlenek az anyagok, úgyhogy van miből válogatni. Néha felmegyek a Beatport-ra körülnézni, ha valami olyasmit keresek, ami még nincs meg, de összességében elmondhatom, hogy javarészt csak a kiadóim művészei által írt zenéket, illetve demókat játszom.

- Mi a véleményed az iPod és laptop dj-kről? Nevezhetjük őket egyáltalán dj-nek?

- Nehéz kérdés. A technológia fejlődik, ez ellen nem lehet mit - és nem is kell - tenni. Személy szerint még mindig jól elvagyok a CD-lejátszókkal és maradok is a használatuknál, de nem zárom ki a lehetőséget, hogy pár év múlva én is áttérek laptop használatára. Ámbár ha őszinte akarok lenni, nem találom valami érdekes látványnak, amikor egy ilyen dj dolgozik. Felnézel a színpadra és nem igazán tudod, hogy mit csinál a dj. Csak azt látod, hogy áll a a notebook mögött egy helyben, s közben pedig lehet, hogy egy előre felvett műsort játszik le.

- Ha kezdő lemezlovasok vagy zenészek kérnek tanácsot Tőled, mire szoktad elsősorban felhívni a figyelmüket?

- Az első és legfontosabb: tisztában kell lenniük azzal, hogy rajtuk kívül százak és ezrek akarnak ugyanúgy befutni és sztárokká válni, és ez csak keveseknek sikerülhet. Fontos, hogy igazán higyj abban, amit csinálsz és ne arra törekedj mindenáron, hogy trendi legyél. A lényeg, hogy próbálj egyedi lenni és figyelj oda arra, hogy ne koppints másokat.


- Produceri fronton tartogatsz még valamit az év hátralevő részére?

- Valamikor október táján jelenik meg a Flashover-en a "Twice In A Blue Moon"-hoz készült remixek gyűjteménye, illetve a "Flash Sampler" maxisorozatot is folytatjuk, amin fiatal tehetségek zenéi szerepelnek. Aztán most indítottunk be egy új kiadót, az Isla Recordings-ot, ahol house megjelenések lesznek majd, természetesen csakis a jobb fajtából. Figyeljétek a weboldalamat és a Flashover honlapját is, lesznek érdekességek még az ősszel.

- Milyen érzésekkel tekintesz a Bónusz elé?

Amikor legutóbb nálatok jártam a Sziget Fesztiválon (Ferry Corsten - Sziget 2008 paryképek), fergeteges volt a hangulat, úgyhogy nagyon várom már a szombatot, remélem hogy hasonlóan emlékezetes éjszakában lesz részünk. Energikus szettel készülök, úgyhogy garantálhatom a kézfelrakós feelinget.

www.bonuszfestival.hu
www.myspace.com/ferrycorsten
www.ferrycorsten.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...