2011. január 28., péntek

Sajtószemle: West Balkán tragédia

Lehet sokan hiányoltátok, hogy a blogon eddig nem ejtettünk szót a West Balkánban történt sajnálatos esetről. Jobbnak láttuk kivárni, amíg a dolgok leülepedtek. Két írást mindenképp ajánlanék, amit a korrekt és teljes körű tájékoztatás végett érdemes mindenkinek elolvasnia. Az egyik a dj.co.hu-n Justin C tollából megjelent "Egy szerencsétlenség margójára" című cikk, amiben rámutat azokra a pontokra, ami miatt a tragédia bekövetkezhetett. A másik iromány egy interjú, amit az Origo zenei rovatának a Quart-nak a főszerkesztője Inkei Bence készített Palotai Zsolttal. Palotai egyébként az ominózus estén Ludmilla-val egyetemben fellépett a West Balkánban, szóval testközelből érzékelte a kaotikus eseménysort. Zsolt eléggé jól érzékelteti azt, hogy itt nem csupán egy szervezési hiányosságról, hanem egy társadalmunkban beindult negatív folyamatról van szó. Fiatal és fiatal között is generációs különbségek mutatkoznak, a felnőtté válás egyre inkább kitolódott, a buliba járók életkora egyre lejebb és lejebb megy, a csordaszellem dominál a zene szeretete helyett. De nem lövöm le az összes poént, itt elolvashatjátok a cikket.
Személyes gondolataimat tolmácsolva ez ügyben hiába is csukják be a főszervezőt, nem hiszem, hogy egy személyben neki kellene elvinnie a balhét. Az egész magyar társadalomnak magába kellene révednie, hogy engedte ennyire elfajulni a dolgokat. Felmerül az állam, a szülők, a buliszervezők és a fiatalok felelőssége is. Ezt nem árt észben tartani!!!

5 megjegyzés:

  1. Én is mindent végigolvastam, és az a véleményem, hogy a rossz szervezés következményeként létrejött egy olyan szituáció, amely potenciálisan magában hordozta a tragédiát. A gyújtópont ezúttal azonban valószínűleg az a srác volt, aki a rosszul lévő barátnőjét próbálta kivinni a tömegből, és ezért saját szavai szerint is megpróbálta magát biztonsági őrnek kiadni, és "mozgásra bírni" a tömeget.Ő az, akit kétszer is behívtak tanúskodni a rendőrségre, és a televízióban is szerepelt. Véleményem szerint ez vezetett végül a balesethez, noha ezt bebizonyítani sosem lehet majd, és ismétlem, a tragédiához ezen kívül is adottak voltak a körülmények.

    VálaszTörlés
  2. Egyértelmű, hogy a rosszul vagy alul szervezettség okozta a tragédiát. Viszont az ilyen rendezvények esetében, ahol valami baleset történik, vagy meghal valaki, szerintem sokkal összetettebb az odavezető út, mint ahogyan azt sokan leírják vagy körvonalazzák. Persze a fentebb leírtak szinte mindenre kiterjedően választ adnak az üggyel kapcsolatosan felmerülő kérdésekre. Viszont eleve kezdjük azzal, hogy mit keresnek egy egész éjszakán át tartó bulin a 18. életévüket még be nem töltött fiatalok?! Hol van a szűlő(k) felelőssége, vagy a klubbé aki beengedte őket bulizni erre az estre?! Akik tudván tudták, hogy a kiskapus jogszabály van, amit ki lehet vagy meglehet kerülni azok miért nem módosították a rendeletet, hogy ne lehessen csiki-csukizni?!És nem utolsó sorban a mádia is tehet arról, hogy minden zenei tv-csatornán azt próbálja a fiatalokkal elhitetni, hogy az élet a bulizásról szól. Légy vagány, satöbbi szemléletet oktat a fiataloknak. Egyébként még egy pár szó erejéig még visszakanyarodnék a szülői felelősségre. Mert hát hozzátartozik az objektivitáshoz, hogy ezt is egy kicsit kielemezzem. Szóval ha arról lenne szó, hogy a fiamat vagy a lányom megkérdezné tőlem, hogy elengedem egy éjszakába elhúzódó party-ba, mert azt mondja, hogy nem egyedül megy, mert az osztálytársai vagy barátai is mind ott lesznek, és ezt nem hagyhatja ki mert különben kiközösítik őt a suliban, vagy a baráti köre, akkor nagy valószínűséggel elengedném. Mert mit csinál az ember, ha szereti a gyerekét? Hát persze hogy elengedi! Hiszen ha mindentől féltenénk, akkor az utcára sem engednénk ki! Ugyanakkor köztudott, hogy az éjszakai partivilág nem feltétlenül veszélytelen!
    És még egy, ami a legszembetűnőbb! Elképesztő, hogy egy 1500-2000 férőhelyes klubba 3000 embert beengednek. Hiszen bárki lehet rosszul, vagy valamiért ki kell menjen egy kicsit levegőzni. és akkor mit csinál, ha a tömeg nem engedi ki? Válasz: az történhet, ami jelen esetben is történt! :'(

    VálaszTörlés
  3. Mi itt vidéken csak pislogunk, hiszen egy-egy bulira jó ha 2-300 ember elmegy. Persze Pest más tészta azért csak ott él majdnem az ország lakosságának az egynegyede, ott könnyebben megtörténhet egy ilyen tragédia. Egyébként én az állam felelősségét érzem a legnagyobbnak ebben az esetben akárki akármit mond: figyelni kell a törvények betartatására (18 évesek kiszolgálása alkohollal, cigarettával), csak olyan helyeknek kellene engedélyt adni, akik minden szempontból megfelelnek a kritériumoknak (ide akár be is szállhatnának pályázati pénzekkel, hogy a kellő biztonsági feltételek adottak legyenek, és nem halálra kell büntetni a bulihely tulajokat sem). Ezután jöhetne a buliszervező réteg megtisztítása, akiktől komoly preferenciát kellene kérni, s anélkül ilyen nagy volumenben nem rendezhetnének semmit, csak maximum grill partit a kertben.
    Valami nagyon nincs rendben a mai kölykökkel sem, szarnak a normákra, az elvárásokra, az együttélési szabályokra. Aztán a sors így végez: gyorsabban élnek, hamarabb halnak. Miért kell ez nekik???

    VálaszTörlés
  4. A tragédiában elhunytakon kívül azokat a klubtulajdonosokat sajnálom a legjobban, akik tényleg minden jogszabályt betartva, az erkölcsi dolgokra is odafigyelve üzemelnek. Biztos vagyok benne, hogy ezek után velük szembe fognak majd kekeckedni, meg szemétkedni a hatóságok.

    VálaszTörlés
  5. Ebben egyetértünk. Sajnos a kicsik fogják ezt is megszívni, akik - anyagiak híján - képtelenek lesznek majd a törvényi mércét megütni (s nem azért mert nem akarják)...

    VálaszTörlés