2011. január 30., vasárnap

Tíz éves az Anjunabeats, válogatással ünnepelnek

Bizony ennyire rohan az idő. Napjaink egyik vezető (de nem feltétlenül a legjobb) trance labele 2000-ben startolt, első release-ük az Anjunabeats 'Volume One' volt. Azóta már bőven a 100-as lélektani megjelenésszámot is elérték, köztük a labelt gründoló Above & Beyond trió jónéhány sikerdarabjával. Tony, Jono és Paavo a trance történelmének ezen szeletét ezúttal egy speciális dupla cd-s válogatással adja át nekünk. Az egyes diszken az eredeti verziók kaptak helyet. Ezeket nem is mutatnám be, talán csak annyit tennék hozzá, hogy én személy szerint erősebb line up-ot reméltem, sokkal meghatározóbb számokkal. Innen talán csak a zseniális 'P.U.M.A.', a 'These shoulders', és a 'Can't sleep' az amely igazán nagy sikert könyvelhetett el, így a kiadó történetében alapkőnek bizonyult, a maradék hét muzsika sem rossz, csak mégsem annyira kiemelkedő.
A második lemezen az első diszken hallott zenék frissen remixelt változatai próbálnak szórakoztatni bennünket. A 'Reflect'-et Isma-Ae és Daniel Portman rázta gatyába. Nem féltek bevetni az akusztikus gitárt is bevetni, ami mellé a szokásos hangképeiket adogatták hozzá. A 'These shoulders'-re Andy Moor csapott le, aki manapság sajnos egyre inkább távolodik attól a hangzásvilágtól, ami miatt oly sokan felfigyeltünk rá. A baseline és néhány kiegészítő hang abszolút Moor-os, aztán a kiállásban mintha egy chill out szonátába csöppenénk. Ez nagyon ott van a szeren, aztán jó a lead dallam, ami kicsit gyérebbül szól, mint az eredetiben. Kicsit ambivalens érzéseket kelt bennem ez a verzió. Arty napjaink egyik legfoglalkoztatottabb remixere/producere. Ezúttal is kapott egy feladatot, gyúrja át a 'Synapse Dynamics'-ot. Ő erre hozta a védjegyének számító elemeket és szépen ráaggatta az original-ra, de elég bágyatag, tucattéma kerekedett ki belőle. Azért némi vérfrissítés is érkezik, még pedig Bart Claessen jóvoltából, aki a 'Helsinki Scorchin'-t variálta át tech trance anthem-mé. Húzós és mellette dallamos is. Ez igen, ezt már szeretem. Aztán elérkezik a mélypont is, mégpedig pont egy hazai vonatkozású darab kapcsán. A Sunny Lax aka Márton Levente által megálmodott 'P.U.M.A.' Mat Zo kezei közé került. az eleje még rendben is lenne a remixnek, de amikor a fő dallam hangszer választását meghallottam egyből az én amatőr csavargatásaim jutottak eszembe, melyek erőtlenek és dobozosan hangzanak. Sunny is beszáll a ringbe, ő a lengyel Nitrous Oxide 'North Pole'-ját gyúrta át viszofogodtan építkező prog trance track-ké. A 'Can't sleep' Super8, Tab remixe csak alig tér el az eredetitől, talán csak egy kicsivel mocskosabb a sound. Daniel Kandi 'Breathe'-je 7 Skies-nak tetszett meg, aki első számának a 'Sushi'-nak a struktúráját variálta át az új remake-hez. N2O a 'Madness'-szel szöszölgetett, de csak egy Super8-Tab utóízű valamire futotta tőle. Utolsónak Smith & Pledger 'Northern Lights'-za marad Breakfast edit-jében. Casey ügyesen bontotta meg a dalstruktúrát és tuningolta meg némi plusz energiával.
Összességében egy kicsit középszerűvé silányult az eredetileg jó elképzelés. A válogatás szisztémáját nem értem a remixek esetében sem, szerintem nyugodtan hívhattak volna több Anjuna-független producert a dögösebb végeredmény érdekében. Ilyen formában egy-két kiemelkedő pillanat ellenére, nem zavar túl sok vizet. Tőlem csak 6,5/10-et kap.

10 Years Of Anjunabeats mixed by Above & Beyond

Label: Anjunabeats
Katalógus szám: ANJCD 021
Ország: Egyesült Királyság
Megjelent: 2011. január
Stílus: Uplifting & Progressive Trance
Dj mix: Above & Beyond

CD 1 - The Originals
1. Mat Zo – Synapse Dynamics
2. Signalrunners & Julie Thompson – These Shoulders
3. Maor Levi – Reflect
4. Above & Beyond – Can’t Sleep
5. Super8 & Tab – Helsinki Scorchin’
6. Bart Claessen & Dave Schiemann – Madness (I Prefer This Mix)
7. Daniel Kandi – Breathe
8. Nitrous Oxide – North Pole
9. Sunny Lax – P.U.M.A.
10. Smith & Pledger – Northern Lights

CD 2 - The Remixes
1. Maor Levi – Reflect (Jerome Isma-Ae & Daniel Portman Remix)
2. Signalrunners & Julie Thompson – These Shoulders (Andy Moor Remix)
3. Mat Zo – Synapse Dynamics (Arty Remix)
4. Super8 & Tab – Helsinki Scorchin’ (Bart Claessen Remix)
5. Sunny Lax – P.U.M.A. (Mat Zo Remix)
6. Nitrous Oxide – North Pole (Sunny Lax Remix)
7. Above & Beyond – Can’t Sleep (Super8 & Tab Remix)
8. Daniel Kandi – Breathe (7 Skies Remix)
9. Bart Claessen & Dave Schiemann – Madness (Nitrous Oxide Remix)
10. Smith & Pledger – Northern Lights (Breakfast Remix)

Beszerzős

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése