2011. december 11., vasárnap

Back In Time Vol.5.: Bronski Beat – Smalltown Boy

Maradunk a ’80-as években, és Nagy Britanniában. A Bronski Beat elnevezésű szintipop trió — Jimmy Sommerville (ének), Steve Bronski, Larry Steinbachek (billentyűsök, ütősök) — a meleg társadalom szócsöveként fogalmazott meg éles társadalomkritikát. Első, egyben legnagyobb slágerükben az 1984-es ’Smalltown Boy’-ban a szexuális diszkrimináció ellen emelték fel a hangjukat.
Ez nem volt véletlen, hiszen mindhárman nyíltan vállalták másságukat, szövegeikben politikai kommentárokat fűztek a melegekhez kapcsolódó témákban. Annak ellenére, hogy a 80-as évek elején sok banda hirdetett a melegek felé nyitottságot, a Bronski Beat az elsők között foglalkozott a homoszexuálisok problémáival. A trió 1985-ben duóvá redukálódott, ugyanis Sommerville kivált és a The Communards-ban, majd később szóló előadóként folytatatta.
Sommerville, Bronski és Steinbachek egy három hálószobás lakást bérelt közösen London délnyugati részén, ekkor jött az ötlet, hogy bandát alapítanak. A Bronski Beat 1983-ban alakult meg. A csapat 1984-ben, mindössze kilenc fellépés után leszerződött a London Records-szal. A debütáló single-ük a ’Smalltown Boy’ óriási siker lett. A történet egy fiúról szól, akit a családja száműz otthonról, mert homoszexuális. A dal az Egyesült Királyságban a harmadik, Amerikában negyvennyolcadik, Ausztráliában pedig a hetedik pozícióig kapaszkodott fel. A track-hez Bernard Rose rendezésében készült egy elgondolkodtató videó is, melyben Sommerville buzgón igyekszik barátokra szert tenni az uszodában, ezt követően egy meleg ellenes banda támad rá a nyílt utcán. Egy rendőr kíséri haza az incidens után, emiatt kénytelen elhagyni otthonát, szüleit (a rendőr szerepében egyébként Colin Bell, a London Records marketing menedzsere bukkant fel).
A dal utóéletét tekintve szintén népszerű alapanyagnak bizonyult filmzeneként ('Edge Of Seventeen', 'Queer As Folk'). Elektronikus zenei szempontból a ’Smalltown Boy’ egyik legfrissebb és legéletképesebb remix verzióját a Supermode duó (Axwell & Steve Angello) jegyzi 2006-ból. A fődallamot a ’Smalltown boy’-ból, a vokált pedig a ’Why’ című ópuszból rakták egymás mellé. 1997-ben a Legato trió is átgyúrta a track-et. A végeredmény abszolút tánctér orientált lett, persze a fődallamot nem felejtették el használni. (Forrás: wikipedia)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése